Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Posypte len túto vec z kuchyni a mravce budú utekať čo najďalej z domu aj záhrady

Mravce sú dôležitou súčasťou ekosystému a nájdete ich všade – v lese, v záhrade a dokonca aj… v domácnosti. Samozrejme, nie všade sú vítaným hosťom. Invázia mravcov môže spôsobiť vážne škody na záhrade a zničiť úrodu. Niet divu, že záhradkári hľadajú osvedčené spôsoby, ako sa tohto hmyzu zbaviť. Mravce – užitočné alebo nie? Mravce zohrávajú […]
2 min.

Mravce sú dôležitou súčasťou ekosystému a nájdete ich všade – v lese, v záhrade a dokonca aj… v domácnosti. Samozrejme, nie všade sú vítaným hosťom.

Invázia mravcov môže spôsobiť vážne škody na záhrade a zničiť úrodu. Niet divu, že záhradkári hľadajú osvedčené spôsoby, ako sa tohto hmyzu zbaviť.

Mravce – užitočné alebo nie?

Mravce zohrávajú dôležitú úlohu v životnom prostredí a hoci sú určite nevítanými hosťami v domoch a bytoch, v záhradách nemusia byť nevyhnutne votrelcami. Živia sa inými škodcami a prispievajú aj k kypreniu pôdy.

Nadmerná prítomnosť tohto hmyzu v záhrade má však určité negatívne účinky. Činnosť mravcov vedie k obnaženiu koreňového systému rastlín a k vysychaniu pôdy.

Ako sa môžem zbaviť mravcov?

V našom okolí sa vyskytuje mnoho druhov mravcov, ako napríklad mravce gádžovské, mravce trávnikové a mravce hnedonohé, ktoré sa mrštia. Niektoré z nich sa dostávajú na naše balkóny a terasy a z nich do našich domov a bytov. Prilákané zvyškami potravy ničia drevené konštrukcie a účinne nám znepríjemňujú život.

Ak sa chcete mravcov zbaviť, obmedzte ich prístup do budovy utesnením všetkých otvorov a trhlín, napr. v odkvapoch, rúrach, spojoch alebo stenách.

Potom siahnite po domácich prostriedkoch na odpudzovanie votrelcov. Hmyz nemá rád vôňu petržlenu a bylinkového korenia, dobre naň pôsobí aj prášková škorica a vôňa citrusových plodov.

Kontrola mravcov v záhrade

Mravce sa neoplatí vyhubiť na nulu, ale môžete a mali by ste znížiť ich populáciu, aby ste ochránili svoje plodiny a trávnik. Skôr ako vytiahnete ťažké zbrane v podobe chemikálií, použite domáce prostriedky, ktoré sú proti hmyzu účinné.

Spomínaná škorica sa dá úspešne použiť na trávniku a v záhonoch. Dobre funguje aj rozptýlený prášok do pečiva. Môžete použiť aj spreje s cesnakom, octom a citrusovými olejmi.

Až v krajnom prípade použite komerčne dostupné chemické látky – insekticídy. Môžu to byť insekticídy alebo špeciálne návnady s jedom vo forme granúl alebo prášku.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie