Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Podobá sa vresu, ale je oveľa lepší. Jeho pestovanie je hračka a kvitne celú jeseň

29.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/delobol). Aké kvety vybrať do záhrady, ktoré sa ľahko pestujú a sú nádherné? Ideálna je šalvia hájna. Nielenže je krásna, ale je aj nevyberavá, pokiaľ ide o podmienky. Okrem toho krásne vonia. Ako sa o ňu starať? Ako sa starať o šalviu hájnu?Foto: shutterstock/delobol Ak snívate o sviežom, vysokom […]
Menej ako 1 min. min.

29.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/delobol).

Aké kvety vybrať do záhrady, ktoré sa ľahko pestujú a sú nádherné? Ideálna je šalvia hájna. Nielenže je krásna, ale je aj nevyberavá, pokiaľ ide o podmienky. Okrem toho krásne vonia. Ako sa o ňu starať?

Ako sa starať o šalviu hájnu?
Foto: shutterstock/delobol

Ak snívate o sviežom, vysokom a fialovom koberci vo vašej záhrade, ale nechcete strácať čas starostlivosťou o vres, vyberte si šalviu hájnu. Má relatívne nízke nároky a je na ňu úžasný pohľad. Čo potrebujete vedieť, aby ste ju udržali zdravo a bujne rastúcu?

Čo sa podobá vresu? Rastlina šalvia

Šalvia hájna je pekná trvalka, ktorá dorastá do výšky 80 cm a vytvára husté trsy. Mnohí ľudia ju prirovnávajú k obľúbenému vresu, takže je to naozaj zaujímavá alternatíva, ktorá môže krásne ozdobiť záhradu. Má malé, ale početné kvetenstvo vo fialovej, ružovej alebo bielej farbe, ktoré sa zhromažďuje v strapcoch a kvitne od júna do septembra alebo dokonca októbra, a výrazné machovité listy a stonky. Okrem toho vydáva príjemnú bylinnú vôňu, ktorou láka včely aj motýle. Je medonosná a pomerne nenáročná na pestovanie.

Šalvia hájna predstavuje skvelú náhradu za vresy.
Foto: shutterstock/Tatyana Mut

Kde je najlepšie zasadiť šalviu? Na tomto mieste bude krásne rásť

Šalvia by sa mala do záhrady vysádzať na jar, keď už nehrozia posledné mrazy, alebo na jeseň, kým teploty výrazne neklesnú. Vyberte pre ňu silne slnečné miesto, prípadne v ľahkom polotieni. Pôda by mala byť mierne vlhká, priepustná a pomerne úrodná, hoci rastline sa bude dariť aj v o niečo chudobnejšej pôde. Ak chcete, aby kvitla aj v nasledujúcom roku, musíte ju na zimu chrániť.

Kedy a ako strihať šalviu? Lepšie raz, ale konkrétne

Starostlivosť o šalviu spočíva najmä v strihaní a výžive. Prvú činnosť je najlepšie vykonať na jar, pred vstupom do vegetačného obdobia. Vtedy sa zbavte všetkých poškodených, suchých a slabých výhonkov, plus tých minuloročných. Okrem toho skráťte zostávajúce až o jednu tretinu ich výšky. Toto jednoduché opatrenie zabezpečí, že bude silnejšie rásť a krásne kvitnúť. Čo sa týka zalievania, je lepšie vydržať, ako ju prelievať, pretože rastlina dobre znáša dočasné sucho, zatiaľ čo premokrenie môže byť naozaj nebezpečné. Preto ju v období vysokých teplôt a nedostatku dažďa zalievajte až vtedy, keď pôda trochu vyschne.

Starostlivosť o šalviu spočíva najmä v strihaní a výžive.
Foto: shutterstock/Stanley Dullea

TIP! Šalvia pravdepodobne nepotrebuje hnojenie, ale ak rastie v chudobnej pôde, oplatí sa ju z času na čas intenzívne prihnojiť. Na tento účel môžete na jar použiť kompost.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Fialové kvety v záhrade. Ktoré rastliny si vybrať?

Ktoré kvety na váš balkón? Osem krásnych rastlín – sú odolné a neuveriteľne jednoduché na pestovanie

The post Podobá sa vresu, ale je oveľa lepší. Jeho pestovanie je hračka a kvitne celú jeseň appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie