Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Posypte záhradu škoricou a uvidíte, čo sa stane

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amphaiwan). Škorica – aromatické korenie známe najmä z kuchyne – môže byť veľmi užitočná aj v záhrade. Málokto si uvedomuje, že má aj pozoruhodné vlastnosti odpudzujúce škodcov. Rozsypaním škorice okolo rastlín môžete zlepšiť stav svojich plodín. Pozrite sa, ako na to. Škorica pomôže zbaviť vašu záhradu slimákov a ochráni […]
Menej ako 1 min. min.

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amphaiwan).

Škorica – aromatické korenie známe najmä z kuchyne – môže byť veľmi užitočná aj v záhrade. Málokto si uvedomuje, že má aj pozoruhodné vlastnosti odpudzujúce škodcov. Rozsypaním škorice okolo rastlín môžete zlepšiť stav svojich plodín. Pozrite sa, ako na to.

Škorica pomôže zbaviť vašu záhradu slimákov a ochráni vaše plodiny pred mravcami.
Foto: shutterstock/amphaiwan

Záhradkárske korenie – škorica

Škorica, ktorá sa získava z kôry škoricovníka, je bohatým zdrojom zlúčenín s antibakteriálnymi, protiplesňovými a antivírusovými vlastnosťami. Vďaka tomu sa osvedčuje ako účinný odpudzovač slimákov. Je to skvelá alternatíva k chemickým odpudzovačom škodcov, ale nielen k nim. Využijete ho ako pomocný prostriedok pri zakoreňovaní odrezkov a na odpudzovanie hmyzu.

Škorica – účinný nástroj v boji proti slimákom

Slimáky sú častým problémom mnohých záhradkárov, najmä v období dažďov. Pomocou škorice ich môžete účinne odradiť od prístupu k vašim rastlinám. Stačí posypať korením miesta náchylné na útok slimákov (kvetinové záhony, zeleninové záhrady, bylinkové záhradky). Pre neželaných návštevníkov môže byť intenzívna vôňa škorice neznesiteľná, čo spôsobí, že sa budú vyhýbať oblastiam, ktoré boli pre nich predtým atraktívne.

Boj proti mravcom s pomocou škorice

Aj mravce môžu byť v záhrade nepríjemnými škodcami, najmä keď si začnú stavať hniezda v blízkosti rastlín a poškodzovať ich korene. Škorica opäť funguje ako účinný a prírodný odpudzovač.

Jednoducho ňou posypte miesta, na ktorých spozorujete aktivitu mravcov. Vôňa škorice mravce dráždi, takže si hľadajú iné cestičky. Tým strácajú orientáciu v oblasti a je pre nich ťažšie nájsť cestu k potrave. Dôležité je, že tento inak užitočný hmyz nezabíja, ale iba odpudzuje. Podobný účinok má aj na komáre.

Mravce sú pre ekosystém prospešné, ale keď nájdete ich hniezdo na balkóne, predstavujú problém.
Foto: shutterstock/RHJPhtotos

Ako si škorica poradí s plesňami a hubami?

Škorica má aj protiplesňové vlastnosti, takže je účinným prostriedkom proti hubám a plesniam na rastlinách. Ak ju chcete použiť v tejto úlohe, môžete pripraviť roztok škorice zmiešaním jednej čajovej lyžičky škoricového prášku so štyrmi litrami vody. Potom ho pomocou rozprašovača rovnomerne nastriekate na postihnuté miesta rastlín. Pravidelné používanie tohto roztoku môže zabrániť rastu húb a plesní a zlepšiť celkový stav našich rastlín.

Ďalšie využitie škorice v záhrade

Okrem vyššie uvedených spôsobov použitia sa škorica môže používať aj ako stimulátor rastu rastlín a na zlepšenie celkovej imunity rastlín. Pridanie trochy škorice do pôdy alebo na povrch pôdy okolo rastlín podporí ich rast a ochráni ich pred mnohými chorobami.

Podpora zakorenenia mladých sadeníc

Ak chcete, aby korenie prospelo mladým sadeniciam, posypte ním navlhčenú papierovú utierku a obaľte v nej korene rastlín. Potom ich umiestnite do jamiek v pôde – škoricu do koreňov nevtláčajte násilím.

Postrek proti roztočom

Škorica spolu so zmesou ďalších korenín, t. j. klinčekov a provensálskych byliniek (v pomere 1 čajová lyžička škorice, 2 čajové lyžičky klinčekov a 2 čajové lyžičky byliniek) rozpustená vo vriacej vode sa osvedčí ako vynikajúci prostriedok proti roztočom. Ak chcete zvýšiť účinok tejto látky, po jej vychladnutí do nej pridajte ešte 2 rozdrvené strúčiky cesnaku. Po hodine roztok preceďte a aplikujte ako sprej na listy alebo stonky.

Antiseptikum na rany

Pri strihaní rastlín zostávajú na mieste po konároch otvorené rany. Nanešťastie ich často napadnú škodcovia alebo choroby. A pritom ich stačí posypať škoricou, ktorá pôsobí ako prírodné antiseptikum, urýchľuje hojenie a chráni pred infekciou.

Pridanie trochy škorice do pôdy alebo na povrch pôdy okolo rastlín podporí ich rast a ochráni ich pred mnohými chorobami.
Foto: shutterstock/FotoHelin

Znáša škoricu každá rastlina? Existujú výnimky

Treba si uvedomiť, že hoci je škorica účinným prírodným prostriedkom na odpudzovanie hmyzu a podporu sadeníc, nie všetky rastliny ju akceptujú. Niektoré druhy môžu byť citlivé na kontakt so škoricou alebo jej vôňa môže odrádzať včely alebo iný užitočný hmyz od opeľovania. Preto je lepšie skúšať nové metódy opatrne a priebežne kontrolovať reakcie rastlín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete zachrániť svoje domáce rastliny? Siahnite po obľúbenom korení

Škodcovia ničia vašu záhradu? Stačí 10 kvapiek do vody. Ak ich postriekate, okamžite zmiznú

The post Posypte záhradu škoricou a uvidíte, čo sa stane appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie