Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Povodňová situácia na Slovensku

12:28 Výstraha platí podľa SHMÚ aj pre Hornád v okolí Košíc. Ten už dosiahol hladinou druhý povodňový stupeň. “Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej a hydrologickej situácie budú na Svinickom potoku pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňu povodňovej aktivity,” varujú meteorológovia. 12:26 Slovenský Hydrometeorologický úrad vydal pre Bratislavu výstrahu druhého stupňa, očakáva ďalší nárast hladiny Dunaja. “Vzhľadom […]
Menej ako 1 min. min.
12:28

Výstraha platí podľa SHMÚ aj pre Hornád v okolí Košíc. Ten už dosiahol hladinou druhý povodňový stupeň.

“Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej a hydrologickej situácie budú na Svinickom potoku pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňu povodňovej aktivity,” varujú meteorológovia.

12:26

Slovenský Hydrometeorologický úrad vydal pre Bratislavu výstrahu druhého stupňa, očakáva ďalší nárast hladiny Dunaja.

“Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením 2. stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava.

12:18

Mesto Bratislava sa na povodňovú situáciu pripravilo. Vyliatie Dunaja bolo očakávané, keďže zvýšená hladina je spôsobená silnými zrážkami v Nemecku. 

“V predošlých dňoch sme spoločne s Hasičským a záchranným zborom a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie pod taktovkou Slovenského vodohospodárskeho podniku. V rámci nácviku sme precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku,” infomruje magistrát hlavného mesta. 

12:08

Na Východnom Slovensku dnes od rána začali silné búrky, ktoré prerástli v niektorých obciach až do záplav. Búrková aktivita pretrváva najmä v okolí Košíc, Prešova a Vranova nad Topľou. V obci Vechec hlásia podľa portálu iMeteo obyvatelia neprechodné cesty a obec začína zaplavovať. Podľa portálu sa obavila aj tromba, čo je rotujúci oblak, ktorý sa však nedostal k zemi.

12:03

Prvý stupeň povodňovej aktivity platí aj na rieke Morava. Ovplivní ju podľa SHMÚ spätné vzdudie spôsobené zvýšeniu hladinou Dunaja. 

12:00

Hladina Dunaja má tendeciu narastať, keďže v Nemecku má opäť pršať. Do normálu sa vráti najskôr vo štvrtok. “Dnes sa očakávajú zrážky v nemeckej a rakúskej časti povodia Dunaja iba ojedinele s úhrnmi do 10 mm. V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame výrazný vzostup, v jeho dolnej časti a v dolnej časti Moravy očakávame vzostup vodných hladín,” informujú meteorológovia z SHMÚ.

Kulminácia sa očakáva v stanici Devín, v Bratislave a v Devínskej Novej Vsi približne vo štvrtok. “V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok 6.6. vo večerných a nočných hodinách,” dodávajú meteorológovia.

11:52

Platnosť prvého stupňa povodňovej aktivity pretrváva. Dunaj už zaplavil niekoľko záplavových oblastí v okolí hlavného mesta. Bratislava už zaviedla opatrenia určené pre bezpečnosť obyvateľov. Uzavretá bola cyklotrasa aj parkovisko pri Tyršovom nábreží v Petržalke. Očakáva sa, že dnes Dunaj zaplaví aj Karloveské rameno a oblasť pri Devíne. Pod vodou by mala byť aj časť spomínaného Tyršovho nábrežia. Podľa portálu iMeteo bola o 9:00 hladina Dunaja v Bratislave na úrovni 672 centimetrov.

11:48

V priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa má hladina Dunaja narásť v hlavnom meste o takmer 130 centimetrov. Očakáva sa, že postihnuté budú záplavovové oblasti.

11:47

Rieka Dunaj v Bratislave dosiahla prvý stupeň povodňovej aktivity. Hladina naďalej stúpa prudko nahor. Podľa portálu iMeteo dosiahne dnes o 23-tej hodine rieka druhý povodňový stupeň, pričom hladina sa bude zvyšovať počas celého dňa.

11:47

V reakcii na zvýšenie hladiny Dunaja v Nemecku, rastie hladina rieky aj v hlavnom meste Bratislave. Zvýšenie už je viditeľné a bude počas dňa pokračovať.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie