Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Počuli ste o tejto káva? Je najzdravšia a nejmenej dráždi žalúdok

Spôsobuje vám káva bolestivé pálenie záhy? Možno na tom niečo je. Skôr než sa však tohto zdravého nápoja nadobro vzdáte, vyskúšajte niekoľko spôsobov, ako zabrániť tomu, aby dráždila váš žalúdok a pažerák. Ich účinnosť bola preukázaná výskumom. Káva je nápoj, ktorý má okrem iného mimoriadne priaznivé účinky na ľudský mozog. Jej pitie s mierou nespôsobí […]
2 min.

Spôsobuje vám káva bolestivé pálenie záhy? Možno na tom niečo je. Skôr než sa však tohto zdravého nápoja nadobro vzdáte, vyskúšajte niekoľko spôsobov, ako zabrániť tomu, aby dráždila váš žalúdok a pažerák. Ich účinnosť bola preukázaná výskumom.

Káva je nápoj, ktorý má okrem iného mimoriadne priaznivé účinky na ľudský mozog. Jej pitie s mierou nespôsobí problémy, ktoré sa s kávou často spájajú: hypertenziu a vyplavovanie minerálov, ale podporí nervový a obehový systém; ochráni nás aj pred viacerými bežnými zdravotnými ťažkosťami, ako je ateroskleróza a cukrovka 2. typu.

Napriek tomu káva u mnohých ľudí spôsobuje príznaky spojené s prekyslením. Súvisí to predovšetkým s kofeínom, ktorý preukázateľne stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Na tomto mieste je potrebné poznamenať, že reakcia kávy je skutočne kyslá, ale v menšej miere ako u väčšiny populárnych šumivých nápojov. Ako sa teda môžeme vyhnúť nepríjemným následkom pitia kávy? Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť.

Káva, ktorá nespôsobuje pálenie záhy

Neexistuje žiadny priamy výskum, ktorý by naznačoval, že káva ovplyvňuje riziko vzniku gastroezofageálneho refluxu. Existuje však niekoľko druhov kávy, ktoré možno v tomto ohľade užívať ako „odfajk“. Okrem toho nie vždy potrebujeme vedecké experimenty, aby sme niečo pozorovali. Ak vás teda po pravidelnom pití kávy začne trápiť pálenie záhy, nasledujúce myšlienky vám môžu byť užitočné.

Po prvé: tmavá (silná) pražená káva. Táto káva obsahuje o niečo menej kofeínu a má nižšiu úroveň kyslosti. Zároveň to neznamená, že takýto potravinový výrobok stráca chuť alebo zdraviu prospešné vlastnosti. Práve naopak: tmavá pražená káva má zároveň najviac antioxidantov.

Druhý nápad: zelená káva. Už ste o nej niekedy počuli? Ak pozorne sledujete náš portál, pravdepodobne áno. Okrem toho, že má táto najzdravšia káva mimoriadne priaznivé účinky na organizmus, má aj menej dráždivý účinok na žalúdok. Zaujímavé je, že stojí presne na opačnej strane ako silne pražená káva. Je to preto, že zelená káva týmto procesom vôbec neprešla.

A napokon tretia možnosť, káva s mliekom. Musíme však zdôrazniť, že toto riešenie je dodnes spojené s viacerými kontroverziami. Je to podobný prípad ako ad hoc riešenie pálenia záhy pomocou mlieka. Vedci čoraz častejšie poukazujú na to, že takáto liečba nám síce prinesie dočasnú úľavu, ale v konečnom dôsledku nám môže uškodiť, pretože žalúdok sa bude musieť ešte vysporiadať s trávením tuku, bielkovín a cukru z mlieka. Napriek tomu je takáto káva skutočne menej kyslá, takže by ste ju mohli skúsiť vypiť a potom sledovať reakciu svojho tela. Je veľká pravdepodobnosť, že pálenie záhy sa vôbec neobjaví!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie