Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Poslanec nemeckej AfD Bystroň dostal peniaze od ruskej vplyvovej organizácie

Poslanec nemeckej Alternatívy pre Nemecko Peter Bystroň bol podľa Bezpečnostnej informačnej služby jedným z politikov, ktorí dostali peniaze od ruskej vplyvovej organizácie, napísali dnes Denník N a časopis Der Spiegel. Politik českého pôvodu to označil za ohováranie. Denník N už skôr uviedol, že BIS odhalila Ruskom organizovanú sieť, ktorá sa snažila v rôznych európskych krajinách ovplyvniť voľby […]
2 min.

Poslanec nemeckej Alternatívy pre Nemecko Peter Bystroň bol podľa Bezpečnostnej informačnej služby jedným z politikov, ktorí dostali peniaze od ruskej vplyvovej organizácie, napísali dnes Denník N a časopis Der Spiegel.

Politik českého pôvodu to označil za ohováranie. Denník N už skôr uviedol, že BIS odhalila Ruskom organizovanú sieť, ktorá sa snažila v rôznych európskych krajinách ovplyvniť voľby do europarlamentu.

Špionážna sieť

V Poľsku po upozornení BIS začala činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti štátom a orgánom Európskej únie preverovať poľská kontrarozviedka ABW, uviedli tamojšie médiá.

O rozkrytí ruskej propagandistickej siete a spolupráci s českými spravodajskými službami dnes podľa denníka Politico informoval tiež predseda belgickej vlády.

Nemecký parlament odmietol novú výzvu opozície na dodanie taurusov na Ukrajinu

Podľa českej kontrarozviedky bola v Prahe odovzdávaná hotovosť protisystémovým politikom z Nemecka, ďalšie peniaze mierili na prevádzku proruského spravodajského webu Voice of Europe. O ňom sa tamojšie médiá spomínajú tiež v súvislosti s Poľskom a Belgickom.

Bystroň prevzatie peňazí popiera. “Tejto informácie si nie som vedomý. Na základe bolestných skúseností z predchádzajúcich volebných kampaní predpokladám, že ide o ohováranie,“povedal týždenníku Der Spiegel.

Sankčný zoznam

Bystroň okrem iného poskytoval rozhovory práve serveru Voice of Europe, ktorý je od stredy na českom sankčnom zozname. Na zozname nanovo sú aj politik a podnikateľ Viktor Medvedčuk a politik Arťom Marčevskij.

 Medveď podľa zdôvodnenia na diaľku skryto financuje Voice of Europe a inštruuje Marčevského, ktorý spoločnosť fakticky riadi. Marčevského podľa dokumentu využíva na financovanie spolupráce s novinármi a na skrytú finančnú podporu vybraných jednotlivcov z radov kandidátov vo voľbách do Europarlamentu.

Bystroň pochádza z Moravy, do Nemecka emigroval s rodičmi v roku 1987. Podľa Denníka N je známy svojimi proruskými postojmi a tiež väzbami na podobne zmýšľajúcich českých politikov. V roku 2021 navštívil Medveďčuka v Kyjeve v čase, keď ho ukrajinské orgány kvôli obvineniu z vlastizrady držali v domácom väzení. Podľa serveru Strážny pes tiež interpeloval nemeckú vládu, či sa zasadila o Medvedčukovo prepustenie.

Denník N upozornil, že sa Bystroň zúčastnil tiež pražskej konferencie Budúcnosť Európy, kde bol aj poslanec SPD Jaroslav Foldyna alebo predsedníčka Trikolory Zuzana Majerová. Práve zjazdu Trikolory sa Bystroň zúčastnil tiež.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie