Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pokuta súdneho dvora EÚ pre Maďarsko je podľa Orbána neslýchaná a neprijateľná

Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok vyjadril nesúhlas s pokutou, ktorú Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) udelil Maďarsku za nedodržanie rozsudku v súvislosti s azylovou politikou EÚ. Označil ju za neprijateľnú, píše agentúra AFP. “Rozhodnutie SDEÚ udeliť Maďarsku pokutu 200 miliónov eur plus jeden milión denne za ochranu hraníc Európskej únie je neslýchané a neprijateľné. Zdá […]
Menej ako 1 min. min.

Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok vyjadril nesúhlas s pokutou, ktorú Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) udelil Maďarsku za nedodržanie rozsudku v súvislosti s azylovou politikou EÚ. Označil ju za neprijateľnú, píše agentúra AFP.

“Rozhodnutie SDEÚ udeliť Maďarsku pokutu 200 miliónov eur plus jeden milión denne za ochranu hraníc Európskej únie je neslýchané a neprijateľné. Zdá sa, že pre bruselských byrokratov sú dôležitejší nezákonní migranti než ich vlastní občania EÚ,” napísal Orbán v angličtine na sociálnej sieti X.

SDEÚ so sídlom v Luxemburgu nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania.

Tento súd ešte v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá práva Únie, najmä pokiaľ ide o konania týkajúce sa poskytovania medzinárodnej ochrany a návratu neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín.

Keďže sa Európska komisia domnievala, že Budapešť stále nevyhovela tomuto rozsudku, podala novú žalobu o nesplnení povinnosti, smerujúcu k uloženiu finančných sankcií.

Maďarsko musí zaplatiť 200 miliónov eur a penále za nedodržanie rozsudku, rozhodol európsky súd

SDEÚ dal EK za pravdu a vo svojom rozsudku konštatoval, že Maďarsko neprijalo väčšinu opatrení potrebných na vykonanie rozsudku z roku 2020.

“Toto nesplnenie povinnosti, ktoré spočíva v úmyselnom vyhýbaní sa uplatňovania spoločnej politiky Únie ako celku, predstavuje bezprecedentné a mimoriadne závažné porušenie práva Únie,” konštatoval SDEÚ vo vyhlásení.

Správanie sa Maďarska predstavuje významnú hrozbu pre jednotu práva Únie, ktorá sa závažným spôsobom dotýka tak súkromných záujmov, najmä záujmov žiadateľov o azyl, ako aj verejného záujmu, uviedol súd v tlačovej správe.

Maďarsko podľa súdu prenáša zodpovednosť na ostatné členské štáty Únie. Tým porušuje zásadu solidarity a spravodlivého rozdelenia medzi krajinami EÚ.

Žalobu za nesplnenie povinnosti smerujúcu proti členskému štátu, ktorý si nesplnil svoje povinnosti vyplývajúce z práva Únie, môže podať EK alebo iný členský štát. Ak SDEÚ konštatuje nesplnenie povinnosti, dotknutý členský štát musí čo najskôr dosiahnuť súlad s rozsudkom.

Ak sa Eurokomisia naďalej domnieva, že členský štát nevykonal rozsudok, môže podať novú žalobu s návrhom na uloženie peňažných sankcií. V prípade neoznámenia opatrení na prebratie smernice EK však SDEÚ môže na návrh tejto inštitúcie uložiť sankcie v rámci prvého rozsudku.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie