Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Podľa Dolinkovej zmeny Inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve zvýšia kvalitu, riaditeľ nesúhlasí

Zmeny týkajúce sa Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve by mali priniesť pozitívne výsledky pre zdravotníctvo. Očakáva sa zlepšenie kvality vedenia inštitútu či medzinárodnej spolupráce. Skonštatovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Urobila tak v reakcii na v stredu  parlamentom schválený pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý má zmeny priniesť. Tie […]
Menej ako 1 min. min.

Zmeny týkajúce sa Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve by mali priniesť pozitívne výsledky pre zdravotníctvo. Očakáva sa zlepšenie kvality vedenia inštitútu či medzinárodnej spolupráce. Skonštatovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Urobila tak v reakcii na v stredu  parlamentom schválený pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý má zmeny priniesť. Tie riaditeľ Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve Michal Staňák skritizoval.

Nové lieky

“Novela zákona má za cieľ rozšíriť možnosti Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve pri hodnotení nových liekov, ktoré žiadajú úhrady z verejných zdrojov. Doteraz sme mohli hodnotiť iba tie lieky, ktoré mali predpokladaný dosah na rozpočet nad približne 1,7 milióna eur. Tento limit sa ruší, čo znamená, že budeme môcť posudzovať viac liekov a prispieť tak k efektívnejšiemu využívaniu verejných financií,” poznamenala Dolinková.

Zároveň poukázala na to, že novelou sa menia aj podmienky výberu riaditeľa inštitútu. Upozornila na to, že o post sa mohol uchádzať len obmedzený okruh ľudí.

“Po novom sa tieto diskriminačné podmienky rušia a do výberového procesu sa môžu zapojiť aj odborníci s lekárskym alebo požadovaným farmaceutickým vzdelaním,” doplnila. To má podľa jej slov zvýšiť kvalitu vedenia inštitútu. “Odborné znalosti z medicíny a farmácie sú kľúčové pre správne hodnotenie liekov,” podotkla.

Odpor opozície

Staňák reagoval, že novela zásadne naštrbuje nezávislosť Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. “Mení v nej možné zdroje financovania zo súkromných spoločností a zásadným spôsobom znižuje kvalifikačné kritéria na post riaditeľa,” skonštatoval. Nezávislosť je podľa jeho slov kľúčová pre hodnotenia realizované inštitútom. Vďaka nim sa podľa jeho slov podarilo Slovensku vlani ušetriť viac ako 110 miliónov eur.

“Firmy totiž  hodnoteniu NIHO poskytli pri vyjednávaní s Ministerstvom zdravotníctva dostatočnú zľavu na liek tak, aby bola splnená podmienka jeho nákladovej efektívnosti,” dodal riaditeľ Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve.

Zmeny týkajúce sa Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve odmieta aj opozícia. Hovorí o rozklade nezávislej inštitúcie a účelovosti zmien v prospech farmafiriem. Kritizuje aj spôsob predloženia zmien na poslednú chvíľu formou tzv. “prílepku” k zákonu, s ktorým obsahovo nesúvisia. Apelovala na jeho stiahnutie. Opozičné KDH sa chce v tejto veci obrátiť na novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho so žiadosťou o vetovanie novely.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie