Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Politico tipuje nové české europoslance: Dominance ANO, pád Konečné i úspěch Rajchla

Predikci Politico nelze brát coby jasnou definitivu. O podobě nového složení Evropského parlamentu a o tom, kdo z Čechů v něm na příští období zasedne, rozhodnou voliči. Výsledky by měly být známy v neděli večer a to nejen v Česku, ale na celém území Evropské unie. Poslední týdny se tuzemské průzkumy zaměřují na střet hnutí […]
Menej ako 1 min. min.

Predikci Politico nelze brát coby jasnou definitivu. O podobě nového složení Evropského parlamentu a o tom, kdo z Čechů v něm na příští období zasedne, rozhodnou voliči. Výsledky by měly být známy v neděli večer a to nejen v Česku, ale na celém území Evropské unie.

Poslední týdny se tuzemské průzkumy zaměřují na střet hnutí ANO a vládní koalice Spolu. Právě tyto dva subjekty jsou nejsilnější, přičemž Spolu postupně atakuje první místo partaje expremiéra Andreje Babiše.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Čeští lídři a jejich zásadní témata EU. Co v Bruselu chtějí prosazovat?

Projekce známého portálu Politico má však jasného vítěze. Podle ní se dočkáme dominance ANO, které by mohlo získat hned devět mandátů. Takový úspěch hnutí v evropských volbách doposud nemělo, naposledy jich získalo šest. Kdyby se mu podařilo získat zmíněných devět křesel, vyrovnalo by tím historicky nejlepší ODS. Ta měla rovněž devět poslanců a to v letech 2004-2014.

Europoslanecký mandát by podle predikce získalo prvních devět jmen na kandidátce ANO, tudíž by se mimo jiné dočkali třeba exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, poslanec Jaroslav Bžoch či někdejší hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Stejně tak i současní zbylí europoslanci ANO Ondřej Knotek, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík. Ty by doplnili Jana Nagyová známá kvůli kauze Čapí hnízdo, bývalý velvyslanec v Norsku a na Islandu Jaroslav Knot a budějovický zastupitel Tomáš Kubín.

Pouze čtyři mandáty by podle predikce Politico dostala koalice Spolu. Dva by připadly ODS pro současné europoslance Alexandra Vondru s Veronikou Vrecionovou, další by získali Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). I ti už léta působí právě na půdě Evropského parlamentu.

Trojici europoslanců by podle všeho obhájili Piráti. Současnou dvojici Marcel Kolaja – Markéta Gregorová by dle odhadu měla doplnit Zuzana Klusová. Hnutí STAN by pak mohlo získat dva mandáty, čímž by si oproti současnému stavu o jeden polepšilo. Příliš nepřekvapí, že Politico odhaduje zisk neúspěšné prezidentské kandidátky a bývalé rektorky Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudové společně s bývalým poslancem Janem Farským.

Žádný Turek ani Konečná

Zbývají tři mandáty. Hned dva by mělo podle portálu Politico získat hnutí SPD Tomia Okamury. Tím by obhájilo svůj poslední zisk, když se europoslanci stali exministr zdravotnictví Ivan David a generál ve výslužbě Hynek Blaško, který se však s SPD později rozkmotřil. Křeslo europoslance by měl obhájit David, kterého by doplnil ekonom Petr Mach. Ten již mandát v Evropském parlamentu měl mezi lety 2014-2017 coby tehdejší lídr Svobodných.

Překvapení si Politico přichystalo na samotný závěr u posledního mandátu. Podle českých průzkumů má ke křeslu europoslance blízko třeba šéfka KSČM a nynější zákonodárkyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná nebo v poslední době velmi viditelný lídr aliance Přísahy a Motoristé sobě Filip Turek.

Podle Politica by však mandát neměl získat ani jeden z nich. Místo nich by se měl radovat šéf hnutí PRO a právník Jindřich Rajchl. Ten je znám častými výpady proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS) a pořádáním demonstrací proti vládnoucí koalici.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie