Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Postarajte sa o levanduľu týmto spôsobom a budete mať v záhrade Provensálsko

26.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ako sa starať o levanduľu v záhrade? Táto otázka prichádza na um nejednému začínajúcemu záhradkárovi, ktorý by sa chcel pokochať nádherne kvitnúcou levanduľou, no zároveň má obavy zo správneho pestovania a starostlivosti o rastlinu. Na čo by ste si mali dať pozor? Dáme vám tip. Ako pestovať […]
4 min.

26.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Ako sa starať o levanduľu v záhrade? Táto otázka prichádza na um nejednému začínajúcemu záhradkárovi, ktorý by sa chcel pokochať nádherne kvitnúcou levanduľou, no zároveň má obavy zo správneho pestovania a starostlivosti o rastlinu. Na čo by ste si mali dať pozor? Dáme vám tip.

Ako pestovať levanduľu?
Foto: súkromný archív

Levanduľa je nádherná rastlina, ktorú si asi každý spája s Provensálskom. Našťastie nie je príliš náročná a dá sa vysadiť takmer do každej záhrady. Ako sa teda správne starať o levanduľu? Všetko sa dozviete z tohto článku.

Ako pestovať levanduľu?

Ako pestovať levanduľu? Stojí za to vedieť, že levanduľa je stredomorská rastlina, a tak môže veľa ľudí váhať, či jej pestovanie v našich poveternostných podmienkach prinesie očakávané výsledky. Ukazuje sa však, že levanduľa je ideálna na pestovanie v záhrade aj v kvetináčoch.

Aby levanduľa bohato kvitla a lahodila oku krásnymi fialovými kvetmi, treba ju umiestniť na slnečné stanovište – najlepšie na južnú alebo západnú stranu. Levanduľa má špecifické nároky na pôdu. Najlepšie rastie v piesočnatej, polopriepustnej, zásaditej pôde.

Foto: shutterstock.com/nieriss

Kedy zasadiť levanduľu?

Ďalšou otázkou, ktorú treba riešiť, je, kedy zasadiť levanduľu. Rastlinu možno pestovať dvoma spôsobmi – zo semien aj odrezkov. Pestovanie zo semien je, samozrejme, náročnejšie a vyžaduje určité skúsenosti, takže začiatočníci sa môžu rozhodnúť pre výber hotových sadeníc.

Levanduľu je možné vysádzať do zeme počas väčšiny roka, s výnimkou mesiacov, keď je riziko mrazov najväčšie.

Ako zasadiť levanduľu?

Ako zasadiť levanduľu z hotových sadeníc? Presádzanie levandule z črepníkov do zeme nie je zložitý postup, ale stojí za to pamätať na niekoľko vecí. Najprv musíte dobre pripraviť miesto na pestovanie. Zo zeme odstráňte všetky buriny, uschnuté úlomky rastlín, kôru atď., a potom zabezpečte drenáž, napr. z malých kamienkov. Sadenice sa zvyčajne vysádzajú do jamy hlbokej približne 40 cm. Medzi jednotlivými sadenicami by mala byť vzdialenosť približne 30-40 cm.

Koľkokrát kvitne levanduľa?

Ďalšia vec, na ktorú sa treba pozrieť, je, koľkokrát levanduľa kvitne. Skúsení záhradníci veria, že dobre postaraná levanduľa môže kvitnúť dvakrát do roka. Prvé kvitnutie prebieha od mája do júla.

V lete treba levanduľu zrezať na sušenie – vtedy máme väčšiu záruku, že začiatkom jesene levanduľa opäť pekne zakvitne.

Skúsení záhradníci veria, že dobre postaraná levanduľa môže kvitnúť dvakrát do roka.
Foto: shutterstock/nieriss

Prečo levanduľa nekvitne?

Niekedy napriek nášmu úsiliu rastlina nekvitne alebo kvitnutie nie je bohaté. Prečo nekvitne levanduľa? Príčiny nedostatku kvitnutia zvyčajne spočívajú v chybách pestovania. Levanduľa je rastlina, ktorá veľmi dobre neznáša prelievanie.

Príliš mokrá pôda zabráni tomu, aby sa levanduľa rozvinula tak, ako by sme chceli. Levanduľa lepšie znáša sucho ako pobyt v príliš vlhkej pôde, ale samozrejme príliš suchá pôda tiež nepodporí vývoj rastliny a pučanie nových výhonkov.

Ďalšou otázkou, ktorej treba venovať pozornosť, je substrát, presnejšie jeho reakcia. Slabé kvitnutie levandule môže byť výsledkom príliš kyslej pôdy. Levanduľa sa najlepšie darí v zásaditej pôde.

Levanduľa: choroby, ktoré napádajú rastlinu

Na aké choroby je levanduľa náchylná? Choroby a škodcovia napádajúci rastlinu môžu brániť jej rozvoju a negatívne ovplyvňovať jednotlivé časti rastliny. Medzi najčastejšie choroby levandule patria: pleseň sivá a phytophthora. Na pleseň sivú sú náchylné najmä husto vysadené kríky, kde je väčšie riziko prenosu hubových chorôb. Phytophthora sa vyvíja aj vo vlhkom prostredí a prvým príznakom ochorenia je hnednutie jednotlivých výhonkov a ich postupné odumieranie.

Príliš mokrá pôda zabráni tomu, aby sa levanduľa rozvinula tak, ako by sme chceli.
Foto: shutterstock/Mostovyi Sergii Igorevich

Levanduľa – rezanie je základný postup starostlivosti

Čo by ste ešte mali vedieť, keď sa v našej záhrade objaví levanduľa? Rez rastliny je jedným zo základných postupov starostlivosti, ktorý zabezpečuje jej správny vývoj a dodáva rastline optimálny tvar.

Takzvaný formatívný rez levandule je najlepšie vykonať začiatkom jesene, niekoľko týždňov pred prvým mrazom. Levanduľu je najlepšie strihať do kytíc v lete, vo fáze skorého kvitnutia.

Hnojenie levandule – je potrebné?

Je potrebné levanduľu hnojiť? Hnojivá určené na levanduľu podporujú vývoj rastliny a pozimnú regeneráciu, preto sa oplatí začať s hnojením už v apríli. Osobitná pozornosť by sa mala venovať hnojeniu. Prípravok ponechaný na listoch môže spôsobiť poškodenie a smrť.

Hnojivo je najlepšie používať častejšie a v menšom množstve. To zaisťuje optimálny vývoj rastliny a ovplyvňuje jej pôsobivý vzhľad.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

5 sekúnd a ani cent. To stačí na výrobu trojnásobku paradajok. Nebudete mať čas zbierať!

Rozšírte ju vo svojej záhrade a nebudete ľutovať. Mrkva bude dvakrát väčšia ako u susedov. Aj iná zelenina

The post Postarajte sa o levanduľu týmto spôsobom a budete mať v záhrade Provensálsko appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie