Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Podporuje srdce a má blahodarný účinok na črevá. Slováci to v obchode obchádzajú

Môžete z neho pripraviť chlieb, nadýchané palacinky alebo krémový dezert. Dodáva poriadnu dávku energie, ale je ľahko stráviteľný a prirodzene bezlepkový. Taliani alebo Rumuni si tento produkt už dlho cenia. Na Slovensku patrí medzi najmenej obľúbené krupice. Je kukuričná kaša (polenta) zdravá? Kukuričná krupica sú mleté žlté kukuričné zrná. Je prirodzene bezlepková, takže ju môžu […]
Menej ako 1 min. min.

Môžete z neho pripraviť chlieb, nadýchané palacinky alebo krémový dezert. Dodáva poriadnu dávku energie, ale je ľahko stráviteľný a prirodzene bezlepkový. Taliani alebo Rumuni si tento produkt už dlho cenia.

Na Slovensku patrí medzi najmenej obľúbené krupice.

Je kukuričná kaša (polenta) zdravá?

Kukuričná krupica sú mleté žlté kukuričné zrná. Je prirodzene bezlepková, takže ju môžu konzumovať ľudia trpiaci neznášanlivosťou a alergiou na lepok, ako aj celiakiou. Je zdrojom vitamínov A, B a E, ako aj horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a selénu. Je to ľahko stráviteľný produkt, ktorý sa odporúča do jedálnička ľudí s gastrointestinálnymi problémami, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO).

Na druhej strane by ho však nemali konzumovať ľudia trpiaci zápchou, zápalom pankreasu, čriev a žalúdka alebo vredmi. Okrem toho, keďže kukuričná krupica je vysoko kalorická (100 g krupice poskytuje približne 370 kcal, z čoho 90 % tvoria sacharidy), ľudia s nadváhou alebo obezitou a na redukčnej diéte by mali venovať zvýšenú pozornosť podávaným porciám.

Kukuričné krúpy majú antioxidačné vlastnosti, a preto pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré urýchľujú starnutie a sú príčinou mnohých ochorení. Spomedzi antioxidantov obsiahnutých v kukuričnej krupici stoja za zmienku najmä β-karotén (zodpovedný za zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov), vitamín E (spomaľuje starnutie pokožky, vitamín mladosti) a luteín (podporuje zdravie očí). Treba dodať, že kukuričnú krupicu by mali do svojho jedálnička zaradiť ľudia, ktorí bojujú s kardiovaskulárnymi a srdcovými ochoreniami.

Do čoho pridávate kukuričnú krupicu?

V minulosti bola kaša súčasťou jedálnička chudobných vrstiev spoločnosti, ale postupom času, keď sa stali populárnejšími zemiaky alebo ryža, dopyt po tomto výrobku klesol. Kukuričná krupica je oveľa známejšia v Rumunsku, kde sa podáva vo forme tzv. mamaliga (varená v mlieku alebo vo vode). Podobne sa kukuričná krupica konzumuje v Gruzínsku, Bulharsku alebo Maďarsku, ako aj v Taliansku (známa polenta).

Kukuričné krúpy sa môžu podávať k večeri podobne ako iné krúpy. Je tiež dobrým základom pre rôzne kotlety alebo mäsové guľky a môže sa pridať do náplne pečenej zeleniny. Kukuričnú krupicu možno použiť na pečenie chleba a prípravu nadýchaných palaciniek. Dá sa použiť aj ako dezert – uvarená v mlieku so škoricou, ovocím alebo orechmi.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie