Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pre nové trestné kódexy sa mohol Ústavný súd obrátiť na Európsky súdny dvor, vraví Kolíková

Ústavný súd sa mohol pre posúdenie súladu nových trestných kódexov s európskym právom obrátiť na Európsky súdny dvor. Uviedla to opozičná poslankyňa Národnej rady Mária Kolíková na štvrtkovej tlačovej besede v reakcii na nález Ústavného súdu o tom, že väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou. Pripomenula, že rozhodnutie ÚS rešpektuje, mohol však podľa jej slov […]
Menej ako 1 min. min.

Ústavný súd sa mohol pre posúdenie súladu nových trestných kódexov s európskym právom obrátiť na Európsky súdny dvor. Uviedla to opozičná poslankyňa Národnej rady Mária Kolíková na štvrtkovej tlačovej besede v reakcii na nález Ústavného súdu o tom, že väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou. Pripomenula, že rozhodnutie ÚS rešpektuje, mohol však podľa jej slov mať viac odvahy.

Kolíková zároveň nesúhlasí s tým, že by nový trestný kódex nastavoval štandard, ktorý je v Európskej únii. Podľa jej slov ho Slovensko “podlieza”. Zároveň sa domnieva, že tam boli vážne dôvody, aby ÚS označil celý zákon za protiústavný, a to pre spôsob, akým bol prijatý.

Čaputová reaguje na Fica. Ten ju vyzval, aby sa ospravedlnila “za prejavy nenávisti”

“Pre akýkoľvek proces, ktorý bude prebiehať v Národnej rade pri prijímaní akéhokoľvek zákona, ak budú porušené pravidlá, určite sa budeme obracať na ÚS,” avizovala Kolíková.

Podľa podpredsedu Národnej rady a predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku ÚS potvrdil, že koalícia pretlačila protiústavnú novelu trestných kódexov. “Mrzí ma, že veľká časť trestných kódexov ostáva v platnosti a zločinci dostanú nižšie tresty alebo sa ocitnú na slobode. Aj keď novela ako celok nie je v rozpore s ústavou, nie je to dobrou správou pre spravodlivosť na Slovensku,” konštatoval Šimečka.

ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie