Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Povodňové škody známých pivovarů i Kofoly jdou do milionů. Jak to pocítí zákazníci?

Podle vrchního sládka Nachmelené opice je v této chvíli těžké určit výši celkových škod. „Myslíme si, že půjde o nižší jednotky milionů korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. „Hladina vody vystoupala až do výšky 2,5 metru v hlavním výrobním prostoru. Převážná většina výrobní technologie se nachází právě zde,“ popsal. K TÉMATU: Žádná povodeň není a vláda […]
Menej ako 1 min. min.

Podle vrchního sládka Nachmelené opice je v této chvíli těžké určit výši celkových škod. „Myslíme si, že půjde o nižší jednotky milionů korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. „Hladina vody vystoupala až do výšky 2,5 metru v hlavním výrobním prostoru. Převážná většina výrobní technologie se nachází právě zde,“ popsal.

K TÉMATU: Žádná povodeň není a vláda si vymýšlí. Po covidu a Ukrajině najeli konspirátoři na velkou vodu

Nádoby, v nichž pivo zraje, zůstaly až na tři případy neporušené. „Teprve nyní se přes bahno dostáváme ke strojům, odvezeme je na kontrolu, zda je možné provést repasi,“ poznamenal Kuřec. S odklízením škod mohou firmě pomoci dobrovolníci.

„I ve středu dorazili další, práce je pořád hodně. Vše popadané jsme přesunuli na dvůr. Suroviny, sudy, nábytek – vše je zablácené. Provádíme čištění vapkami, budeme zapínat i vysoušeče, abychom mohli nahodit některé technologické části. Uvidíme, zda budou fungovat,“ shrnul spolumajitel pivovaru.

Do tlakově uzavřených tankových nádrží se žádná voda nedostala, ovšem již třetí den nefunguje chlazení. Otázkou tedy je, zda se povede tuto technologii nahodit zpět. A jak podpořit pivovar, pokud nemůžete vypomoci v holínkách a s lopatou v ruce? „Mnoho kolegů z oboru nám nabídlo personální výpomoc, někteří i to, že můžeme vařit pivo u nich. Největší podporou bude, když si nás lidé koupí, až naskočíme zpět,“ poznamenal Kuřec s tím, že by firma mohla v optimistickém výhledu znovu vařit pivo v polovině října.

Velká voda zaplavila Kofolu

Ze zasaženého Krnova hlásí velké škody i společnost Kofola. „Voda se opět dostala do celého areálu, aktuálně ji odčerpáváme ze všech míst a zjišťujeme rozsah škod,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel skupiny Jannis Samaras. Úklid začal v úterý, společnost se nyní soustředí na to, aby obnovila chod co nejdříve.

Kromě krnovské továrny oblíbeného nápoje poškodila přívalová voda i nedaleké pivovary, které spadají pod skupinu Kofola. Společnost Holba s výrobnou v Hanušovicích nebyla fatálně zasažena. Podle mluvčí společnosti Ptačinské se nekontrolovatelný živel dostal k příjezdové oblasti areálu, ovšem do výrobních hal a sklepů nepronikl. Provoz byl obnoven již v úterý.

„V přerovském pivovaru Zubr se naštěstí černé scénáře nenaplnily a řeka Bečva se přes své břehy nepřelila,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí a poděkovala všem, kteří se podílejí na odklízení škod.

Jak vypadal krnovský areál Kofoly poté, co opadla voda?

Horší situaci čelil pivovar Litovel ve stejnojmenném městě na Olomoucku. V pondělí zaplavila Litovel voda z řeky Moravy. „Situace je velmi vážná. Jak se říká, jsme odříznuti od světa. Zhruba 80 procent města je pod vodou. Přejte nám štěstí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS starosta Litovle Viktor Kohout (SNK) na začátku týdne.

„V Litovli se pracuje na odstranění následků povodně, které by díky připravenosti pivovaru neměly být fatální. Voda zasáhla především obslužné sektory, výrobní části jen minimálně,“ popsala mluvčí společnosti.

Ptačinská současně ujistila, že se lidé nemusí bát výpadku dodávek nápoje. „Drtivou většinu výrobků je Kofola schopna pokrýt z jiných výrobních závodů v Mnichově Hradišti nebo Rajecké Lesné na Slovensku. Minerální vody se pak stáčejí v závodech v Moravském Berouně (Ondrášovka), Stráži nad Ohří (Korunní) a Kláštor pod Znievom (Kláštorná Kalcia), které naštěstí vodou zasaženy nebyly,“ informovala a zdůraznila, že provoz firmy je v tomto ohledu zajištěn.

V krnovské výrobně došlo i k vyplavení skladu obalů. Voda s sebou odnesla i na 12 tisíc vratných nerezových sudů. Lidé je podle Ptačinské již vracejí, více než tisícovka je zpět ve skladech. „Posílají nám fotky z různých koutů koryta řeky a sdílí s námi konkrétní polohy, kam sudy doputovaly. Díky našim obchodním týmům jsme schopni si je vyzvednout kdekoliv po Česku,“ dodala mluvčí.

Nálezci mohou kontaktovat společnost na čísle kontaktního centra 597 497 497.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie