Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Posledná bašta bude čeliť útoku. Izrael sa chystá vstúpiť do Rafáhu v polovici apríla, píše libanonská tlač

Po krachu posledného kola rokovaní v Katare už Izrael nie je ochotný urobiť ďalšie ústupky palestínskemu hnutiu Hamas a chystá sa začať inváziu do Rafáhu na juhu Pásma Gazy po 12. apríli, keď sa končí trojdňový moslimský sviatok íd al-fitr nadväzujúci na postný mesiac ramadán, najneskôr začiatkom mája. S odvolaním sa na egyptské zdroje, ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

Po krachu posledného kola rokovaní v Katare už Izrael nie je ochotný urobiť ďalšie ústupky palestínskemu hnutiu Hamas a chystá sa začať inváziu do Rafáhu na juhu Pásma Gazy po 12. apríli, keď sa končí trojdňový moslimský sviatok íd al-fitr nadväzujúci na postný mesiac ramadán, najneskôr začiatkom mája.

S odvolaním sa na egyptské zdroje, ktoré boli v kontakte s predstaviteľmi izraelskej armády, o tom informoval libanonský denník Al-Akbar blízky šiitskému hnutiu Hizballáh.

Posledná bašta Hamasu

Pozemné operácie v poslednej bašte Hamasu v Pásme Gazy by podľa týchto zdrojov mali trvať štyri až osem týždňov. Sprevádzala by ju evakuácia civilného obyvateľstva ukrývajúceho sa v meste Rafáh, ktoré číta na 1,5 milióna ľudí, smerom do strednej časti pásma po konkrétnych trasách a v konkrétnych časoch, ktoré by boli civilistom vopred oznamované.

Hromadná evakuácia má byť monitorovaná zo zeme aj zo vzduchu v snahe zabezpečiť, že medzi civilistami nebudú ukrytí bojovníci Hamasu ani izraelskí rukojemníki, uviedli egyptskí činitelia.

Izraelská armáda oblieha ďalšie dve nemocnice v Pásme Gazy, žiada evakuáciu

Pokiaľ ide o postoj samotného Egypta, Káhira vyjadruje hlboké znepokojenie nad izraelským plánom poslať vojakov do Rafáhu a upozorňuje, že táto operácia by mohla viesť k ďalšej eskalácii nielen v Pásme Gazy, ale v celom regióne, píše Al-Akbar. Izrael údajne prisľúbil, že bude Egypťanov vopred informovať o vstupe svojej armády do takzvaného Filadelfského koridoru, čo je pásmo západne od Rafáhu pozdĺž hranice medzi Gazou a Egyptom.

Libanonský denník, na ktorého správu upozornil izraelský spravodajský web The Times of Israel, tiež uviedol, že egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí odmietol žiadosť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o zavedenie priamej linky pre udržanie kontaktu.

Plánovaná ofenzíva

Netanjahu tento týždeň zrušil cestu izraelskej delegácie, ktorá mala vo Washingtone s americkými predstaviteľmi rokovať práve o plánovanej ofenzíve v Rafáhu. Izraelský premiér tak urobil v reakcii na rozhodnutie Spojených štátov nevetovať pondelkovú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá prvýkrát od začiatku vojny v Gaze vyzvala na okamžité prímerie.

Dnes Netanjahu povedal, že zrušenie tejto návštevy malo Hamasu demonštrovať, že Izrael neustúpi silnejúcemu medzinárodnému tlaku na ukončenie vojny.

Izrael poprel správu Hamasu o zabití 19 ľudí čakajúcich na pomoc v Gaze

“Bol to predovšetkým a hlavne odkaz Hamasu: ‘Nesaďte na tento tlak, beztak nebude fungovať,‘ vyhlásil Netanjahu pri stretnutí s americkým republikánskym senátorom Rickom Scottom, ktorý je na návšteve Izraela. Rozhodnutie Spojených štátov zdržať sa hlasovania o rezolúcii a nevetovať ju označil premiér za “veľmi, veľmi zlé”, lebo podľa neho iba povzbudí Hamas.

Administratíva prezidenta Joea Bidena opakovane odrádza Izrael pred začatím pozemnej operácie v Rafahu bez dôveryhodného plánu na ochranu civilistov, ktorí sa do mesta uchýlili kvôli bojom v iných častiach Pásma Gazy. Izrael tvrdí, že musí do Rafáhu vstúpiť, aby mohol dosiahnuť jeden z hlavných cieľov vojny, ktorým je odstránenie hnutia Hamas v Pásme Gazy v odvete za jeho teroristické útoky zo 7. októbra.

Ozbrojenci Hamasu a ich spojenci vtedy v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1200 ľudí a ďalších asi 250 osôb zavliekli na palestínske územie. Izraelská ofenzíva si podľa úradov spravovaných Hamásom vyžiadala už takmer 32 500 obetí z radov Palestínčanov, z toho je podľa Izraela vyše 13-tisíc bojovníkov Hamasu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie