Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo dnes na Slovensku oblievame a šibeme ženy? Má to takýto význam

Veľkonočné sviatky na Slovensku sú obdobím plným tradícií a zvykov, ktoré sú pestro rozšírené po celom území tejto malebnej krajiny. Jednou z najzaujímavejších a zároveň najkontroverznejších tradícií je zvyk oblievať dievčatá vodou a šibať ich prútmi. Tento obyčaj má hlboké korene v slovenskej kultúre a predstavuje jeden z najvýraznejších prejavov veľkonočných sviatkov. História a význam […]
Menej ako 1 min. min.

Veľkonočné sviatky na Slovensku sú obdobím plným tradícií a zvykov, ktoré sú pestro rozšírené po celom území tejto malebnej krajiny. Jednou z najzaujímavejších a zároveň najkontroverznejších tradícií je zvyk oblievať dievčatá vodou a šibať ich prútmi. Tento obyčaj má hlboké korene v slovenskej kultúre a predstavuje jeden z najvýraznejších prejavov veľkonočných sviatkov.

História a význam

Tradícia oblievania a šibania má na Slovensku dlhú históriu, ktorá siaha do predkresťanských čias. Jej pôvod je spojený s oslavami príchodu jari a s rituálmi plodnosti a obnovy života. Voda, ktorou sú dievčatá oblievané, symbolizuje čistotu a omladenie, zatiaľ čo prúty, ktorými sú šibané, predstavujú životnú energiu a zdravie.

Súčasnosť

Aj keď sa môže zdať, že tento zvyk je v rozpore s modernými názormi na rovnosť a rešpekt, na Slovensku je stále živý a udržiavaný. V mnohých obciach a mestách sa každoročne konajú veľkonočné slávnosti, počas ktorých muži a chlapci chodia od domu k domu, oblievajú dievčatá vodou a šibajú ich prútmi ozdobenými farebnými stužkami. Za svoj „trud“ sú potom odmenení dievčatami čokoládou, vajíčkami, alebo inými pochúťkami a niekedy aj alkoholickými nápojmi.

Diskusie a perspektívy

Tento zvyk vyvoláva zmiešané pocity. Zatiaľ čo niektorí ho vnímajú ako dôležitú súčasť slovenskej kultúry a tradície, iní poukazujú na potrebu jeho modernizácie alebo úplného zrušenia. V posledných rokoch sa objavujú diskusie o tom, ako adaptovať tento zvyk tak, aby bol viac v súlade s dnešnými hodnotami, pričom niektoré komunity sa snažia o jeho miernejšie a rešpektujúcejšie formy.

Záver

Veľkonočné tradície na Slovensku, ako je oblievanie a šibanie dievčat, sú živým dokladom bohatej kultúrnej histórie tejto krajiny. Predstavujú most medzi minulosťou a súčasnosťou, a zároveň otvárajú dôležité diskusie o tom, ako uchovať tradície v súlade s meniacimi sa spoločenskými normami. Bez ohľadu na to, ako sa spoločnosť rozhodne riešiť tieto otázky, je dôležité, aby bolo zachované jadro týchto tradícií – oslava jari, obnovy a spoločenstva.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie