Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo kosatky útočia na jachty? Vedci si myslia, že našli odpoveď

Skupina kosatiek dravých (orca orcinus) útočila na lode a člny plaviace sa vo vodách v okolí Španielska, Portugalska, Francúzska a Maroka a niekoľko plavidiel aj potopila. Medzinárodná skupina vedcov vypracovala na podnet španielskej a portugalskej vlády správu, ktorá skúmala ich správanie a spôsoby, ako mu zamedziť. Prináša im zážitok Kosatky podľa záznamov od roku 2020 […]
Menej ako 1 min. min.

Skupina kosatiek dravých (orca orcinus) útočila na lode a člny plaviace sa vo vodách v okolí Španielska, Portugalska, Francúzska a Maroka a niekoľko plavidiel aj potopila. Medzinárodná skupina vedcov vypracovala na podnet španielskej a portugalskej vlády správu, ktorá skúmala ich správanie a spôsoby, ako mu zamedziť.

Prináša im zážitok

Kosatky podľa záznamov od roku 2020 zaútočili na 673 lodí, pri útokoch sa zvyčajne zameriavali na kormidlá lodí. Expert na veľryby Alexandre Zerbini uviedol, že útoky kosatiek na túto časť lodí sú iba módnym výstrelkom znudených hravých dospievajúcich kosatiek.

Takáto činnosť kosatkám prináša zážitok, tvrdí Renaud de Stephanis z ochranárskej spoločnosti CIRCE, ktorý sa správaním týchto morských cicavcov zaoberá už viac než 25 rokov. „More je pre zviera veľmi nudným miestom. Predstavte si, že ste pes alebo nejaký iný cicavec; môžete sa hrať s vecami okolo seba. No v mori je iba málo vecí, s ktorými by sa kosatky mohli hrať, preto sa hrajú s kormidlami,“ vysvetlil.

Zerbini, ktorý je predsedom vedeckého výboru Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC), sa domnieva, že mladá kosatka udrela do kormidla a považovala to za zábavné. Keď sa po niekoľkých ďalších úderoch kus kormidla odlomil, zábavnosť aktivity ešte stúpla, pretože kosatky získali niečo na hranie.

„Existujú zaznamenané prípady toho, že sa kosatky hrali s kusmi kormidla,“ dodáva Zerbini. Pre kosatky je to podľa jeho slov prínosné, môže to však spôsobiť problémy ľudom na lodiach.

Čo odporúčajú vedci

Štúdia zároveň vyvracia tvrdenie o útokoch motivovaných pomstou vedených dospelou samicou. „Správy (o takýchto útokoch) som preverila a zistila som, že sa nikdy neodohrali,“ uvádza Naomi Roseová zo spoločnosti Animal Welfare Institute vo Washingtone D. C.

Rôzne módne výstrelky nie sú pri kosatkách žiadnou novinkou, pripomína US Today. V roku 1987 začali mladé kosatky v severozápadnej časti Tichého oceánu nosiť na hlave zvláštny módny doplnok – mŕtveho lososa. Trend sa rýchlo rozšíril najskôr medzi mladými kosatkami, neskôr sa pridali aj dospelé jedince. Zmizol však rovnako rýchlo a náhle, ako sa objavil.

Vedci tiež zverejnili niekoľko odporúčaní na ochranu lodí pred kosatkami. Jedným z nich je zmena vzhľadu kormidla pomocou plastových výčnelkov, ďalším je zavesenie dlhých pásov v okolí kormidla pripomínajúcich chápadlá medúz. Kosatky sa medúz stránia, preto ich takéto „chápadlá“ môžu odpudiť.

Vedci tiež odporúčajú vyhýbať sa miestam ich výskytu a zdržiavať sa v plytších vodách bližšie k brehu, čo môže výrazne urýchliť a uľahčiť prípadnú záchranu.

Najlepším opatrením je však podľa vedcov urýchlene opustiť miesta prípadného kontaktu. Tento postup už zrejme začína mať aj pozitívny účinok, pretože počet záchranných akcií sa od mája 2023 do mája 2024 podľa de Stephanisa znížil o 80 percent a počet interakcií (fyzických kontaktov) kosatiek s loďami v rovnakom období klesol o 70 percent.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie