Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Politici o obnove energetiky na Ukrajine: Solárne panely trafíte ťažšie ako jadrovú elektráreň

Rusko systematicky ničí ukrajinský energosektor, aby sa krajina stala neobývateľnou. Obnoviteľné zdroje môžu byť riešením aj počas konfliktu, lebo sú decentralizované a ľahšie opraviteľné ako veľké elektrárne, zhodli sa politici a podnikatelia na konferencii o obnove Ukrajiny. Od októbra 2022 do apríla 2023 Rusko podniklo 1200 útokov na ukrajinský energetický systém. Cieľom ruských útokov na […]
Menej ako 1 min. min.

Rusko systematicky ničí ukrajinský energosektor, aby sa krajina stala neobývateľnou. Obnoviteľné zdroje môžu byť riešením aj počas konfliktu, lebo sú decentralizované a ľahšie opraviteľné ako veľké elektrárne, zhodli sa politici a podnikatelia na konferencii o obnove Ukrajiny.

Od októbra 2022 do apríla 2023 Rusko podniklo 1200 útokov na ukrajinský energetický systém. Cieľom ruských útokov na kritickú infraštruktúru je urobiť Ukrajinu neobyvateľnou, s cieľom ju vyľudniť, zničiť jej ekonomiku a dodávateľské reťazce, tvrdí Olena Halushka z ukrajinskej antikorupčnej  mimovládky ANTAC.

Škody na energetickej infraštruktúre odhaduje Rozvojový program OSN (UNDP) na takmer 6,5 miliardy dolárov (6 miliárd eur).

Pred rozsiahlou ruskou inváziou mala Ukrajina kapacitu na výrobu elektriny približne 50 gigawattov (GW), podobne ako Nemecko. V júni 2024, v dôsledku intenzívnych raketových útokov a obsadenia jadrovej elektrárne Záporoží, krajina vyrába iba 9 GW. To však nestačí na zabezpečenie bežnej elektriny pre domácnosti, nemocnice, školy a priemysel.

Na Konferencii o obnove Ukrajiny (URC24) v Berlíne 11. až 12. júna sa zhodli politici a podnikatelia, že obnoviteľná energia má byť kľúčová pre zabezpečenie dodávok elektriny v krajine, či už počas konfliktu, alebo v priebehu povojnovej obnovy.

Životné prostredie na Ukrajine je tichou obeťou vojny, vyčísliť škody pomáha aplikácia

Rusko by malo zaplatiť za znečistenie, ktoré invázia spôsobila ukrajinskej pôde a vzduchu, tvrdí minister životného prostredia Ukrajiny Ruslan Strilets. Päť tisíc ekologických zločinov spôsobilo doteraz škody za viac ako 56 miliárd eur. Prípady ekocídy nahlasujú obyvatelia cez mobilnú aplikáciu.

Obnoviteľná energia ako prostriedok obrany

Konferencia sa zamerala na aspekty odolnosti a bezpečnosti zelenej energie. Nemecký minister hospodárstva a klímy Robert Habeck vysvetlil, že „obnoviteľné energie majú aj bezpečnostný aspekt. Jedna jadrová elektráreň je ľahký cieľ, ale na 10 tisíc solárnych panelov sa strieľa ťažšie“.

Veterné a slnečné zdroje energie sú decentralizované a schopné dodávať elektrinu kdekoľvek pri nízkych nákladoch, zhodli sa účastníci.

Maksym Bevz, vedúci tímu ukrajinskej organizácie Razom We Stand, ktorá žiada úplné embargo na ruské fosílne palivá povedal portálu EURACTIV, že ak raketa zničí zopár solárnych panelov, ich výmena nie je náročná úloha, zničený uhoľný generátor sa však opraviť nedá.

Zisky zo zmrazených ruských aktív dá Únia Ukrajine

Členské krajiny dosiahli politickú dohodu o využití ziskov z ruských aktív zmrazených v EÚ na pomoc Ukrajine. 90 percent peňazí pôjde na nákup munície, zvyšok na nevojenskú pomoc.

Bariéry 

V roku 2021 bolo obnoviteľných iba 8,1 percent elektriny vyrobenej na Ukrajine.

Aby sa umožnila inštalácia veterných turbín a solárnych panelov na celej Ukrajine, muselo by sa investovať až 15 miliárd dolárov (13,84 miliardy eur) na spustenie energetickej transformácie krajiny, založenej na národnom prevádzkovateľovi elektrickej siete Ukrenergo.

Podľa Bevza však „štátne financovanie obnoviteľných zdrojov nikdy nezačalo“.

Poukazuje na problémy so štruktúrou ukrajinského energetického trhu a tvrdí, že „systémy v regiónoch zostávajú v rukách monopolov, ktoré tvrdia, že sú novým decentralizovaným trhom s energiou“.

Ukrajinský špecialista na zelenú energiu dodal, že „niektoré komunity sa snažia vytvoriť nové mikrosiete s pomocou grantov, ale chýbajúci právny rámec neposkytuje transparentné odpovede na prevádzku takýchto decentralizovaných generátorov.

Biden odobril historický balík pomoci pre Ukrajinu, zbrane jej začne posielať okamžite

Balík zahŕňa 61 miliárd dolárov pomoci pre Ukrajinu, 26 miliárd pre Izrael a osem miliárd pre spojencov Spojených štátov v indicko-tichomorskom regióne. Zároveň počíta s humanitárnou pomocou vo výške jednej miliardy dolárov pre Palestínčanov v Pásme Gazy.

Veľká potreba pomoci

Od jari 2023 Ukrajina rekonštruuje svoje elektrické zariadenia s pomocou darov, pôžičiek a investícií od širokej škály vlád, multilaterálnych darcov a zdrojov zo súkromného sektora.

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko zdôraznil dôležitosť prestavby energetického systému krajiny a počas konferencie o obnove Ukrajiny zdôraznil, že energetická infraštruktúra  je „ víťaznou zbraňou vo vojne“. 

Začiatkom júla 2023 dostala Ukrajina 8 tisíc ton západnej techniky prostredníctvom ukrajinskej podpornej pracovnej skupiny (USTF). EÚ koordinovala dodávku špecializovaného vybavenia na opravu poškodenej infraštruktúry, ako aj 5 500 generátorov.

Okrem toho Spojené štáty prostredníctvom USAID poskytli 475 miliónov dolárov (438 miliónov eur) na núdzovú pomoc vrátane 3 600 generátorov, 85 kilometrov oceľových rúr na opravu vykurovacích systémov a mobilnej elektrárne s výkonom 28 megawattov.

Konferencia o oživení Ukrajiny okrem cieľa plánovania rekonštrukcie ponúkla investorom možnosť potenciálne investovať do vznikajúceho ukrajinského trhu s obnoviteľnou energiou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie