Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pôsobí proti vráskam a chráni pred starnutím pleti. Aj malé množstvo má účinok

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstockúeldar nurkovic). Olej zo sladkých mandlí je mimoriadne cenenou kozmetickou surovinou. Tento prírodný zmäkčujúci prostriedok, známy pre svoje vlastnosti pri starostlivosti o pleť, našiel široké uplatnenie v kozmetike ako zložka krémov, pleťových vôd, šampónov a masiek a môže sa používať aj samostatne. Čo treba zohľadniť pri výbere oleja zo […]
Menej ako 1 min. min.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstockúeldar nurkovic).

Olej zo sladkých mandlí je mimoriadne cenenou kozmetickou surovinou. Tento prírodný zmäkčujúci prostriedok, známy pre svoje vlastnosti pri starostlivosti o pleť, našiel široké uplatnenie v kozmetike ako zložka krémov, pleťových vôd, šampónov a masiek a môže sa používať aj samostatne. Čo treba zohľadniť pri výbere oleja zo sladkých mandlí a aké výsledky prinesie jeho pravidelné používanie?

Olej zo sladkých mandlí je mimoriadne cenenou kozmetickou surovinou.
Foto: shutterstockúeldar nurkovic

Odkiaľ pochádza olej zo sladkých mandlí a ako sa vyrába?

Olej zo sladkých mandlí sa získava lisovaním semien mandľovníka obyčajného za studena, čo je viacročný ker alebo strom, ktorý môže dosiahnuť výšku až 10 metrov. Táto rastlina, ktorá pochádza z Ázie, sa dnes pestuje v Afrike, Európe – najmä v okolí Stredozemného mora (Taliansko, Španielsko, Francúzsko) a v Kalifornii na západnom pobreží USA, ktorá sa považuje za najväčšieho producenta mandlí na svete. Plody mandlí sú niekoľko centimetrov dlhé, podlhovastého a splošteného tvaru a zelenkavej farby. Mladé plody sú jedlé, zatiaľ čo ich vylúpané semená sú mandle, ktoré všetci poznáme.

Za zmienku stojí aj to, že na svete môžeme nájsť dve odrody mandľovníka:

sladké mandle – najčastejšie pestované. Plody sa môžu konzumovať surové, ale sú vhodné aj na spracovanie. Vo veľkej miere sa používa v kozmetickom, potravinárskom a lekárskom priemysle;

horká mandľa – pestuje sa v oveľa menšom rozsahu, pretože jej plody sú jedovaté. Obsahujú totiž amigdalín, pri ktorého rozklade sa uvoľňuje veľmi jedovatá kyselina pruská. Po jej oddelení sa však získava olej, ktorý našiel využitie pri výrobe mydla a obľúbenej vonnej esencie používanej v potravinárskom priemysle.

Čo nájdeme v oleji zo sladkých mandlí?

Olej zo sladkých mandlí je zmäkčovadlo plné nenasýtených mastných kyselín – najmä kyseliny olejovej (63-73 %) a kyseliny linolovej (21-29 %). Okrem toho obsahuje vitamíny (A, B1, B2, B6, D), minerálne látky (horčík, mangán, draslík, fosfor), bielkoviny a antioxidačné polyfenoly, najmä kyselinu fenolovú, flavonoidy a kyselinu ferulovú. Má jantárovú farbu a mierne orieškovú vôňu. Výborne sa vstrebáva a nezanecháva mastný efekt, takže jeho používanie v čistej forme je príjemné a bezproblémové.

Olej zo sladkých mandlí má jantárovú farbu a mierne orieškovú vôňu.
Foto: shutterstock/Vera Prokhorova

Vlastnosti oleja zo sladkých mandlí

Olej zo sladkých mandlí sa stal jednou z najobľúbenejších a najčastejšie vyberaných kozmetických surovín vďaka obsahu mnohých cenných živín, vitamínov a minerálov. Intenzívne regeneruje, hydratuje a vyhladzuje pokožku, obnovuje jej jemnosť a pružnosť. Obnovuje hydrolipidovú vrstvu a chráni pred odparovaním vody. Má antioxidačné a protivráskové vlastnosti a chráni pred fotostarnutím.

Ideálny pre suchú, atopickú a citlivú pleť. Zmierňuje podráždenie a začervenanie. Odporúča sa aj na starostlivosť o jemnú pokožku dojčiat a detí, ako aj o pokožku postihnutú ekzémom a psoriázou. Výborne pôsobí aj v starostlivosti o vlasy, zabraňuje ich krepovateniu a statickej elektrine.

Olej zo sladkých mandlí nájdete v kozmetických prípravkoch, ako sú napr:

krémy proti vráskam

krémy na citlivú pokožku so sklonom k podráždeniu

regeneračné séra

pleťové masky

mydlá

sprchové gély

peelingy

telové mlieka

telové oleje

oleje na starostlivosť o pokožku dojčiat a detí

oleje na vlasy

kondicionéry na vlasy

Ako používať olej zo sladkých mandlí na tvár?

Ako používať olej zo sladkých mandlí na tvár?
Foto: shutterstock/New Africa

Olej zo sladkých mandlí môžeme používať v jeho čistej forme a vďaka jeho všestrannému využitiu môže úspešne nahradiť mnohé kozmetické prípravky, ktoré sme doteraz používali. Veľmi dobre funguje ako prvý krok v dvojfázovej metóde čistenia tváre. Ak však nie ste fanúšikom tejto metódy, môžete mandľový olej použiť na štandardné odlíčenie. Stačí ho naniesť na vatový tampón, ktorý potom priložíte na 20-30 sekúnd na oko. Olej dokonale rozpustí kozmetické prípravky, ako je riasenka, očné tiene a očné linky. Môžeme ho použiť aj pri masáži tváre, či už rukami, gua-ša doštičkou alebo valčekom.

Mandľový olej možno použiť aj ako sérum. Napriek svojej olejovej konzistencii nezanecháva mastný film a rýchlo sa vstrebáva, takže je možné naň prakticky okamžite naniesť krém. Ak sa však obávame nanášania príliš mnohých vrstiev na tvár, môžeme do časti krému pridať niekoľko kvapiek oleja, premiešať a potom naniesť na pleť.

Mandľový olej v starostlivosti o telo a vlasy

Olej zo sladkých mandlí hydratuje a regeneruje vlasy.
Foto: shutterstock/Zigres

Mandľový olej je tiež výbornou voľbou, ak sa chceme starať o pokožku tela. Pri pravidelnom používaní je pokožka pružnejšia a hladšia. Na pokožke vytvára okluzívnu vrstvu, ktorá zabraňuje nadmernému odparovaniu vody a upokojuje podráždenia, psoriázu a ekzémy. Osvedčí sa ako masážna kozmetika, najmä na miestach náchylných na celulitídu a strie. Keďže je veľmi zriedkavo alergénny, možno ho bez obáv používať aj na citlivú pokožku detí a dojčiat.

Mandľový olej možno úspešne aplikovať aj na vlasy. Vďaka vysokému obsahu bielkovín, vitamínov a živín vlasy posilňuje, hydratuje a regeneruje. Olejovanie mandľovým olejom alebo jeho používanie ako séra dodá vlasom jemnosť a lesk. Účinne pomôže v boji proti lupinám a zápalom vlasovej pokožky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hodím do hrnca a zalejem pohárom vody. Zbavím sa 5 problémov naraz

Domáca zmes zo štyroch ingrediencií. Funguje lepšie ako kozmetika z drogérie

The post Pôsobí proti vráskam a chráni pred starnutím pleti. Aj malé množstvo má účinok appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie