Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Porsche Taycan Turbo GT – najrýchlejší elektromobil na svete

Porsche Taycan Turbo GT je najrýchlejší elektromobil na svete. A nielen to. Porsche svojou vrcholnou špecifikáciou modelu Taycan Turbo GT ukazuje startapistom a ďalším trapistom (vrátane nás), čo to znamená, keď sa v Stuttgarte naozaj oprú do elektromobility. Kým mnohí výrobcovia snívajú o elektroautách s výkonom cez 1000 koní, Porsche nesnívalo, ale usilovne pracovalo. A […]
Menej ako 1 min. min.

Porsche Taycan Turbo GT je najrýchlejší elektromobil na svete. A nielen to. Porsche svojou vrcholnou špecifikáciou modelu Taycan Turbo GT ukazuje startapistom a ďalším trapistom (vrátane nás), čo to znamená, keď sa v Stuttgarte naozaj oprú do elektromobility. Kým mnohí výrobcovia snívajú o elektroautách s výkonom cez 1000 koní, Porsche nesnívalo, ale usilovne pracovalo. A čo je ešte dôležitejšie – postavilo auto, ktoré zvládne omnoho viac, než len očariť tabuľkovým výkonom, či zrýchlením na rovinke. A tentokrát si na prezentáciu nezvolilo nejaké okázalé miesto, úplne mu stačí ukázať okázalé čísla.

Taycan Turbo GT má parametre, ktoré odstrelia dekel

No a tabuľkový výkon vie byť pri použití Launch control (kontrola obeda – detailná pri návrate obeda z tráviaceho traktu) až 815 kW (1108 koní). Neustále k dispozícii je len 580 kW (788 k). S Launch Control je to 760 kW a po dve sekundy až 815 kW, pričom max krútiaci moment je až 1340 Nm. Môže za to nový zadný elektromotor s lepšími parametrami.

To znamená, že Taycan Turbo GT zrýchli z 0 na 100 km/h za 2,3 sekundy a s balíkom Weissach je to 2,2 sekundy. Maximálna rýchlosť je cca 305 km/h. A ešte jedno zrýchlenie: z 0 na 200 km/h je to za 6,6 či 6,4 sekundy, čo je o 1,3 sekundy rýchlejšie než doteraz najvýkonnejší model Taycan Turbo S. Za všetkým v tomto prípade nehľadaj ženu, ale termálny manažment a podľa Porsche predovšetkým pulzný invertor, ktorý zabezpečuje výrazne lepšiu kontrolu elektromotora. Pulzný invertor s maximálnym prúdom až 900 ampérov je použitý na zadnej náprave, zatiaľ čo Taycan Turbo S tam mal invertor s max prúdom len 600 ampérov. A ak sa vám zdá, že moderné automobily už čoskoro budú vyžadovať skôr elektrikára ako inžiniera, máte pravdu…

Taycan v tichosti rozbije všetky rekordy. Môže za to aj podvozok

No ako som spomínal, Porsche Taycan Turbo GT ani zďaleka nie je vylepšené len pri jazde v priamke. Dokazuje to časmi, ktoré tento nový vrcholný model odjazdil na okruhoch Nurburgring a Laguna Seca. Na obidvoch vytrel kocúra nielen Tesle S, ale vlastne všetkým s ambíciou stať sa narýchlejšou električkou. Na americkom okruhu odjazdil s Larsom Kernom za volantom Taycan Turbo GT čas 1:27.87, čo sa doteraz nepodarilo nikomu s homologizovaným elektromobilom. No a na okruhu pod hradom Nurburg to dalo Porsche za 7:07.55 min, čo je o mohutných 26 sekúnd lepší čas, ako ten istý vodič dosiahol s Turbom S Sport. Okrem toho, že je to teda najrýchlejší elektromobil na oboch okruhoch, na tom nemeckom je zároveň najrýchlejším štvordverovým autom vôbec.

Za to, okrem iného, môže aj dôkladná úprava podvozku a zníženie celkovej hmotnosti. Auto má celkom nový systém pruženia, ktoré reálne úplne potláčajú fyziku tým, že kombinujú elektricky ovládané tlmiče s veľmi mäkkými pružinami. Výsledok je, že Taycan má kontrolu nad negatívami ostrej jazdy v zákrutách, nad oskokmi a tak. Detailne to opisuje Chris Perkins z Motor1.com.

Lars Kern niečo také na okruhu nezažil. Taycan Turbo GT nekomunikuje, čo sa deje pod kolesami. Lars si vyžiadal, aby získal viac signálov od auta. No jazda by sa zhoršila. Riešením sú umelé signály do chrbtice a „zadku“ vodiča. Je to sranda…

Ale späť k hmotnosti. Tá klesla o solídnych 75 kg v porovnaní s Turbom S. Uplatnil sa karbón na stĺpikoch, či na spätných zrkadlách a na mnohých ďalších miestach. Karbónkeramické sú aj brzdy, či zadný adaptívny spoiler s tzv. Gurneyho klapkou.

The post Porsche Taycan Turbo GT – najrýchlejší elektromobil na svete appeared first on automotoblog.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie