Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Polícia na Slovensku zatkla troch ľudí, z talianskeho plánu obnovy si mali kúpiť vily a luxusné autá

Európska prokuratúra vypátrala podvod vo výške 600 miliónov eur z talianskeho plánu obnovy, do ktorého bolo zapojených 22 ľudí. Do prípadu sa zapojila aj bratislavská polícia, ktorá zatkla troch občanov Nemecka, Talianska a Ukrajiny. Finančná polícia v Taliansku, Rumunsku a na Slovensku vo štvrtok zadržala 22 osôb v rámci vyšetrovania podvodu na talianskom pláne obnovy. […]
Menej ako 1 min. min.

Európska prokuratúra vypátrala podvod vo výške 600 miliónov eur z talianskeho plánu obnovy, do ktorého bolo zapojených 22 ľudí. Do prípadu sa zapojila aj bratislavská polícia, ktorá zatkla troch občanov Nemecka, Talianska a Ukrajiny.

Finančná polícia v Taliansku, Rumunsku a na Slovensku vo štvrtok zadržala 22 osôb v rámci vyšetrovania podvodu na talianskom pláne obnovy. Troch z nich zadržala slovenská polícia.

„Ide o štátnych príslušníkov Nemecka, Talianska a Ukrajiny,“ približuje Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru s tým, že do prípadu boli zapojení aj bratislavskí policajti.

„Podľa zistení talianskych kolegov mal byť muž pochádzajúci z Talianska zakladateľom a hlavou organizovanej skupiny, ktorá páchala ekonomickú trestnú činnosť a spôsobila škodu vo výške približne 600 miliónov eur,“ hovorí Bárdyová.

Hlavná európska prokurátorka: Nízke tresty za korupciu lákajú do krajiny tvrdých zločincov

Laura Kövesi v osobnom predslove k výročnej správe európskej prokuratúry za rok 2023 hovorí, že zločinecké skupiny sa rýchlo presúvajú tam, kde im nehrozia vysoké tresty, a neboja sa použiť ani „extrémne násilie“.

Viac ako pol miliardy eur

K trestným činom došlo v rokoch 2021 až 2023. Podozriví údajne využili sieť fiktívnych spoločností na to, aby sa uchádzali o peniaze z programu obnovy EÚ a následne ich spreneverili.

Prípad vyšetrovala Európska prokuratúra, ktorá má ochraňovať eurofondy a plán obnovy pred podvodmi a korupciou.

Predpokladá sa, že sieť účtovníkov, poskytovateľov služieb a notárov podporovala podozrivých, aby v priebehu dvoch rokov úspešne získali nenávratné finančné prostriedky vo výške 600 miliónov eur z talianskeho plánu obnovy.

Podozriví potom previedli finančné prostriedky na svoje bankové účty v Rakúsku, Rumunsku a na Slovensku hneď po tom, ako dostali zálohové platby.

Po Poľsku chce byť aj Švédsko členom Európskej prokuratúry, mimo zostanú len Maďari

Švédsko prejavilo podobne ako Poľsko záujem stať sa ďalším členom Európskej prokuratúry. Jedinou členskou krajinou EÚ mimo dohľadu Európskej prokuratúry zostane Maďarsko.

Vily, kryptomeny a hodinky

Centrom operácie bolo Taliansko, kde viac ako 150 príslušníkov finančnej polície vykonalo razie v mestách a obciach po celej krajine. Zhabali pri nich majetok v hodnote viac ako 600 miliónov eur.

Išlo o byty a vily, významné sumy v kryptomenách, hodinky, šperky, zlato a luxusné autá, uviedla vo vyhlásení benátska polícia.

Plán obnovy bol pritom vytvorený s cieľom pomôcť EÚ spamätať sa z hospodárskej krízy spôsobenej pandémiou covidu. Jeho hodnota je viac ako 800 miliárd eur a z veľkej časti je financovaný zo spoločných úverov Únie.

Najväčším príjemcom prostriedkov z fondu je Taliansko, ktoré prostredníctvom kombinácie grantov a pôžičiek dostalo celkovo 194,4 miliardy eur.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie