Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Počítanie žetónov: začína sa rozhodovať o top postoch v EÚ

Prvé neformálne diskusie o rozdelení štyroch hlavných postov v Únii začínajú už teraz. Dôležitý je výsledok volieb do europarlamentu, rozhodujúce slovo však majú členské krajiny. Čo sa udeje v najbližších dňoch? Predtým, ako odstúpi z postu stáleho predsedu Rady, musí Charles Michel koordinovať diskusiu európskych lídrov o tom, kto sa stane šéfom (či šéfkou) Európskej komisie, Európskeho parlamentu, Rady a vysokým […]
Menej ako 1 min. min.

Prvé neformálne diskusie o rozdelení štyroch hlavných postov v Únii začínajú už teraz. Dôležitý je výsledok volieb do europarlamentu, rozhodujúce slovo však majú členské krajiny. Čo sa udeje v najbližších dňoch?

Predtým, ako odstúpi z postu stáleho predsedu Rady, musí Charles Michel koordinovať diskusiu európskych lídrov o tom, kto sa stane šéfom (či šéfkou) Európskej komisie, Európskeho parlamentu, Rady a vysokým predstaviteľom pre zahraničnú politiku.

„Nie som jediný kto si myslí, že to nebude ľahké“, povedal Michel minulý týždeň. Prvé neformálne rozhovory začal už v predchádzajúcich týždňoch, testoval nálady v členských krajinách.

Dohoda o rozdelení vrcholových pozícií v EÚ musí brať do úvahy niekoľko faktorov: politický vplyv, geografickú, i rodovú rovnováhu. Dá sa čakať, že si ich rozdelia tri najväčšie politické skupiny, teda ľudovci, socialisti a liberáli. Veci však môže skomplikovať nárast krajnej pravice.

Lídri EÚ by sa mali podľa Michela dohodnúť do konca júna. V júli by tak Európsky parlament mohol hlasovať o vybranej šéfke, či šéfovi Európskej komisie. Zároveň sa spustí proces menovania členov eurokomisie.

Týždeň summitov

Prvým míľnikom bude neformálny summit európskych lídrov, koná sa 17. júna v Bruseli. Už predtým však prebehne niekoľko stretnutí v užšom formáte.

V utorok sa v Lotyšsku stretnú zástupcovia skupiny B9: Bulharska, Česka, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Rumunska a Slovenska. Hoci sú hlavnou témou bezpečnostné otázky, hovoriť budú aj o zastúpení regiónu vo vedení Únie.

Koncom týždňa bude v Taliansku summit G7. Michel na ňom bude môcť testovať nálady lídrov troch najväčších krajín Únie: Nemecka, Francúzska a Talianska.

Cez víkend budú mať lídri EÚ príležitosť hovoriť o európskej politike aj popri ukrajinskej mierovej konferencii vo Švajčiarsku.

Niektorí európski lídri už podporili súčasnú predsedníčku eurokomisie Ursulu von der Leyen. Iní s podporou váhajú, alebo si stanovujú podmienky. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, vďaka ktorému sa Von der Leyen dostala na čelo Komisie v 2019, testoval podporu pre talianskeho technokrata Maria Draghiho.

Nemeckí sociálni demokrati a kancelár Scholtz zas súčasnú šéfku eurokomisie varovali, že ak sa bude ďalej zbližovať s krajnou pravicou, jej kandidatúru potopia.

Politickú váhu francúzskeho prezidenta a nemeckých sociálnych demokratov však oslabuje výsledok volieb do europarlamentu, v ktorých utrpeli veľkú porážku. Francúzsko sa naviac chystá na predčasné parlamentné voľby.

Kľúčová večera

Európski lídri budú mať prvú oficiálnu (a spoločnú) príležitosť prebrať výsledky eurovolieb počas večere na neformálnom summite EÚ, 17. júna. Žiadny definitívny výsledok sa neočakáva. Pôjde o neformálne, politické diskusie.

Pred večerou sa lídri stretnú ešte osobitne v rámci svojich politických skupín.

Rozhodnutie o šéfovi či šéfke eurokomisie by malo padnúť až na summite 27.-28. júna. Meno vybratého kandidáta, či kandidátky, by sa do Európskeho parlamentu malo dostať najneskôr 11. júla, hlasovať by sa tak mohlo na prvom plenárnom zasadnutí 16. až 18. júla.

„Ak chcete (politicky) zabiť kandidáta, oznámite ho vopred. Ak ich oznámite, spálite ich šance“, povedal pre Euractiv na margo procesu výberu jeden zo skúsených diplomatov.

„V tomto zmysle nečakajte na neformálnej večeri, či v nasledujúcich dňoch, žiadne mená. Objavia sa až omnoho, omnoho bližšie k summitu koncom mesiaca, ktorý má rozhodnúť o vrcholových postoch.“

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie