Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Postihla vašu úrodu pleseň zemiaková? Postriekajte ich týmto a zachránite ju

Ak pestujete zemiaky, paradajky alebo uhorky, pleseň zemiaková je určite pomerne známa choroba. Bohužiaľ to môže viesť k úplnému zničeniu plodín. Viete však, ako si s tým poradiť? Zvyčajne, keď vidíme pleseň zemiakovú na našej úrode, reagujeme impulzívne, siahame po silných chemikáliách. Odporúčame vám zachovať si chladnú hlavu. Existujú lepšie spôsoby, ako sa s tým […]
2 min.

Ak pestujete zemiaky, paradajky alebo uhorky, pleseň zemiaková je určite pomerne známa choroba. Bohužiaľ to môže viesť k úplnému zničeniu plodín.

Viete však, ako si s tým poradiť? Zvyčajne, keď vidíme pleseň zemiakovú na našej úrode, reagujeme impulzívne, siahame po silných chemikáliách. Odporúčame vám zachovať si chladnú hlavu. Existujú lepšie spôsoby, ako sa s tým vyrovnať.

Zachráňte svoje plodiny

Pleseň zemiaková je určite jednou z najhorších chorôb, ktoré môžu napadnúť naše plodiny. Na zemiakoch, uhorkách a paradajkách to robí chaos a priznajme si, v domácej záhrade si nemôžeme dovoliť oddeľovať jednotlivé plodiny od seba.

Táto choroba sa rýchlo šíri. Sú známe prípady, kedy od prvých príznakov infekcie po úplné zničenie úrody prešiel len týždeň.

Napriek tomu, ak ste zástancom ekologického poľnohospodárstva, nestriekajte zrazu na svoje rastliny celú kopu chemikálií. Podomácky vyrobený kvasnicový sprej to urobí za zlomok ceny a nepoškodí vaše rastliny.

Ako postrekovať proti plesni zemiakovej?

Je známe, že rýchlosť reakcie je tu kľúčová, takže vynechajme akékoľvek prípravky, ktoré potrebujú kvasiť dlhé týždne. Ako dočasné opatrenie nastriekajte 100 gramov droždia rozpustených v 10 litroch vody.

Všetko dobre premiešame (kým sa droždie nerozpustí) a napadnuté rastliny postriekame. Nezabudnite na postrek proti plesni zemiakovej s použitím čerstvého droždia. Postrek robíme raz týždenne za teplého, bezvetrného dňa.

Prečo kvasinky bojujú proti plesni zemiakovej?

Kvasnice sú rozhodne jedným z najviac podceňovaných potravinárskych produktov, ktoré sa dajú použiť v záhrade. Dokonale chránia rastliny pred infekciami. Málokto však vie, ako kvasinky bojujú proti plesni zemiakovej.

Ukazuje sa, že kvasinky (ako huby) súperia s patogénnymi hubami, ktoré spôsobujú pleseň zemiakovú. Pravdepodobne viete, že umelo vytvorená konkurencia je oveľa silnejšia ako prirodzené huby.

Mimochodom, balenie droždia si môžete ľahko kúpiť úplne všade. Poznáte nejaký iný prípravok, ktorý je rovnako účinný a bezpečný pre plodiny za takú smiešnu cenu?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie