Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo by ste mali tieniť svoje paradajky? Budú nádherne rásť

Každý záhradník má svoje vlastné spôsoby, ako skrášliť paradajky. Niektorí maniakálne dodržiavajú techniky ošetrovania, iní sú majstri hnojenia a ďalší sa rozhodnú pre tienenie paradajok. Každá forma pestovania má svoje výhody a nevýhody. V ideálnom prípade by sa mali všetky tieto techniky kombinovať. Preto sa pozrite, ako zaviesť zatienenie paradajok do vašej úrody. Ako pestujete […]
Menej ako 1 min. min.

Každý záhradník má svoje vlastné spôsoby, ako skrášliť paradajky. Niektorí maniakálne dodržiavajú techniky ošetrovania, iní sú majstri hnojenia a ďalší sa rozhodnú pre tienenie paradajok.

Každá forma pestovania má svoje výhody a nevýhody. V ideálnom prípade by sa mali všetky tieto techniky kombinovať. Preto sa pozrite, ako zaviesť zatienenie paradajok do vašej úrody.

Ako pestujete paradajky?

Paradajky sú rastliny, ktoré majú rady teplé, slnečné a bezveterné polohy. Vysádzajte ich dobre do humusovitej, dobre odvodnenej pôdy.

Pri rozhodovaní o pestovaní paradajok musíme okrem zabezpečenia dostatku slnečného svetla pamätať aj na dostatočnú vlhkosť. Najlepšie je zalievať rastlinu hneď ráno, pričom dbajte na to, aby ste nezmáčali jej listy.

Posledným aspektom je použitie správnych hnojív a buriny v pôde. Paradajky nemajú rady spoločnosť buriny. Oveľa lepšie sa cítia v koexistencii s bazalkou.

Čo je to tienenie paradajok?

Zatienenie paradajok je starý osvedčený patent, ktorý si vyžaduje jediné – zakrytie rastlín. Táto úprava pomáha chrániť rastliny pred silným vetrom alebo prudkým dažďom. Ak nepestujete paradajky v skleníku alebo fóliovníku, zatienenie paradajok zabezpečí, že vaša úroda bude chránená pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Zatienenie paradajok tiež ochráni vaše plodiny pred páliacim slnkom, ktoré síce paradajky priamo neohrozuje, ale môže prispieť k rýchlemu odparovaniu vlhkosti z pôdy, čo vedie k dehydratácii.

Ako zatieniť paradajky?

Zatienenie paradajok možno vykonať pomocou akýchkoľvek materiálov, ktoré sú po ruke. Kľudne zaveste nad kríky starú záclonu, ktorá ich ochráni pred slnkom, alebo sa nechajte zlákať a postavte záhradný dáždnik, ktorý ochráni úrodu pred dažďom.

Niektorí záhradníci vytvárajú ochranu pomocou agrovlákna alebo natiahnu nad sadenice textilnú plachtu, aby imitovali špecializované tunely na paradajky.

Zatienenie paradajok je určite lepším riešením ako ponechanie hrubých listov paradajok na kríkoch na ochranu. Tie síce poskytnú paradajkám určitú ochranu, ale zamedzené prúdenie vzduchu nám do záhrady v okamihu prinesie sivú pleseň, hubové ochorenie paradajok.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie