Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Popravu zastavil soud hodinu před vykonáním. Texasan odsouzený za vraždu dcery může být nevinný

Nejvyšší soud amerického státu Texas zastavil popravu Roberta Robersona, který měl před více než 20 lety zabít svou dceru. Stalo se tak na poslední chvíli, skoro hodinu před vykonáním rozsudku. Za rozhodnutím stojí právnický tým, podle něhož je muž nevinný. O výnosu soudu informuje americká CNN. ČTĚTE TAKÉ: Případ miminka v popelnici. Matka těhotenství tajila, nové […]
Menej ako 1 min. min.

Nejvyšší soud amerického státu Texas zastavil popravu Roberta Robersona, který měl před více než 20 lety zabít svou dceru. Stalo se tak na poslední chvíli, skoro hodinu před vykonáním rozsudku. Za rozhodnutím stojí právnický tým, podle něhož je muž nevinný. O výnosu soudu informuje americká CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Případ miminka v popelnici. Matka těhotenství tajila, nové detaily prozradili její blízcí

Případ začal v roce 2002, kdy Roberson odvezl svou dceru Nikki do nemocnice poté, co podle jeho slov spadla z postele na hlavu a poranila se. Dívka následně zemřela. Lékaři vyhodnotili, že příčinou smrti bylo silné třesení s dítětem, známé také jako „syndrom třeseného dítěte“, za kterým měl stát právě otec. Spekulovalo se též o fyzickém násilí. Oběma nařčením se muž bránil.

Podle svědectví personálu nemocnice a přivolaných policistů se Roberson navíc choval bez emocí a nereagoval na stav své umírající dcery, což vyšetřovatelé vyhodnotili jako jednání provinilého člověka. Policie ho obvinila a v únoru 2003 ho soud odsoudil k trestu smrti.

Prakticky hned se rozjely debaty o Robersonově vině. Postavila se za něj řada lidí: jeho žena, právnický tým, lidskoprávní aktivisté i představitelé texaského státu. „Přes 20 let tráví Robert Roberson každodenně až 23,5 hodiny na samotce, a to v cele menší než šatník běžného Texasana. Prahne po tom, aby ho někdo slyšel,“ sdělili ve společném prohlášení Joe Moody a Jeff Leach, členové texaského parlamentu. „Zatímco některé soudy ho zklamaly, parlament nikoliv,“ dodali.

Případem Robersona se zabývá také nezisková právní organizace Innocence Project, která poukazuje na nesrovnalosti v případu, lékařské chyby a zaujatost proti odsouzenému. Nová lékařská zjištění odhalila, že dívka trpěla řadou předešlých zdravotních komplikací a těžkým zápalem plic. Roberson se svou ženou ji vzali týden před její smrtí do jiné nemocnice kvůli zvracení, kašlání a průjmu. Možnost syndromu třeseného dítěte a fyzického násilí byla posléze vyloučena.

Vyšetřovatel vraždy: Cítím stud za své pochybení

Personál nemocnice, v níž dívka zemřela, byl osočen z ignorování předešlých komplikací a zaměření se pouze na chování dívčina otce. Robersonovy neobvyklé reakce byly vysvětleny v roce 2018, kdy mu byl diagnostikován autismus.

Bývalý detektiv vyšetřující úmrtí dívky Brian Wharton sdělil, že cítí stud za své pochybení. „Stydím se, že jsem byl tolik zaměřený na to najít útočníka a někoho odsoudit, a přitom jsem Roberta úplně přehlédl. Vůbec jsem ho nevyslyšel,“ citovala ho den před zrušením rozsudku stanice CNN.

Přestože byla čtvrteční poprava zrušena, nad životem muže stále visí otazník a o novém datu rozsudku smrti se bude diskutovat. Robersonův právní tým a zastánci jeho neviny budou nadále bojovat za zrušení trestu smrti a očištění jeho jména.

Obhájkyně Gretchen Sweenová doufá, že případ jejího klienta pomůže zlepšit americký trestní systém. Od roku 1973 bylo v USA očištěno jméno 200 osob, které byly popraveny omylem, informuje nezisková organizace Death Penalty Information Center.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie