Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová pri dnešnej návšteve Slovenska povedala, že komisia zákon o RTVS posúdi po jeho schválení a že v ňom vidí citlivé záležitosti. Eurokomisárka zhodnotila návštevu Slovenska a rokovania s premiérom či ministrami ako konštruktívne. Komisia podľa Jourovej nemá záujem na tom, aby sme prišli o eurofondy. Informuje o tom Denník N. “Podpredsedníčka Európskej […]
Menej ako 1 min. min.

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová pri dnešnej návšteve Slovenska povedala, že komisia zákon o RTVS posúdi po jeho schválení a že v ňom vidí citlivé záležitosti.

Eurokomisárka zhodnotila návštevu Slovenska a rokovania s premiérom či ministrami ako konštruktívne. Komisia podľa Jourovej nemá záujem na tom, aby sme prišli o eurofondy. Informuje o tom Denník N.

“Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť sa počas návštevy stretla s predsedom vlády Robertom Ficom, podpredsedom vlády pre Plán obnovy Petrom Kmecom, podpredsedom vlády a ministrom obrany Robertom Kaliňákom, ministrom spravodlivosti Borisom Suskom a s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou,” vyjadrilo sa Zastúpenie eurokomisie na Slovensku.

Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom

Času na vyjasnenie požiadaviek eurokomisie pre slovenskú vládu je podľa nej dosť. Pozitívne sa vyjadrila o pristúpení Slovenska k európskemu mediálnemu zákonu. Ten má podľa nej zaručiť, aby verejnoprávne médiá neboli kontrolované štátom a neprinášali dezinformácie. 

Varovala však koalíciu, že ak by prijala zákon, ktorý by mimovládky označil ako zahraničných agentov, tak by to bolo v rozpore s európskym právom. Exemplárnym prípadom už bolo Maďarsko. Podobný zákon má totiž Ruská federácia. 

“Komisia bude zákon vyhodnocovať, keď bude schválený. Budeme ho porovnávať s európskym zákonom o slobode médií. Povedala som niekoľko vecí, ktoré vidíme ako citlivé,” povedala Jourová v Bratislave predtým na verejnej diskusii k svojmu stretnutiu s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie