Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Poľská polícia zasiahla proti propalestínskym demonštrantom na univerzite

Poľská polícia dnes zasiahla proti propalestínskym demonštrantom na Varšavskej univerzite, najväčšej vysokej škole v Poľsku, uviedla televízia TVN 24. Zákrok nasledoval po žiadosti rektora Alojzyho Nowaka, aby polícia zabezpečila priechodnosť školy. Študenti podľa médií okrem iného blokovali hlavný vstup na univerzitu v centre Varšavy. Protest niekoľkých desiatok ľudí nemôže narúšať prednášky a skúšky alebo brániť […]
Menej ako 1 min. min.

Poľská polícia dnes zasiahla proti propalestínskym demonštrantom na Varšavskej univerzite, najväčšej vysokej škole v Poľsku, uviedla televízia TVN 24. Zákrok nasledoval po žiadosti rektora Alojzyho Nowaka, aby polícia zabezpečila priechodnosť školy. Študenti podľa médií okrem iného blokovali hlavný vstup na univerzitu v centre Varšavy.

Protest niekoľkých desiatok ľudí nemôže narúšať prednášky a skúšky alebo brániť v odchode z areálu tehotnej žene či chorému, ktorý potreboval ďalšiu dávku chemoterapie, uviedla univerzita v komuniké.

Zisky z okupácie

Študenti demonštrujú na podporu Palestíny od 24. mája. Domáhajú sa zverejnenia informácií o všetkých väzbách univerzity na izraelské akademické inštitúcie a “ďalšie organizácie a firmy, ktoré čerpajú zisky či sú späté s okupáciou Palestíny a pokračujúcou genocídou v Pásme Gazy”, pripomenula stanica.

“Rektor poslal políciu na študentov,” kričal jeden z demonštrantov, odnášaných policajtmi za bránu univerzity. “Prvýkrát po mnohých rokoch vedenie Varšavskej univerzity pozvalo políciu proti študentom. Najmenej šesť osôb bolo predvolaných na (policajné) veliteľstvo (kvôli narúšaniu verejného poriadku),” uviedli propalestínski demonštranti v e-maile zaslanom TVN 24.

Uviedli tiež, že policajti zadržali okrem iného jordánskeho novinára, ktorého odviedli do policajného vozidla, kde ho prehľadali. Polícia podľa demonštrantov svoje počínanie nijako neodôvodnila a nevysvetlila.

Blokovali vstup

Varšavská polícia oznámila televízii, že policajti v škole zasahovali dvakrát: najprv voči siedmim osobám, ktoré blokovali hlavný vstup, a potom proti ďalším šiestim, ktoré nerešpektovali výzvy neporušovať zákon. Voči 13 ľuďom je tak vedené priestupkové konanie. A voči novinárovi polícia podľa svojho hovorcu zasiahla, pretože ho ostraha školy označila za jedného z organizátorov protestu.

“Keď sme sa k nemu priblížili, správal sa, akoby chcel utiecť. Preto sme ho odviedli do vozidla a vykonali preventívne úkony. Celý čas muž neoznámil policajtom, že je novinár, “povedal hovorca.

“Poslať policajtov na pokojne demonštrujúcich študentov je neprípustné,” vyhlásil poľský ľavicový poslanec Adrian Zandberg podľa televízie Polsat. Rektor univerzity vyjadril ochotu stretnúť sa s poslancami z koaličnej Ľavice, ktorí boli na mieste počas policajného zákroku, ale stretnutie so samými demonštrantmi odmietol.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie