Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo listy čučoriedok sčervenajú? Zistite, čo robiť, keď zmenia farbu

15.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A Kisel). Zdravá čučoriedka, ktorej potreby sú naplnené, dáva v lete veľa sladkých a šťavnatých plodov. Každý záhradník počíta s bohatou úrodou, takže akékoľvek príznaky, ktoré môžu naznačovať chorobu rastlín, vyvolávajú obavy. Je začervenanie listov dôvodom na obavy? Čo máme robiť, ak takéto zmeny pozorujeme na ovocnom kríku? Zistite, […]
Menej ako 1 min. min.

15.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A Kisel).

Zdravá čučoriedka, ktorej potreby sú naplnené, dáva v lete veľa sladkých a šťavnatých plodov. Každý záhradník počíta s bohatou úrodou, takže akékoľvek príznaky, ktoré môžu naznačovať chorobu rastlín, vyvolávajú obavy. Je začervenanie listov dôvodom na obavy? Čo máme robiť, ak takéto zmeny pozorujeme na ovocnom kríku? Zistite, prečo listy čučoriedok sčervenajú a ako sa s tým vysporiadať.

Niekedy môžu byť červené listy výsledkom vírusových ochorení, ako je červená škvrnitosť a myrothecium roridum.
Foto: shutterstock/alex_gor

Prečo listy čučoriedok sčervenajú?

Listy čučoriedok na jeseň prirodzene menia farbu. V tomto ročnom období by nás zmena farby zo zelenej na červenú nemala znepokojovať. Problém nastáva až vtedy, keď listy na jar či v lete začnú nečakane meniť farbu.

Nie je to nevyhnutne príznak choroby – často je to dôsledok chýb, ktoré nevedome robíme pri starostlivosti o kríky. Hoci zmena farby vyvoláva určité obavy, nezabudnite, že vo väčšine prípadov môžeme nežiaduci proces zastaviť.

Prečo čučoriedkové listy sčervenajú? Tu sú najčastejšie príčiny:

Jarné mrazy – čučoriedky sú síce mrazuvzdorné, no pri náhlom poklese teploty môžu listy čučoriedok sčervenať. Keď sa počasie oteplí, opäť sa zazelenajú.

Koniec sezóny – na jeseň sa čučoriedky pripravujú na zimný kľud a ich listy červenajú. Ide o úplne prirodzený jav.

Choroby – červené listy na týchto ovocných kríkoch sú niekedy príznakom hubových chorôb, napr. koreňová hniloba. Niekedy môžu byť výsledkom vírusových ochorení, ako je červená škvrnitosť a myrothecium roridum.

Chyby pri hnojení – to je najčastejšia príčina zmeny farby listov čučoriedok na jar a v lete. Tieto rastliny uprednostňujú kyslé pôdy a v pôde s takouto reakciou sa znižuje absorpcia fosforu. Keď kríkom chýba táto zložka, rastú pomalšie a ich listy sčervenajú. Našťastie chybu hnojenia vieme jednoducho opraviť.

Čo robiť, keď listy čučoriedok sčervenajú kvôli chybe v hnojení? Jednoduchý postup prinavráti kríkom nielen zdravý vzhľad, ale ich aj povzbudí k bohatej plodnosti.
Foto: shutterstock.com/Josef Hanus

Čo robiť, keď listy čučoriedok sčervenajú?

Zmena farby listov čučoriedky zo zelenej na červenú je niekedy spôsobená patogénom. Ak máme do činenia s plesňovým ochorením, môžeme sa pokúsiť zachrániť napadnutú rastlinu pomocou mikrobiologických fungicídov.

V prípade vírusového ochorenia, ktoré sa pozná nielen podľa začervenania listov, ale aj podľa iných zmien (škvrny, deformácie), nepomôžu žiadne prípravky ani ošetrenia – takýto ker treba odstrániť. Našťastie takéto problémy len zriedka postihujú čučoriedky v amatérskom pestovaní.

Čo robiť, keď listy čučoriedok sčervenajú kvôli chybe v hnojení? Ak kríky trpia nedostatkom fosforu, čo sa môže stať v každej záhrade, mali by sme nedostatok tohto prvku čo najskôr doplniť. Jednoduchý postup prinavráti kríkom nielen zdravý vzhľad, ale ich aj povzbudí k bohatej plodnosti.

Ak listy sčervenajú, čučoriedky kŕmime minerálnym hnojivom bohatým na fosfor. Zároveň nezabudnite počas sezóny používať prípravky, ktoré pôdu okysľujú, napr. síran amónny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paprika ju má rada, pri sadení ju dajte pod koreň. Spôsob, ako získať zdravé a zrelé papriky

Ako pestovať paradajky v kvetináčoch? Použite pravidlo 20 cm. Budú veľké a krásne červené

The post Prečo listy čučoriedok sčervenajú? Zistite, čo robiť, keď zmenia farbu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie