Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung). Informuje o tom agentúra DPA. Predseda frakcie AfD v spolkovej krajine Durínsko Höcke je obžalovaný z vedomého použitia symbolov protiústavných a teroristických organizácií. V prípade usvedčenia mu hrozí pokuta […]
Menej ako 1 min. min.

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung). Informuje o tom agentúra DPA.

Predseda frakcie AfD v spolkovej krajine Durínsko Höcke je obžalovaný z vedomého použitia symbolov protiústavných a teroristických organizácií. V prípade usvedčenia mu hrozí pokuta až trojročné väzenie.

Počas prejavu 29. mája 2021 v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko pred svojimi priaznivcami vyhlásil: “Všetko pre našu vlasť, všetko pre Sasko-Anhaltsko, všetko pre Nemecko.” Záverečnú časť vety ako svoje motto používali polovojenské jednotky SA Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) z obdobia Weimarskej republiky.

Politika AfD Höckeho zbavili imunity pre nacistický slogan. Použil heslo časti nacistickej strany

Súd sa pre rôzne sťažnosti a požiadavky obhajoby viackrát odsúval. Höckeho právnici žiadali zhotovenie zvukového záznamu z pojednávania, čo však predsedajúci sudca zamietol. Tiež požadovali, aby Spolkový ústavný súd rozhodol, či prípad spadá pod právomoc okresného súdu v Halle. Žalobca vyjadril pre tento postup obhajoby znepokojenie.

Bývalý učiteľ dejepisu Höcke je hlavným kandidátom AfD vo voľbách do spolkového parlamentu v Durínsku 1. septembra. Durínska odnož AfD je klasifikovaná ako extrémistická organizácia.

Pre budovou súdu vo štvrtok demonštrovali stovky ľudí, ktorí s politikou tejto strany nesúhlasia. Polícia ich počet odhadla na približne 570.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie