Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Posypte toto k vašim jahodám a úroda bude bez škodcov, plesní a veľká

Kto z nás nemá rád jahody. Určite sú ovocím, ktoré milujú deti aj dospelí po celom Slovensku. Ak ste sa ich však niekedy pokúšali pestovať, viete, že starostlivosť o ne nie je najjednoduchšia. Najväčším problémom sú plesne a huby, ktoré napadajú kríky. Našťastie existujú domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu zabudnúť na tento nepríjemný problém. Ako […]
Menej ako 1 min. min.

Kto z nás nemá rád jahody. Určite sú ovocím, ktoré milujú deti aj dospelí po celom Slovensku. Ak ste sa ich však niekedy pokúšali pestovať, viete, že starostlivosť o ne nie je najjednoduchšia.

Najväčším problémom sú plesne a huby, ktoré napadajú kríky. Našťastie existujú domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu zabudnúť na tento nepríjemný problém.

Ako pestovať jahody?

Začnime od základov, t. j. ako by sa mali jahody pestovať. Sú to rastliny, ktoré na správny rast potrebujú správne množstvo svetla.

Musia byť tiež chránené pred vetrom, preto je obľúbeným spôsobom ich pestovania používanie plastových tunelov. Jahody by sa mali vysádzať do úrodnej a priepustnej pôdy s kyslou reakciou.

Ideálny čas na výsadbu je jar alebo leto. Ak jahodám poskytnete správne podmienky na rast, nebudú potrebovať žiadne ďalšie hnojivo.

Prečo by ste mali jahody mulčovať?

Ak sa chcete tešiť z krásnych a odolných jahôd, nezabudnite sa dozvedieť o procese mulčovania. Zahŕňa pokrytie priestoru medzi kríkmi vhodným mulčovaním. Okolo kríkov nerastie burina, takže im neuberá živiny.

Okrem toho mulčovanie jahôd znamená, že pôda okolo nich sa toľko nezahrieva, čo pomáha chrániť jahody pred vysychaním. V takto pripravenej pôde sa pomalšie rozvíjajú hubové ochorenia. Škodcovia sa v nej tiež nechcú živiť.

Ako pripraviť mulč pre jahody?

Na mulčovanie jahôd je ideálna ražná alebo pšeničná slama. Možno ju pripraviť aj z pokosenej trávy alebo použiť špecializovanú mulčovaciu rohož.

Použitie organického mulča by sa však malo opakovať raz za mesiac, pretože sa postupne rozkladá. Treba však povedať, že mulčovanie jahôd trávou je vynikajúci spôsob, ako využiť odpad, ktorý bežne vyhadzujeme.

Prvýkrát je dobré mulčovať jahody na jar, hneď po výsadbe, kým jahody nestihnú vykvitnúť. Ak vás táto téma zaujala, určite by ste mali vyskúšať tento patent. Máte zaručenú krásnu a zdravú úrodu!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie