Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Právo na opravu aj koniec anonymných diskusií. Návrh SNS prešiel do druhého čítania

Opätovne by sa mohol zaviesť inštitút práva na opravu, pribudnúť by mohli aj nové povinnosti pre prevádzkovateľov spravodajských portálov v súvislosti s diskutérmi. Národná rada v stredu posunula do druhého čítania novelu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorú predložili poslanci za SNS. Novela má podľa predkladateľov posilniť ochranu […]
Menej ako 1 min. min.

Opätovne by sa mohol zaviesť inštitút práva na opravu, pribudnúť by mohli aj nové povinnosti pre prevádzkovateľov spravodajských portálov v súvislosti s diskutérmi. Národná rada v stredu posunula do druhého čítania novelu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorú predložili poslanci za SNS.

Novela má podľa predkladateľov posilniť ochranu osobnostných práv a zvýšiť transparentnosť médií. Inštitút tzv. práva na opravu má nahradiť súčasné právo na vyjadrenie. “Právo na opravu umožňuje fyzickým a právnickým osobám žiadať o uverejnenie opravy nepravdivých alebo neúplných skutkových tvrdení, ktoré zasahujú do ich cti, dôstojnosti alebo dobrej povesti,” ozrejmila strana.

Taraba trvá na zmenách v mediálnej oblasti, Jaurová odmieta tie od SNS

Podľa návrhu by bolo možné požiadať o opravu do ôsmich dní od uverejnenia tvrdenia. Žiadosť by musela obsahovať návrh znenia opravy, identifikáciu vydania, popis skutkového tvrdenia a uvedenie pravdivého tvrdenia. Oprava by musela byť uverejnená do troch dní od doručenia žiadosti alebo v inej primeranej lehote, ktorá by nesmela presiahnuť 60 dní.

SNS tiež navrhuje zavedenie osobitných povinností pre prevádzkovateľov spravodajských webových portálov umožňujúcich diskusiu k článkom.

Prevádzkovatelia by mali vopred získať a overiť identifikačné údaje fyzických osôb, ktoré sa zúčastňujú diskusií. Údaje by boli uchovávané na účely preukázania totožnosti diskutujúcich v prípade potreby. Zmena má reagovať na nedávne prípady obvinenia osôb za schvaľovanie konania útočníka v Handlovej pri atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Účinnosť by novela mohla nadobudnúť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie