Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Potomkovia preživších holokaustu dnes navštívili radnicu

V Izraeli žijúci potomkovia šamorínskych Židov, ktorí prežili holokaust, dnes v sprievode Jána Heveru, správcu šamorínskeho a mliečňanského židovského cintorína navštívili radnicu, kde ich prijal viceprimátor Gábor Veres s poslankyňou mestského zastupiteľstva Évi Pálinkás  a matrikárkou Martou Mezey. Trojčlenná skupina sa samospráve Šamorína zo srdca poďakovala za to, ako odhodlane uchováva pamiatku niekdajšej židovskej komunity […]
Menej ako 1 min. min.

V Izraeli žijúci potomkovia šamorínskych Židov, ktorí prežili holokaust, dnes v sprievode Jána Heveru, správcu šamorínskeho a mliečňanského židovského cintorína navštívili radnicu, kde ich prijal viceprimátor Gábor Veres s poslankyňou mestského zastupiteľstva Évi Pálinkás  a matrikárkou Martou Mezey.

Trojčlenná skupina sa samospráve Šamorína zo srdca poďakovala za to, ako odhodlane uchováva pamiatku niekdajšej židovskej komunity mesta. Gábor Veres a Marta Mezey im priblížili sled udalostí, ktoré viedli k postaveniu pamätníka na Hlavnej ulici a spomínali aj na to, aké to bolo psychicky náročné získať zo starých matričných spisov údaje osôb, ktorí v koncentračných táboroch zahynuli.

„Naši predkovia o tom, čo museli v táboroch smrti prežiť, nechceli vôbec hovoriť, o hrôzostrašné spomienky sa s nami podelili až vo veľmi pokročilom veku. O Šamoríne nám však vždy rozprávali s radosťou, toto mesto bolo pre nich domovom a cítili sa tu dobre. Keď sme sa sem chystali, viacerí naši známi a príbuzní boli prekvapení, že v Šamoríne, kde dnes už židovská komunita nie je, postavili Židom pamätník, vyčistili židovské cintoríny, dom smútku a každý rok sa tu koná aj pietna slávnosť. Je to neuveriteľná a veľmi úctyhodná práca od Vás”, poďakoval sa jeden z izraelských hostí.

Viceprimátor Gábor Veres poukázal aj na to, prečo je dôležité spomínať na to, čo sa v polovici 20. storočia stalo.

„Snažíme sa šamorínskym žiakom a študentom ukázať všetky tieto miesta a robíme pre nich osvetu, aby pochopili, do akého pekla vedie bezuzdná nenávisť” – vysvetlil.

Samospráva Šamorína v nedeľu 16. júna o 16.00 hod. usporiada pri pamätníku holokaustu na Hlavnej ulici spomienkovú slávnosť na pamiatku 80. výročia vysídlenia Židov zo Šamorína a okolia, na ktorú pozýva obyvateľov nášho mesta.

V deň spomienkovej slávnosti budú od 10.00 do 18.00 hod. otvorené aj pamiatky po šamorínskych Židoch – šamorínsky a mliečňanský židovský cintorín a bývalá synagóga.











The post Potomkovia preživších holokaustu dnes navštívili radnicu appeared first on Mesto Šamorín – Somorja Város.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie