Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Potrite sa týmto olejom a komáre vás budú obchádzať

Komáre už začali svoju bolestivú činnosť. Netreba veľa, aby sa príjemný pobyt vonku skončil bolestivými štípancami, ktoré časom bolia a svrbia. Hoci útoky komárov pravdepodobne nie sú zdraviu nebezpečné, „suveníry“, ktoré po sebe tento hmyz zanecháva, veľmi znepríjemňujú život. Poďme sa teda dozvedieť o spôsoboch, ako sa vysporiadať so štípancami od komárov. Bodnutie komárom: podniknite […]
Menej ako 1 min. min.

Komáre už začali svoju bolestivú činnosť. Netreba veľa, aby sa príjemný pobyt vonku skončil bolestivými štípancami, ktoré časom bolia a svrbia. Hoci útoky komárov pravdepodobne nie sú zdraviu nebezpečné, „suveníry“, ktoré po sebe tento hmyz zanecháva, veľmi znepríjemňujú život. Poďme sa teda dozvedieť o spôsoboch, ako sa vysporiadať so štípancami od komárov.

Bodnutie komárom: podniknite kroky

Niekedy necítime, že nám komár prenikol do kože, ale jeho aktivitu pocítime až po niekoľkých hodinách. Zvyčajne vtedy, keď sa v mieste uštipnutia objaví pľuzgier sprevádzaný začervenaním a svrbením.

Je to preto, že komár pri bodnutí do kože vystrekne malé množstvo slín. To spôsobuje, že telo produkuje histamín, čo je začiatok menšej alergickej reakcie. Štípnutie komárom zvyčajne nie je nebezpečné, ale nepríjemné príznaky trvajú niekoľko dní. Niekedy sa môže vyskytnúť závažnejšia reakcia na komárie sliny: ak ju sprevádza opuch, žihľavka, silná bolesť, opuch a astmatický záchvat, je potrebný lekársky zásah.

Čo pri uštipnutí komárom?

„Poštípal“ nás komár? Vznikli vám pľuzgiere a svrbenie? Na zmiernenie nepríjemných pocitov môžete okamžite konať a pripraviť si obklad, ktorý rýchlo prinesie úľavu. Najlepší spôsob je domáci: odporúča sa obklad z plátku citróna, mletej petržlenovej vňate alebo čerstvých kapustných listov. V počiatočnej fáze možno použiť aj kocky ľadu, ktoré stiahnu cievy v koži a zmiernia alergickú reakciu. Ak náhodou nemáte po ruke takéto výrobky, môžete použiť aj liehový ocot: aj ten poskytne úľavu od uštipnutia komárom.

Keď čelíme masívnemu útoku komárov a máme veľa pľuzgierov, môžeme si pripraviť domáce prostriedky. Sú jednoduché na prípravu a navyše stačí použiť to, čo máme doma vždy po ruke. Problém by mala vyriešiť čajová lyžička soli rozpustená v pohári vody. Na druhej strane môžete použiť aj aloe vera: ak máte na parapete rastlinu aloe vera, jednoducho odrežte kúsok stonky a jej obsahom potrite komárie bodnutie. Je to dobrý spôsob na odstránenie zápalu a upokojenie podráždenia.

Ako odpudzovať komáre?

Namiesto liečby svrbivých komárích lézií je lepšie sa pred nimi chrániť a používať repelenty. Samozrejme, môžete siahnuť po repelentoch, ale ich účinok sa dá zvýšiť domácimi prostriedkami. Známym prípravkom proti komárom je gáfor, ale mnohí ľudia odporúčajú aj éterické oleje: najmä levanduľu, eukalyptus alebo klinček. A nezabudnite chrániť okná, cez ktoré môže nenásytný hmyz vletieť dovnútra a pod rúškom tmy na vás zaútočiť: tu dobre fungujú siete proti komárom. Môžete si tiež ozeleniť parapet a terasu a začať pestovať rastliny, ako je napríklad komárnik, mačička, mäta, pelargónia alebo levanduľa.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie