Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Podľa tejto veci zistíte, či kupujete chutné pomaranče

Keďže sezóna citrusov je dlhá, pomaranče môžeme kupovať prakticky po celý rok. A niet divu, že sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. Majú veľa vitamínov a vlákniny a sú veľmi sladké, chutné a šťavnaté. Teda väčšinou. Bohužiaľ, občas sa stretneme aj s vysušenými a mdlými. A aby sa nám to nestávalo príliš často, […]
Menej ako 1 min. min.

Keďže sezóna citrusov je dlhá, pomaranče môžeme kupovať prakticky po celý rok. A niet divu, že sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. Majú veľa vitamínov a vlákniny a sú veľmi sladké, chutné a šťavnaté. Teda väčšinou.

Bohužiaľ, občas sa stretneme aj s vysušenými a mdlými. A aby sa nám to nestávalo príliš často, poďme si povedať, ako rozpoznať tie najlepšie kúsky v hromade ostatných.

Ako vyzerá najlepší pomaranč?

Vyhnite sa mäkkým plodom, môžu byť znakom začínajúcej hniloby. Rôzne škrabance na šupke však nevadia. Tie sú spôsobené vetvami stromov vo vetre. Nevadia ani hnedasté alebo zelené škvrny, ale pozor na biele, ktoré naznačujú prítomnosť baktérií.

Zrelý a šťavnatý pomaranč by mal mať tenkú, sýtooranžovú šupku. Nekupujte tie, ktoré sú príliš hladké a vyleštené, bývajú voskované. A tie, ktoré sú viac žlté, nie sú zrelé. Zrelé ovocie má aj typickú citrusovú vôňu, ktorú môžete cítiť cez kôru. Pomaranč musí byť pevný a ťažký na dotyk. Ľahký znamená suché ovocie. Vždy si vyberajte tie najťažšie. Nebojte sa ich dráždiť a navzájom porovnávať.

Na druhej strane, veľké pomaranče nie sú najlepšie. Majú menej šťavy a chutia ako žuvačka. Naozaj šťavnaté a sladké plody sú stredne veľké a oválne.

Vyberajte podľa pupka

Pupočník je jednou z najsladších a najbežnejších odrôd. Dobre sa lúpe a nemá takmer žiadne jadierka. Vo voľnom preklade sa toto slovo prekladá ako pupenec podľa typického znaku na ich spodnej strane. Svojím vzhľadom pripomína ľudský pupok. Ak navyše v strede vidíte prstenec, našli ste matku, ktorá býva najsladšia. Plody, ktoré majú v strede pupka iba bodku, budú o niečo menej sladké. Jednoducho povedané, čím väčší pupok, tým sladší pomaranč.

Pomaranče majú rady chlad

Pomaranče vydržia pri izbovej teplote 10 až 14 dní. Ak ich však dáte do chladničky, vydržia čerstvé až 4 týždne. Pri dlhšom skladovaní však vysychajú a strácajú svoju chuť. Vždy je najlepšie zjesť ich do 14 dní od zakúpenia, aby ste si ich mohli poriadne vychutnať.

Ak ste milovníkmi smoothie, určite viete, ako dobre sa do neho dokáže zapracovať štipľavý pomaranč. A pre tieto potreby môžete pomaranče aj zamraziť. Svoju typickú chuť si zachovajú až šesť mesiacov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie