Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pravidelne ňou zalievam sadenice papriky. Úroda bude veľká

Paprika je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v slovenských záhradách a skleníkoch. Stačí niekoľko osvedčených spôsobov, ako si užiť bohatú úrodu tejto chutnej zeleniny. Paprika je k dispozícii v mnohých rôznych odrodách, ale bez ohľadu na druh vždy výborne chutí a je veľmi zdravá. Oplatí sa ju vypestovať si aj sami. Ako na to? […]
Menej ako 1 min. min.

Paprika je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v slovenských záhradách a skleníkoch. Stačí niekoľko osvedčených spôsobov, ako si užiť bohatú úrodu tejto chutnej zeleniny.

Paprika je k dispozícii v mnohých rôznych odrodách, ale bez ohľadu na druh vždy výborne chutí a je veľmi zdravá. Oplatí sa ju vypestovať si aj sami. Ako na to?

Ako pestovať papriky?

Papriky milujú slnko a teplo, preto je najlepšie pestovať ich v kvetináčoch a nie vonku, pripraviť si sadenice a neskôr ich umiestniť do skleníka. Kde začať?

Semená papriky vybranej odrody – v našich podmienkach sa osvedčí Roberta F1 alebo Marta Polka – sa umiestnia do kypré, úrodnej pôdy. Pôda by mala byť obohatená kompostom.

Sadenice sa budú dobre cítiť v teplých miestnostiach, pretože papriky najlepšie rastú pri teplotách nad 20 stupňov. V týchto podmienkach začnú semená klíčiť približne po dvoch týždňoch.

Starostlivosť o sadenice

Okrem slnka a vysokých teplôt paprika samozrejme potrebuje aj pravidelné zalievanie, ktoré by sa malo časom znížiť, a vetranie miestnosti – tieto opatrenia otužia sadenice pred ich presunom do pôdy.

Papriky vysádzajte na slnečnom mieste, najlepšie pod krytom – v skleníku alebo v tuneli. Pri výsadbe papriky nezabudnite na striedanie, t. j. dodržiavanie správneho poradia zeleniny pestovanej na danom mieste, a medziplodiny, t. j. výsadbu papriky v blízkosti priaznivých rastlín, ako je cibuľa a cesnak.

Aby sa sadenice papriky na novom mieste udomácnili, zdravo rástli a prinášali dobrú úrodu, potrebujú pravidelný „prísun“ živín vo forme hnojiva.

Aké hnojivo pre papriku? Po tejto výžive je úroda obrovská

Účinnú výživu pre papriku si môžete pripraviť doma. Pomôže vám pri tom už spomínaná cibuľa, s ktorou majú papriky obzvlášť „radi“. Cibuľu ošúpte a šupky niekoľko minút povarte v litri vody.

Vývar sa potom precedí a zmieša s približne 4 polievkovými lyžicami dreveného popola. Popol je výborné hnojivo, ktoré získame spaľovaním prírodného dreva v krbe alebo grile.

Hotové hnojivo na papriky sa používa na zalievanie sadeníc už vo fáze prípravy sadeníc. Robí sa to raz za dva týždne.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie