Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pozvánka na víkendové podujatia v zrekonštruovanej Synagóge v Senci: Príďte zažiť festival Shalom Chaverim

Tento víkend sa v zrekonštruovanej synagóge v Senci koná výnimočný festival židovskej kultúry Shalom Chaverim, ktorý sľubuje tri dni plné hudby, zábavy a kultúry. Synagóga, ktorá bola nedávno zrekonštruovaná s podporou Bratislavského samosprávneho kraja, otvára svoje brány a pozýva všetkých milovníkov umenia, histórie a dobrého programu. Čakajú na vás tri rozmanité podujatia, ktoré vám bližšie […]
Menej ako 1 min. min.

Tento víkend sa v zrekonštruovanej synagóge v Senci koná výnimočný festival židovskej kultúry Shalom Chaverim, ktorý sľubuje tri dni plné hudby, zábavy a kultúry. Synagóga, ktorá bola nedávno zrekonštruovaná s podporou Bratislavského samosprávneho kraja, otvára svoje brány a pozýva všetkých milovníkov umenia, histórie a dobrého programu. Čakajú na vás tri rozmanité podujatia, ktoré vám bližšie priblížia židovské tradície, hudbu a kultúru.

Piatkové popoludnie otvorí vystúpenie Budapest Folklore Band, ktoré vás zoberie na cestu cez bohaté hudobné dedičstvo strednej Európy. Orchester, oblečený v tradičných krojoch, prinesie do priestorov synagógy tóny ľudovej hudby, ktorá vás nadchne a rozozvučí všetky kúty zrekonštruovaného interiéru. Program je skutočnou poctou dedičstvám národov a kultúr, ktoré spolu na tomto území žili po stáročia.

Toto hudobné vystúpenie je ideálnou príležitosťou stráviť piatkový podvečer v spoločnosti kvalitnej hudby a výnimočných umelcov. Vstup je voľný!

Máte radi výzvy a radi si potrápite mozog? Sobota ponúka unikátnu príležitosť zúčastniť sa Chochma Kvízu o židovskej kultúre. Pod vedením kvízmajstra Laco „Mandor“ Laurinčík sa môžete zapojiť do súťaže, ktorá preverí vaše vedomosti o židovských tradíciách, histórii a kultúre. Nielenže sa zabavíte, ale možno sa dozviete aj niečo nové.

Kvíz je otvorený pre všetkých, bez ohľadu na to, či ste odborník na židovskú kultúru alebo len chcete zistiť, čo všetko viete. Príďte si užiť príjemné popoludnie plné otázok a zábavy!

Nedeľné predstavenie Szerelmem, Sárdy je hudobným denníkom o slávnom maďarskom spevákovi Sándorovi Sárdym, ktorý bol jednou z hviezd medzivojnového obdobia. Toto jedinečné divadelné vystúpenie vám prinesie osobné príbehy zo života tejto legendy, ktoré sú prepletené krásnou hudbou.

Predstavenie v jednom dejstve vás prenesie do atmosféry doby, kedy Sárdy svojím hlasom očaroval celé Maďarsko. Tento intímny a nostalgický večer bude skvelým zakončením festivalu.

Víkend v Synagóge v Senci je skutočnou kultúrnou lahôdkou, ktorú by ste nemali premeškať. Či už ste fanúšikom ľudovej hudby, radi si potrápite mozog alebo si chcete vychutnať pôsobivý príbeh plný hudby, festival Shalom Chaverim má pre každého niečo.Bratislavský región bol od nepamäti národnostne a etnicky nesmierne rozmanitý. Preto je kultúrny odkaz minulých generácií pestrý a plný rôznorodosti. Pripomenúť ho má festival Shalom Chaverim, ktorý sa uskutoční od 9. do 16. septembra.

Napriek tomu, že židovská komunita bola vždy súčasťou tohto územia, jej kultúra je relatívne neznáma. Ukázať jej rôzne podoby je hlavným zámerom organizátorov prvého ročníka Festivalu židovskej kultúry Shalom Chaverim (Ahojte priatelia). Ponuka podujatí je výsledkom spoločného úsilia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) a Židovskej náboženskej obce (ŽNO) Bratislava. Festival sa uskutoční na rôznych miestach kraja od 9. septembra do 16. septembra 2024.

„Židovská kultúra bola v minulosti neoddeliteľnou súčasťou Bratislavy a preto sme sa rozhodli, že židovskému architektonickému dedičstvu vdýchneme nový život. Jedným z takýchto klenotov je Synagóga v Senci, ktorú po komplexnej rekonštrukcii otvoríme pre verejnosť. Nie je náhodou, že festival Shalom Chaverim začíname práve tam. Kultúrou a rôznymi formami umenia chceme občanov nášho kraja zbližovať, a prispieť tak k žičlivej a pozitívnej atmosfére založenej na vzájomnom porozumení,“ uviedol Juraj Droba, predseda BSK.

„Ústredný zväz židovských náboženských obcí sa usiluje, aby kultúra a tradície malej ale významnej židovskej národnostnej a náboženskej menšiny nezanikli, aby neostali len kapitolou v učebniciach dejepisu. Sme preto veľmi radi, že vzniklo silné partnerstvo s regionálnou samosprávou, ktoré nám umožňuje náš cieľ zrealizovať,“ doplnil Richard Duda, predseda ÚZŽNO.

Pavol Miller, predseda ŽNO Bratislava dodal, že „festival si vzal na mušku židovskú kultúru z rôznych uhlov pohľadu. Podujatia sa budú odohrávať v židovských kultúrnych pamiatkach ale aj v exteriéri, vo fungujúcej synagóge ale aj v divadle. Prinesú ochutnávku židovskej kuchyne, diváci si pozrú izraelské filmy či filmy so židovskou tematikou. Vypočujú či pozrú si diela židovských umelcov, pričom niektorí z nich im predstavia svoju vlastnú tvorbu.“

Na otváracom ceremoniáli 9. septembra na nádvorí Bratislavského hradu sa na koncerte s názvom Deväť brán predstaví takzvaná chasidská hudba. Veľkolepým koncertom festival nielen začne, ale i skončí. Dňa 16. septembra sa v SND pod taktovkou famózneho dirigenta Petra Breinera predstaví Hilaris Chamber Orchestra. Sedem festivalových dní bude naplnených podujatiami mnohých žánrov a na mnohých miestach. V Pistoriho paláci sa okrem filmov predstavia vizuálni umelci – umelecký fotograf Yuri Dojč, Júlia Zelená, Katarína Zemková, Hana Alisa Omer. Hudobná skupina Mojše Band zaznie hneď v dvoch synagógach – v Malackách a Rohožníku. V Divadle Astorka Korzo ´90 rozosmeje publikum „profesionálny Žid“ Michael Szatmary a uvidíme predstavenia so židovskou tematikou z pera židovských dramatikov.

Kulinárske umenie bude zastúpené Šólet Festom na Hviezdoslavovom námestí. Pressburger Klezmer Band a Karin Sarkisjan sa publiku predstavia v synagóge na Heydukovej ulici v Bratislave. Okrem týchto umeleckých lahôdok čakajú spoznávania chtivých záujemcov i komentované prehliadky židovskej Bratislavy.

Veľká premiéra čaká zrekonštruovanú synagógu v Senci, v ktorej sa pripravujú rôzne koncerty, ako napríklad koncert Petra Györiho GrossmannaRoberta Fischmanna a Anna-Marie D´Almeidy či koncerty maďarských židovských skupín Jáger Bandi & Malek AndreaTzomet Band či tria LipaBreinerPalúch, premietanie filmov, besedy o judaizme a kresťanstve a mnohé ďalšie.

Podrobný program nájdete na www.shalom-chaverim.sk
Predpredaj vstupeniek je na www.predpredaj.sk

foto a video: Monika Kováčová / BSK

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie