Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Podle průzkumu plánuje většina Ukrajinských uprchlíků zůstat v Česku natrvalo

Zjištění poukazují na měnící se roli Česka jako hostitelské země pro Ukrajinské uprchlíky, přičemž mnozí z nich ji nyní považují za dlouhodobý domov uprostřed probíhajícího konfliktu. Zhruba dvě třetiny Ukrajinských uprchlíků plánují zůstat v České republice i po vypršení dočasné ochrany, ukázal nedávný průzkum, který si nechalo vypracovat České ministerstvo vnitra. Zjištění znamenají výrazný nárůst […]
Menej ako 1 min. min.

Zjištění poukazují na měnící se roli Česka jako hostitelské země pro Ukrajinské uprchlíky, přičemž mnozí z nich ji nyní považují za dlouhodobý domov uprostřed probíhajícího konfliktu.

Zhruba dvě třetiny Ukrajinských uprchlíků plánují zůstat v České republice i po vypršení dočasné ochrany, ukázal nedávný průzkum, který si nechalo vypracovat České ministerstvo vnitra.

Zjištění znamenají výrazný nárůst oproti situaci před rokem, kdy 20 procent uprchlíků vyjádřilo úmysl zůstat natrvalo. Pouze přibližně pětina dotázaných očekává, že se po skončení války vrátí na Ukrajinu.

Průzkum, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR, nabídl komplexní pohled na současnou situaci, v níž se nachází 320 304 Ukrajinských uprchlíků, kteří byli v letošním roce zaregistrováni k prodloužení dočasné ochrany.

Je pozoruhodné, že dvě třetiny Ukrajinských uprchlíků se začlenily do pracovního procesu a 86 % z nich má zaměstnání na plný úvazek. Na rozdíl od mnoha jiných Evropských zemí, které jsou od konfliktu vzdálenější, pobírá sociální dávky pouze 20 procent uprchlíků.

Průzkum také ukázal, že se oproti loňskému roku výrazně zlepšila znalost češtiny u uprchlíků. Téměř polovina respondentů uvedla, že se dokáže efektivně domluvit v každodenních situacích, přičemž nejlépe hodnotili své jazykové znalosti teenageři ve věku 15 až 17 let.

Pokud jde o plány do budoucna, 28 procent respondentů uvedlo, že „určitě“ hodlá v Česku zůstat, dalších 38 procent se k tomu „přiklání.“ Naopak 12 procent je pevně rozhodnuto vrátit se na Ukrajinu a dalších 10 procent by se raději vrátilo, ale zůstává nejistých. Zbytek respondentů nebyl rozhodnut nebo se rozhodl neodpovědět.

„Podíl žadatelů o prodloužení dočasné ochrany, kteří nepředpokládají návrat na Ukrajinu, se zvýšil o více než 20 procentních bodů,“ uvedli autoři průzkumu.

Pravděpodobnost, že zůstanou, je vyšší u mladších uprchlíků do 35 let, mužů a těch, kteří si v zemi zřídili zaměstnání nebo podnik. S přáním zůstat korelují také silnější jazykové znalosti, trvalé bydlení a dřívější příchod do České republiky, zejména v roce 2022.

Většina Ukrajinských uprchlíků, kteří v současnosti pobývají v Česku, pochází ze Zakarpatské, Charkovské a Kyjevské oblasti. Většina z nich se usadila ve třech největších městech země – v Praze, Brně a Ostravě. Více než čtvrtina všech uprchlíků, tedy 26 procent, žije v hlavním městě Praze.

Klíčovým faktorem zůstává bydlení. 75 procent uprchlíků žije v bytech nebo domech, 17 procent je ubytováno v ubytovnách.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Podle průzkumu plánuje většina Ukrajinských uprchlíků zůstat v Česku natrvalo first appeared on Akta X.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie