Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Poľská centrálna banka podľa svojho šéfa znovu zníži úroky najskôr v roku 2026

Poľská centrálna banka prikročí k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb najskôr v roku 2026, pretože očakáva nárast inflácie. Novinárom to dnes povedal guvernér NBS Adam Glapiński. Ešte minulý mesiac pritom vyjadril nádej, že úroky bude možné znovu znížiť už v budúcom roku, píše agentúra Reuters. Centrálna banka začala v reakcii na pokles inflácie znižovať úrokové sadzby […]
Menej ako 1 min. min.

Poľská centrálna banka prikročí k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb najskôr v roku 2026, pretože očakáva nárast inflácie. Novinárom to dnes povedal guvernér NBS Adam Glapiński. Ešte minulý mesiac pritom vyjadril nádej, že úroky bude možné znovu znížiť už v budúcom roku, píše agentúra Reuters.

Centrálna banka začala v reakcii na pokles inflácie znižovať úrokové sadzby vlani v septembri. Základnú sadzbu najskôr zredukovala o 0,75 percentuálneho bodu a v októbri ju znížila o štvrť percentuálneho bodu.

Znižovanie sadzieb

Odvtedy ju však drží nezmenenú na 5,75 percenta. Na tejto úrovni ju podľa očakávania ponechala aj na svojom stredajšom zasadnutí.

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Poľsku sa v máji podľa údajov Štatistického úradu zrýchlil na 2,5 percenta z aprílových 2,4 percenta. Inflácia sa tak zvýšila už druhý mesiac po sebe, v marci predstavovala dve percentá. “Na znižovanie úrokových sadzieb môžeme zabudnúť, keď inflácia rastie,” povedal dnes Glapiński.

Vlani vo februári sa inflácia v Poľsku vyšplhala až na 18,4 percenta, odvtedy už ale výrazne klesla a dostala sa do cieľového rozpätia centrálnej banky, ktoré predstavuje 1,5 až 3,5 percenta.

Centrálna banka však predpokladá, že v druhej polovici tohto roka inflačné tlaky zosilnie a inflácia sa vráti nad jej cieľové rozpätie.

Rast inflácie

“Podľa aktuálnych prognóz centrálnej banky by sa inflácia na konci tohto roka mohla dokonca priblížiť k piatim percentám,” povedal Glapiński.

“Navyše by sa inflácia mohla ešte o niečo zvýšiť začiatkom budúceho roka,” dodal. Za predpokladaným rastom inflácie podľa neho budú stáť najmä stúpajúce náklady na energiu.

Glapiński očakáva, že inflácia sa do cieľového pásma centrálnej banky vráti v roku 2026, keď podľa neho odznie vplyv rastúcich cien energií. Šéf centrálnej banky tiež predpovedal, že tempo rastu miezd v Poľsku zostane vo zvyšku tohto roka minimálne desaťpercentné, čo tiež zvýši inflačné tlaky.

Česká národná banka minulý týždeň znížila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 4,75 percenta. Znižovanie úrokových sadzieb začala banka vlani v decembri, keď v prvom kroku znížila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 6,75 percenta.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie