Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Požierajú vám mole oblečenie alebo iné veci? Máme par trikov ako si s nimi nadobro poradiť

Odevné mole sú veľmi dotieravý, nepozvaný hosť. Hmyz spôsobuje zmätok tým, že robí diery vo vašich obľúbených svetroch, kobercoch, čalúnení a posteľnej bielizni. Ako sa raz a navždy zbaviť krtkov? Pozrite sa na nasledujúce účinné metódy na odstránenie molí. Odevné mole – čo sú a ako vyzerajú? Krtkovia sú malý hmyz klasifikovaný ako nočné motýle. […]
Menej ako 1 min. min.

Odevné mole sú veľmi dotieravý, nepozvaný hosť. Hmyz spôsobuje zmätok tým, že robí diery vo vašich obľúbených svetroch, kobercoch, čalúnení a posteľnej bielizni. Ako sa raz a navždy zbaviť krtkov? Pozrite sa na nasledujúce účinné metódy na odstránenie molí.

Odevné mole – čo sú a ako vyzerajú?

Krtkovia sú malý hmyz klasifikovaný ako nočné motýle. V Poľsku sa vyskytujú tieto druhy:

Mol múčny ( Ephestia kuehniella ) je známy škodca skladov obilia a potravín. Nájdete ho aj v kuchyni. Larvy sa môžu pohybovať po rovných a zvislých plochách, o ich prítomnosti svedčí charakteristická fragmentácia potravinárskych výrobkov a prilepenie zvyškov potravy na obal;

Moľa ovčia ( Tinea pellionella ) – tento hmyz sa živí srsťou, vlnenými materiálmi a perím.

Hmyz sa živí predovšetkým suchou potravou, ako je ryža, krúpy a múka, ale možno ho nájsť aj na obilninách, cukrovinkách, semenách rastlín, bylinkách, krmive, sušenej zelenine a ovocí a orechoch. Na prítomnosť lariev poukazujú lepkavé vlákna pripomínajúce drobné pavučiny.

Larvy molí

Ako vyzerajú krtkovia? Larvy sú svetlej farby a majú tvar húsenice a ich dĺžka tela je asi 10 mm. Práve larvy molí sú zodpovedné za to, že spôsobujú najväčšie škody vo vašom dome, pretože sú veľmi nenásytné. Pri preniknutí do šatníka môžu úplne zničiť oblečenie uložené vo vnútri . Majú radi bavlnené materiály, ale aj kožušiny, kožu, hodváb a dokonca aj umelé látky.  

Dospelé mole

Dospelý mol sa javí ako tmavý motýľ so štíhlym telom, dlhými tykadlami a vzorovanými krídlami. Je neškodný pre oblečenie, pretože nemá vyvinuté ústne ústrojenstvo a vôbec neprijíma potravu z okolia. To však neznamená, že krtky možno ignorovať. Hmyz sa dokáže efektívne pohybovať z domu do domu a veľmi rýchlo sa množí. Skutočná invázia trvá iba týždeň alebo dva.

Samica nočného motýľa nakladie počas svojho života 200 až 400 vajíčok. Dospelá forma hmyzu žije asi 14 dní a je aktívna hlavne v noci. Obdobie liahnutia trvá niekoľko dní až niekoľko týždňov v závislosti od podmienok prostredia. Ak sú podmienky priaznivé, larvy molí sa objavia asi po 8-10 dňoch. Krtkovia zažívajú fenomén diapauzy (schopnosť brzdiť ontogenetický vývoj v nepriaznivých podmienkach), takže boj proti nim môže byť veľmi dlhý a vyčerpávajúci.

Odkiaľ pochádzajú šatové mole?

Mole sa môžu objaviť vo vašej domácnosti bez ohľadu na to, či je dôkladne vyčistená. Hmyz sa nosí na šatách a vnútri nábytku a vlietava aj cez otvorené okno, vetraciu šachtu, otvorené balkónové dvere či schodisko. Ich prítomnosť prezrádzajú len diery na oblečení. Pokiaľ ide o potravinové moly, často sa nachádzajú v krúpach, múke, cestovinách a ryži a môžu sa priniesť domov s potravinami.

Ako sa zbaviť molí na oblečení? Efektívne spôsoby

Čo použiť na mole, aby ste sa ich zbavili? Najúčinnejší spôsob, ako sa zbaviť červotoča vo vašej domácnosti, je dôkladne vyčistiť a vyvetrať všetky miestnosti a dôkladne skontrolovať a zbaviť sa vecí, v ktorých sa uhniezdili mole. Oblečenie poškodené škodcami treba správne zlikvidovať a zvyšný obsah šatníka vyprať. Až po dôkladnom vyčistení môžete použiť odpudzovač molí, ktorý hmyz odpudí alebo ho úplne zlikviduje.

Na trhu je dostupných množstvo odpudzovačov molí, vrátane repelentných príveskov proti moliam a guliek proti moliam s vôňou levandule, ktorú hmyz neznáša. Čierne ploštice v dome môžu byť nalákané a potom uväznené v špeciálnej feromónovej pasci. Zlikvidovať sa dajú aj nastriekaním jedovatého prípravku v šatníkoch alebo dôkladným umytím celého obsahu šatníka.

Ako sa zbaviť potravinových molí? Podobne ako v prípade molí šatových je potrebné prezrieť všetky veci, v ktorých sa mohli usadiť škodcovia. Ak sa v danom produkte, napríklad v múke, ryži alebo krúpach, nachádzajú larvy, mali by sa vložiť do tesného plastového vrecka a vyhodiť. Po dôkladnom vyčistení kuchyne je vhodné na niekoľko miest zavesiť lapače potravinových molí, použiť môžete aj špeciálne prípravky na boj proti lietajúcemu hmyzu.

Čo sa týka metód kontroly molí používaných v priemyselných podnikoch, najbežnejšími metódami sú dezinsekcia pomocou chemikálií alebo infračervených a ultrafialových lúčov. Výrobky kontaminované larvami molí sa vyhodia a v prípade potravinových výrobkov sa používajú ako krmivo pre vtáky. Sú dobrým zdrojom bielkovín pre domáce vtáky, ako sú kurčatá, prepelice a morky.

Potravinové mole a mole šatové – rozdiely

Aký je rozdiel medzi molom šatovým a molom potravinovým? Odevné mole sa živia materiálmi ako bavlna, hodváb, kožušina a vlna. Jedia oblečenie, koberce, čalúnenie nábytku a dokonca aj záclony. Potravinové mole medzitým robia v kuchyni chaos – živia sa ryžou, krúpami, múkou, čajmi, cestovinami, sušeným ovocím, orechmi, živočíšnou potravou, cukrom, ovsenými vločkami a otrubami.

Potravinové mole sú väčšie ako mole šatové a dajú sa rozlíšiť aj podľa farby krídel dospelých jedincov. Mole na oblečení sú sivasté, zatiaľ čo mole na jedlo sú hnedé. Napadnutie potravinových molí indikujú lepkavé pavučiny a larvy vo vnútri obalov potravín. Medzitým sa hmyz, ktorý sa kŕmi v šatníku, dá zistiť až po spozorovaní okrúhlych otvorov v niektorých odevoch. Ide o zvyšky štôlní vyvŕtaných larvami.

Okrem molí sa oplatí venovať pozornosť aj iným plošticiam v dome. Typy hmyzu, ktoré sa najčastejšie živia v kuchyni, spálni alebo kúpeľni, sú:

mravce;

ploštice;

strieborná rybka.

Na rozdiel od potravinových a odevných molí sú to nelietavý hmyz. Niektoré z nich môžu navyše predstavovať ohrozenie zdravia, pretože zvyšujú riziko alergií a prenášajú mnohé choroby, ako je úplavica, detská obrna, brušný týfus či vírusová hepatitída B.

Ako si pripraviť odpudzovač molí sami?

Čo použiť proti moliam, keď nie je po ruke profesionálny prípravok ani pasce? Starým liekom na mole, ktorý používali staré mamy, je nálev z octu a levanduľového oleja. Zmes by mala byť varená, naliata do misy a potom umiestnená do skrine. Môžete ním naplniť aj rozprašovač na kvety a nastriekať ho vnútri šatníka, v izbách aj v spálni. Zmes účinne odradí dospelých jedincov a tiež pomôže zbaviť sa lariev.

Čo sa dá ešte urobiť? Ako sa zbaviť krtkov? Účinným spôsobom, ako sa vysporiadať so škodcami, sú ručne vyrábané pasce. Na to stačí použiť suchý vínny alebo jablčný ocot a misku. Miska by mala byť umiestnená na mieste, kde boli pozorované mole. Hmyz, ktorý je k nemu priťahovaný, sa utopí v aromatickej tekutine. Oplatí sa siahnuť aj po sušenej levanduli či koreninách ako bobkový list či nové korenie. Roztrúsené na miestach, kde sa mole živia, by mali účinne odradiť nezvaných hostí.

Medzi ďalšie domáce prostriedky, ako sa zbaviť chrobákov v posteľnej bielizni a oblečení, patrí dôkladné vetranie miestnosti. Odevné mole nemajú rady prievan ani nízke teploty a po takejto akcii sa presunú na iné, prívetivejšie miesto. Mole sa dajú odstrániť aj nahriatím určitých miest v skrini fénom – vysoká teplota zabije všetky formy hmyzu vrátane vajíčok a lariev.

HODÍ SA VEDIEŤ: Moly najprv napadnú oblečenie, ktoré je spotené alebo zašpinené šťavou. Z tohto dôvodu, aby sa zabránilo ich invázii, by sa v šatníku malo umiestňovať iba čisté a čerstvé oblečenie. Ak sa všetky časti oblečenia pravidelne perú, bude to pre hmyz znamenať nepriaznivé podmienky na vývoj a rozmnožovanie, a preto sa presunie niekam inam.

Odevné mole odpudzuje aj vôňa citrusových plodov. Ak sa chcete zbaviť škodcov, môžete použiť sušenú citrónovú kôru alebo plátky pomaranča s klinčekmi. Sušené ovocie po navlečení jednoducho zaveste na strategické miesta po dome. Ďalším efektívnym spôsobom je vložiť tabak do plátenného vrecka a vložiť ho do skrine alebo rozhádzať rolky a cigaretové vložky do zásuviek a políc.

Mole sú veľmi nepríjemnými škodcami a boj s nimi môže byť veľmi ťažký. Aby votrelec nezostal vo vašej domácnosti navždy, je potrebné pravidelné a dôkladné čistenie. Pred inváziou ochránia aj moskytiéry na oknách a pravidelná kontrola šatníka. Zakaždým po skončení zimnej sezóny sa oplatí dôkladne preskúmať bundy, kožuchy, svetre, prikrývky, prehozy a posteľnú bielizeň, vyvetrať ich a uložiť späť do skrine, najlepšie v prikrývkach.

Prevenciou je vešanie levanduľových vrecúšok a bavlnených vrecúšok s pomarančovými šupkami či aromatickými bylinkami do šatníkov, ktoré hmyz neznáša. Poličky môžete tiež potrieť alebo nastriekať prírodnými olejmi – levanduľovým, citrusovým, tymiánovým či klinčekovým, prípadne do nich vložiť čerstvé noviny, ešte voňajúce tlačiarenskou farbou. Tento zápach odradí mole od hniezdenia v ľudských obydliach.

Pri potravinových moliach je potrebné pravidelne kontrolovať stav potravín a ihneď po nákupe sypať sypké produkty do sklenených nádob. Zaujímavým spôsobom, ako ochrániť potraviny proti moliam, je dať ich na pár dní do mrazničky. Pri nízkych teplotách sa vajíčka a larvy nemôžu vyvíjať a mole nebudú mať šancu efektívne sa šíriť.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie