Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Posilňujúci nálev na paradajky a uhorky používam najmä v tomto horúcom počasí! Neuveriteľný účinok spozorujete okamžite

Zalievanie uhoriek a paradajok v lete sa javí ako triviálny postup, no v praxi má pre správne pestovanie veľký význam ako spôsob podávania tekutín, tak aj frekvencia a druh. Počas letných horúčav, keď je počasie najťažšou skúškou kondície vašej zeleniny, bude okrem vody potrebovať aj posilňujúci nálev. Túto zmes používam len na uhorky a paradajky, sú silné, […]
3 min.

Zalievanie uhoriek a paradajok v lete sa javí ako triviálny postup, no v praxi má pre správne pestovanie veľký význam ako spôsob podávania tekutín, tak aj frekvencia a druh.

Počas letných horúčav, keď je počasie najťažšou skúškou kondície vašej zeleniny, bude okrem vody potrebovať aj posilňujúci nálev. Túto zmes používam len na uhorky a paradajky, sú silné, chutné a bez chorôb.

Ako zalievať paradajky a uhorky v horúcom počasí?

Slnečné dni sú niečo, na čo sa všetci tešíme po dlhých mesiacoch upršanej a studenej jesene a zimy. Na jar sú teploty mierne, no v lete si podmienky cez deň začínajú vyberať svoju daň nielen na nás, ale najmä na našich rastlinách v záhrade.

Dlhotrvajúce sucho v kombinácii s vysokými teplotami môže byť smrteľné, preto je základom pre podporu rastlín pravidelná zálievka .

Ako sa ukazuje, podávať tekutiny nie je také jednoduché – nie je to len o tom, že dvakrát denne siahnete po krhle. Ako zalievať paradajky a uhorky v horúcom počasí?

Musíte dobre poznať skutočné potreby konkrétnych druhov zeleniny, aby im závlaha neuškodila viac ako dlhodobé sucho.

Uhorky a paradajky pestované pod krytom a v malých skleníkoch, kde dochádza k rýchlejšiemu a intenzívnejšiemu odparovaniu, potrebujú oveľa viac vody.

Paradajkám s hlbším koreňovým systémom sa však darí lepšie, preto sa režim zavlažovania pre túto zeleninu bude líšiť. Kamarát záhradkár mi povedal niekoľko pravidiel, ktoré sa oplatí pri polievaní dodržiavať:

paradajky potrebujú najviac vody pri nasadzovaní ovocia – naraz až 6 litrov na meter štvorcový;
paradajky, ktoré už majú plody, vyžadujú zalievanie raz za 2 dni, keď vrchná vrstva pôdy trochu vyschne;
počas sucha potrebujú paradajky hojné, ale menej časté zalievanie – najlepšie je to raz týždenne, pričom dbajte na to, aby ste vodu nanášali iba na pôdu bez postreku nadzemných častí;
pri teplotách do 27°C zalievajte uhorky každé 2 dni a keď prekročia limitnú hodnotu, zvýšte frekvenciu zalievania;
zalievajte paradajky skoro ráno, uhorky večer (v horúcich dňoch ráno a večer);
zalievajte uhorky pestované v piesočnatej pôde častejšie ako tie, ktoré sa pestujú v ílovitej pôde.

Dôležité je, aby voda dodávaná zelenine siahala hlbšie pod povrch pôdy, aspoň 10 cm. Povrchová zálievka, aj keď sa opakuje denne, má za následok len zvýšený výpar a korene sú stále zbavené potrebného zdroja života.

Nepoužívajte studenú vodu, len ju nechajte odstáť, prípadne aj mierne zohriatu slnkom, ušetríte tak rastliny pred teplotným šokom.

erkan budak/swkunst/CanvaPro

Posilňujúci nálev na uhorky a paradajky

V období zvýšeného dopytu po vode, kedy horúčavy jednoznačne ovplyvňujú kondíciu vašich rastlín, môžete použiť výživné hnojivo na paradajky a uhorky na ich ochranu, regeneráciu a posilnenie.

Recept na tento nálev som dostala náhodou, pri konzultácii s kamarátom záhradníkom o ochrane pred úpalom a úplným nedostatkom zrážok.

Vyskúšajte a uvidíte, ako kombinácia škorice a sódy bikarbóny ovplyvní vaše rastliny.

Aromatické korenie podporuje regeneračné procesy rastlín, obmedzuje množenie nežiaducich mikroorganizmov v pôde a zároveň stimuluje zdravý rast koreňového systému.

Sóda bikarbóna zase inhibuje rast buriny, znižuje konkurenciu v zeleninovej záhrade a znižuje riziko vzniku hubových chorôb.

Pripravte si domáce hnojivo na paradajky a uhorky na báze škorice a sódy bikarbóny takto:

Do veľkej nádoby nasypte 1 polievkovú lyžicu škorice s 1 polievkovou lyžicou sódy bikarbóny,
prášky dôkladne premiešame,
zmes zalejte 1 litrom teplej (nie horúcej) vody,
miešame, kým sa sóda bikarbóna nerozpustí,
nechajte suspenziu úplne vychladnúť,
do vody pridávajte pripravenú suspenziu v pomere 1:10 alebo v prípade nižšej potreby použite 500 ml rastlinného posilňovacieho kokteilu na 5 litrov vody.

photon64/Ekaterina Toropova/CanvaPro

Pripravený prípravok aplikujte na zeleninu do pôdy raz za 2 týždne. Po uzavretí nádoby môžete pripravenú suspenziu bezpečne uchovávať na túto dobu až do ďalšej aplikácie.

Pred opätovným použitím nezabudnite všetko premiešať a zriediť. Príliš veľa živín sodíka alebo príliš časté podávanie by mohlo vysušiť pôdu, a tak negatívne ovplyvniť stav vašich už aj tak oslabených rastlín.

Dodržujte pravidlá pre hnojenie uhoriek a paradajok a určite vyrastú rovnako zdravé a plné chuti.

The post Posilňujúci nálev na paradajky a uhorky používam najmä v tomto horúcom počasí! Neuveriteľný účinok spozorujete okamžite appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie