Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pozor na vedľajšie príjmy. Ak zarábate viac ako je povolené, hrozí vám pokuta až 3 319 EUR

Tisíce Slovákov sa snažia čo najlepšie zabezpečiť seba aj svojich blízkych. Ak na to nepostačuje mesačná mzda hľadajú možnosti na privyrobenie inde. Ako informuje portál Peniaze, v niektorých prípadoch o tom nemusíte ani nikoho informovať a príležitostné príjmy nikde evidovať. Upratovanie, pečenie tort, líčenie na rôzne príležitosti alebo predaj doma vypestovanej zeleniny – to všetko […]
Menej ako 1 min. min.

Tisíce Slovákov sa snažia čo najlepšie zabezpečiť seba aj svojich blízkych. Ak na to nepostačuje mesačná mzda hľadajú možnosti na privyrobenie inde. Ako informuje portál Peniaze, v niektorých prípadoch o tom nemusíte ani nikoho informovať a príležitostné príjmy nikde evidovať.

Upratovanie, pečenie tort, líčenie na rôzne príležitosti alebo predaj doma vypestovanej zeleniny – to všetko je len zlomok obľúbených „bokoviek“, ktorými si slováci prilepšujú. Tieto príjmy však môžu mať rôzne daňové dôsledky, ktoré závisia od ich charakteru a celkového ročného príjmu.

Pozrime sa spolu na to, ako to funguje, a kedy vám môže hroziť pokuta.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Ako správne zdaňovať príležitostné príjmy?

Slovenské zákony oslobodzujú od dane príjmy z príležitostných činností do výšky 500 eur za kalendárny rok.

Toto pravidlo platí pre rôzne činnosti, ako sú občasné poľnohospodárske práce, predaj poľnohospodárskych prebytkov, ale aj iné nepravidelné aktivity, ktoré sa vykonávajú bez zmluvného vzťahu a bez účtovného dokladu, píše sa na webe Finančnej správy SR.

Príklad

Predstavte si človeka, ktorý predá zeleninu na trhovisku a zarobí 1 500 eur. Prvých 500 eur z tohto príjmu je od dane oslobodených, ale zvyšných 1 000 eur musí uviesť v daňovom priznaní ako zdaniteľný príjem.

Čo ak príjmy pravidelne pribúdajú?

Ak pravidelne vykonávate činnosť, ktorá vám prináša príjem, môže sa to považovať za podnikanie. To znamená, že potrebujete živnostenské oprávnenie. Napríklad, predaj zákuskov na oslavy, ktorý prinesie príjem 850 eur, môže vyžadovať registráciu živnosti.

Neoprávnené podnikanie a možné sankcie

Neoprávnené podnikanie je vážny prehrešok, ktorý môže viesť k vysokým pokutám. Živnostenský úrad môže uložiť pokuty až do výšky 3 319 eur, ak zistí, že niekto vykonáva činnosť bez potrebnej licencie. Pokuty za vykonávanie voľných živností bez oprávnenia môžu dosiahnuť 1 659 eur.

Neoprávnené podnikanie môže byť trestané aj odňatím slobody na jeden rok, ak sa vykonáva v malom rozsahu, čo začína už pri sume 266 eur. Je dôležité porozumieť pravidlám a zabezpečiť, že všetky vaše zárobkové aktivity sú v súlade so zákonom.

Kľúčové odporúčania

1. Vzdelávanie a poradenstvo: Vyhľadajte radu od daňového poradcu, ak si nie ste istí, ako správne zdaňovať vaše vedľajšie príjmy.

2. Správne licencovanie: Skontrolujte, či pred začatím akejkoľvek pravidelnej činnosti potrebujete živnostenské oprávnenie.

3. Dôsledné vedenie záznamov: Uchovávajte všetky doklady o vašich príjmoch a výdavkoch pre prípad daňových kontrol.

 

Tieto opatrenia vám pomôžu nielen vyhnúť sa pokutám, ale tiež vám umožnia privyrábať si v súlade so zákonom a bez akéhokoľvek nadbytočného stresu.

The post Pozor na vedľajšie príjmy. Ak zarábate viac ako je povolené, hrozí vám pokuta až 3 319 EUR appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie