Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Podrželi jste dveře zrůdě, vyčetla matka oběti z fakulty policii. Oslovila i Rakušana

„Kdo vyslal na fakultu policisty, kteří prošli přízemí a první patro a odešli?“ ptá se Lenka Šimůnková, matka jedné z obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Její dceru Elišku zastřelil 21. prosince 2023 čtyřiadvacetiletý student z Hostouně na Kladensku společně s dalšími studenty a zaměstnanci fakulty. Sám pak spáchal sebevraždu. „Moje Eliška mohla být doma,“ dodala […]
Menej ako 1 min. min.

„Kdo vyslal na fakultu policisty, kteří prošli přízemí a první patro a odešli?“ ptá se Lenka Šimůnková, matka jedné z obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Její dceru Elišku zastřelil 21. prosince 2023 čtyřiadvacetiletý student z Hostouně na Kladensku společně s dalšími studenty a zaměstnanci fakulty. Sám pak spáchal sebevraždu. „Moje Eliška mohla být doma,“ dodala Šimůnková pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Střelec z fakulty trpěl nenávistí a pocitem křivdy. Zazněly detaily o jeho psychickém stavu

Zlomená matka rovněž ve čtvrtek vystoupila na otevřené části čtvrtečního jednání sněmovního bezpečnostního výboru při projednávání prosincové střelby. V diskusi vyčetla v emotivním projevu ministrovi vnitra Rakušanovi a některým přítomným policistům nedostatek empatie a sebereflexe a žádala jejich rezignaci.

„Moje dcera šla jenom do školy. Židle, na kterých sedíte, vám nepřísluší. Nejste jich hodni, pane Rakušane, pane Vondrášku a pane Matějíčku. Na fakultě vraždila zrůda v lidském převleku a vy jste jí ještě podrželi dveře. Spravedlnost pro mou dcerku Elišku dnes je spravedlností pro děti zítra,“ prohlásila pozůstalá.

Šéf pražské policie Petr Matějček podle ní lhal, když tvrdil, že informace byla o osobě jedoucí do Prahy spáchat sebevraždu. Věděl podle ní, že jde o nebezpečnou osobu. Policii také vyčítala, že vedení fakulty nevarovala. „Kdyby cokoli z toho bylo učiněno, má dcerka by tu byla,“ uvedla.

Masakru zabránit nešlo, hájí se policie

Rakušan reagoval slovy, že velikost osobní tragédie nemůže pochopit nikdo, kdo ji sám nezažil. „Já teď jako ministr můžu dělat jen maximum pro to, aby se takové tragédie neopakovaly, abychom byli připraveni,“ uvedl. Matějček řekl, že policisté postupovali s nejlepším vědomím a svědomím. „Samozřejmě vnímám vaši bolest a reflexi vůči sobě určitě učiním,“ doplnil.

Celé jednání bezpečnostního výboru trvalo zhruba šest hodin. K pochybnostem, o kterých se v souvislosti s tragédií mluví, se poprvé vyjádřili právě ministr vnitra i vedení policie. Odmítli informace, že by šlo masakru zabránit. Připustili ale i chyby – komunikace nebyla ideální a do budoucna se má zlepšit i analytická činnost nebo střelecká příprava policistů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Chorvatsku vybuchlo auto s českou rodinou. Zemřelo 9leté dítě, dva lidé jsou v nemocnici

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie