Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Poznáte toto ovocie? Má úžasné účinky pre telo a málo Slovákov ho kupuje

Papája je exotické ovocie, ktoré sa čoraz častejšie objavuje na slovenských stoloch. Vďaka svojej sladkej chuti a bohatému nutričnému zloženiu si získava čoraz viac priaznivcov. Zaujímavosťou je, že papája môže byť nápomocná pri chudnutí. V poslednom čase sa o nej hovorí ako o „ovocí anjelov“. Papája, obdarená sladkou chuťou a bohatstvom vitamínov, je ďalším prírodným […]
Menej ako 1 min. min.

Papája je exotické ovocie, ktoré sa čoraz častejšie objavuje na slovenských stoloch. Vďaka svojej sladkej chuti a bohatému nutričnému zloženiu si získava čoraz viac priaznivcov. Zaujímavosťou je, že papája môže byť nápomocná pri chudnutí.

V poslednom čase sa o nej hovorí ako o „ovocí anjelov“. Papája, obdarená sladkou chuťou a bohatstvom vitamínov, je ďalším prírodným pokladom, ktorý si získava srdcia nadšencov zdravého životného štýlu. Vedeli ste však, že konzumáciou papáje pred spaním môžete spustiť revolúciu v chudnutí? Poďme zistiť, čo sa skrýva za označením „ovocie anjelov“.

Papája: prečo by ste mali toto ovocie zaradiť do svojho jedálnička

Papája je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, chráni pred infekciami a zabraňuje starnutiu buniek. Obsahuje aj vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, pokožky a vlasov. Papája je tiež dobrým zdrojom draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a pomáha udržiavať zdravé srdce.

Papája má mnoho cenných zdravotných vlastností vrátane:

posilňuje imunitu,

pôsobí protizápalovo,

napomáha tráveniu,

zlepšuje zrak,

chráni pokožku,

reguluje hladinu cukru v krvi,

znižuje krvný tlak.

Papája je nízkokalorická – 120 g ovocia má iba 120 kcal. Obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha regulovať činnosť čriev a dodáva pocit sýtosti. Preto je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí si strážia svoju hmotnosť.

Ako jesť papáju?

Pred konzumáciou papáju dôkladne opláchnite, olúpte šupku, odstráňte semienka a potom ju nakrájajte na mesiačiky alebo malé kocky. Plody papáje môžete jesť surové, pridávať do šalátov, štiav alebo používať ako prísadu do varených jedál.

Príklady použitia papáje pri varení:

Kúsky surovej papáje pokvapkané citrónom.

Kocky papáje ako prísada do ovocných šalátov.

Šťava z papáje s ľadom ako osviežujúci letný nápoj.

Prísada do sorbetov, salsy alebo slaných jedál.

Temná stránka papáje

Papája, hoci sa nazýva „ovocím anjelov“, má aj svoje nevýhody. Biela tekutina v ovocí, známa ako SAP (latex), môže u niektorých ľudí spôsobiť podráždenie pokožky a alergické reakcie. Zrelé plody sú bezpečné pre tehotné ženy, ale treba sa vyhýbať nezrelým, ktoré obsahujú väčšie množstvo karpaínu, vo veľkom množstve potenciálne škodlivého.

Čerstvé papáje sú dostupné v niektorých obchodoch s ovocím a zeleninou, ako aj vo väčších obchodných reťazcoch. Cena papáje sa môže líšiť a pohybuje sa od 10 do 40 libier za kilogram.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie