Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Politici vzpomínají na vraždu Milady Horákové: Její smrt odhalila pravou tvář rudého teroru

„Dnes (27. června, pozn. red.) si připomínáme Den památky obětí komunistického režimu,“ napsal premiér na síti X. Připomněl, že lidé vzpomínají i na „všechny občany, které komunistická totalita připravila o svobodu, perspektivu, vzdělání, zaměstnání nebo majetek, a bohužel také na ty, kteří přišli o život.“ ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva pro český film. Zemřel producent Jíra, podílel […]
Menej ako 1 min. min.

„Dnes (27. června, pozn. red.) si připomínáme Den památky obětí komunistického režimu,“ napsal premiér na síti X. Připomněl, že lidé vzpomínají i na „všechny občany, které komunistická totalita připravila o svobodu, perspektivu, vzdělání, zaměstnání nebo majetek, a bohužel také na ty, kteří přišli o život.“

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva pro český film. Zemřel producent Jíra, podílel se na Koljovi nebo Samotářích

Kromě Horákové připomněl další odsouzené ve vykonstruovaných procesech na začátku 50. let minulého století, a to jmenovitě Jana Buchala, Oldřicha Pecla a Záviše Kalandru. „Několik měsíců před tímto procesem byl kněz Josef Toufar komunisty ubit k smrti a ještě před ním, v roce 1949, komunisté zavraždili generála Heliodora Píku,“ dodal premiér v příspěvku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zdůraznil „osobní statečnost jednotlivce. „Ne vždy se díky ní podaří překonat mašinérii osudu nebo režimu. Ale vždycky zanechá inspirativní stopu,“ napsal na síti X s tím, že na Miladu Horákovou ani oběti komunismu lidé nezapomínají.

Političku, která působila v České straně národně sociální, označila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) za „neohroženou bojovnici za demokracii“. „V zinscenovaném monstrprocesu ji odsoudili k smrti za odvahu hájit svobodu. Její statečnost odhalila pravou tvář rudého teroru. Nikdy nezapomeňme!“ uctila památku na síti X.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš sdílel k dnešnímu dni seznam obětí komunistického režimu. „Nezapomínejme!“ stojí v příspěvku pirátské strany. „Šla s hlavou vztyčenou,“ uvedla k fotografii Horákové před soudem jaderná fyzička Dana Drábová, čímž odkazovala na vlastní slova političky.

„Její oběť byla nejvyšší, a přesto neprohrála,“ uctila památku nově zvolená europoslankyně Danuše Nerudová (STAN). „Milada Horáková je pro nás inspirací a ukázkou obrovské statečnosti. Její příběh je připomínkou zrůdnosti komunistického režimu i toho, že na dějiny druhé poloviny 20. století nesmíme zapomínat, přestože by někteří současní politici byli rádi,“ sdělila.

Na zavražděné během politických procesů 50. let vzpomněl i ministr kultury Martin Baxa. S verši Egona Bondyho připomněl mimo jiné historika Záviše Kalandru. Památku obětí minulého režimu uctil také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Dnes si připomínáme nejen jejich hrdinství, ale i statečnost tisíců dalších, kteří obětovali své životy v boji za svobodu a spravedlnost. Opravdu STAČILO!“ napsal s odkazem na kandidující koalici do eurovoleb, kterou vedla členka KSČM Kateřina Konečná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velké změny u penzijního spoření dopadnou na střadatele. Jak na nich vydělat a na co dát pozor?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie