Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ponorte odrezky a chvíľu počkajte. Posilnené korene v kvetináči ožijú

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Lishchuk). Príprava domácich odrezkov a výsadba rastlín je lacný spôsob, ako získať bohatú úrodu. Tí, ktorí aspoň raz absolvovali túto činnosť od začiatku do konca, vedia, že k úspechu prispieva mnoho rôznych faktorov. Dokonca ani pre skúsených profesionálov to nie je vždy ľahká úloha. Ak chcete zvýšiť percento […]
Menej ako 1 min. min.

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Lishchuk).

Príprava domácich odrezkov a výsadba rastlín je lacný spôsob, ako získať bohatú úrodu. Tí, ktorí aspoň raz absolvovali túto činnosť od začiatku do konca, vedia, že k úspechu prispieva mnoho rôznych faktorov. Dokonca ani pre skúsených profesionálov to nie je vždy ľahká úloha. Ak chcete zvýšiť percento pravdepodobnosti úspechu, použite domáci zakoreňovač rastlín. Ako ho pripravíte a použijete?

Je možné urýchliť zakorenenie rastlín?
Foto: shutterstock/Nina Lishchuk

Účinok prostriedku na zakoreňovanie rastlín

Čo presne znamená zakoreňovanie pri pestovaní rastlín? Odpoveď nájdete už v samotnom názve. Je to prípravok, ktorý pomáha druhom vypestovať silné korene, ktoré im umožnia zostať v pôde a prijímať živiny. V zložení produktov z obchodu nájdete syntetické rastlinné hormóny nazývané auxíny. Tie sú zodpovedné za tvorbu koreňov a následné plodenie.

Zakoreňovače môžu mať rôzne podoby. Obchody a záhradné centrá ponúkajú napríklad tekutiny, prášky alebo gély. Použitie prípravku v domácej starostlivosti o rastliny nielenže výrazne urýchli čas tvorby koreňov, ale aj ochráni pred rastom húb a baktérií. Je to vďaka prítomnosti špeciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov, napr:

draslíka,

fosforu,

medi,

bóru,

železa.

Domáci zakoreňovací materiál – ako ho pripraviť?

Samotné zakorenenie sa zdá byť zložitou úlohou, na ktorú sú potrebné rozsiahle znalosti o rastlinách. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Účinný prípravok si môžete pripraviť na základe ingrediencií, ktoré už pravdepodobne máte momentálne v domácej kuchyni. Na čo by ste sa mali zamerať? Budete potrebovať: jablčný ocot, med alebo škoricu. Z týchto ingrediencií si môžete pripraviť tri rôzne koreňové prípravky, z ktorých každý má na rastlinu protiplesňový a antibakteriálny účinok.

Jablčný ocot, med a škorica sú domáce zakoreňovače pre rastliny.
Foto: shutterstock.com/5 second Studio

Jablčný ocot – nalejte vodu do pohára a pridajte 1 čajovú lyžičku jablčného octu. V ďalšom kroku vložíte odrezky do zmesi a keď sa objavia prvé korienky, prenesiete ich do vyhradeného kvetináča.

Zakoreňovanie medom – misku naplníte dvoma šálkami horúcej vody a pridáte jednu plnú polievkovú lyžicu medu. Odvar necháte úplne vychladnúť a potom výhonok v kvetináči zalejete.

Škoricové zakoreňovanie – pohár naplníte vlažnou vodou, pridáte jednu čajovú lyžičku mletej škorice a dôkladne premiešate. Prípravok použijete na zalievanie čerstvo vysadenej sadenice.

Správna aplikácia prípravku na zakoreňovanie

Účel použitia čerstvo pripraveného zakoreňovača závisí predovšetkým od primárnej formy použitého produktu. Vo všeobecnosti stačí rozpustiť hlavnú zložku vo vode a následne do roztoku umiestniť odobraté odrezky rastlín a až po čase ich preniesť do pôdy. Toto však nie je jediný patent. Domáci odvar bude dobre fungovať aj na zalievanie výhonkov už v kvetináči. Ak chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky, uistite sa, že zmes má vždy izbovú teplotu.

Domáci odvar môžete použiť aj na zalievanie výhonkov v kvetináči.
Foto: shutterstock.com/Okrasiuk

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáci roztok na zakoreňovanie na báze jablčného octu. Každá rastlina vyklíči

Nezničiteľné korene, lavína zdravých listov. Dve zložky odštartujú zamiokulkas

The post Ponorte odrezky a chvíľu počkajte. Posilnené korene v kvetináči ožijú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie