Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Policie připustila chyby při zásahu na Filozofické fakultě. Komunikace nebyla ideální, uznala

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zprostil mlčenlivosti policejní šéfy, aby mohli o průběhu zásahu i možných pochybeních mluvit na sněmovním výboru. Uvedli, že policisty navedla do budovy v Celetné ulici horká stopa, střelec tam měl mít výuku. Proto se značná část úsilí přesunula jinam. Mezitím se vrah ve čtvrtém patře FF UK na Palachově náměstí […]
Menej ako 1 min. min.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zprostil mlčenlivosti policejní šéfy, aby mohli o průběhu zásahu i možných pochybeních mluvit na sněmovním výboru. Uvedli, že policisty navedla do budovy v Celetné ulici horká stopa, střelec tam měl mít výuku. Proto se značná část úsilí přesunula jinam. Mezitím se vrah ve čtvrtém patře FF UK na Palachově náměstí připravoval na hrůzný čin.

Policejní šéfové odmítli, že by dopředu věděli, že hledají několika zbraněmi vyzbrojeného mladíka. Indicie totiž měla vést k nebezpečnému sebevrahovi. To, že chce spáchat masovou střelbu, vyplynulo až později při zkoumání dat v telefonech. Určitým pochybením ovšem bylo špatné propojení zdravotnických informací s dalšími institucemi, které by mohly vést k včasnému odhalení pachatele.

Střelba v budově fakulty v centru Prahy loni 21. prosince byla nejtragičtější obdobnou událostí v historii České republiky. Podle policie střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty z Hostouně na Kladensku, kde byl nalezen zavražděný i jeho otec. Policie mladíka na základě balistické expertizy spojila rovněž s případem vraždy muže a dvouměsíčního dítěte v Klánovickém lese na okraji Prahy.

Některé události předcházející tragické střelbě vzbudily otázky médií a veřejnosti. Šlo zejména o to, zda policisté mohli mít již před útokem informace o tom, že je student nebezpečný. Rozpoutala se také debata o nastavení pravidel při získávání střelných zbraní, kterých si mladík v relativně krátké době zaregistroval osm.

Vnitřní policejní kontrola dospěla v lednu k závěru, že policisté při samotném zásahu i při předchozím pátrání po podezřelém postupovali správně. Lepší měla být ale krizová komunikace se zástupci školy.

S odložením případu není spokojena Univerzita Karlova. Podala proti němu stížnost, ve které uvedla, že by policisté měli detailněji prověřit veškeré souvislosti útoku i události, které mu předcházely. Stížnosti se očekávají i od dalších poškozených.

Policie před několika dny útok, při kterém přišlo o život 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno, odložila. Student fakulty, který ve škole střílel, spáchal po útoku sebevraždu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr vnitra Vít Rakušan něco kryje, policie před střelbou chybovala, říká bratr oběti z filozofické fakulty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie