Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo na mojej cukete rastú prázdne kvety bez plodov a nakoniec odhnívajú? Dôvodov môže byť hneď niekoľko ale dajú sa vyriešiť

Cuketa je pomerne skoro dozrievajúca plodina. Asi mesiac po vzídení sadeníc sa na kríkoch objavia prvé kvety. Napriek množstvu kvetov však plody nemusí nasadiť. Cuketa je jednodomá rastlina, čo znamená, že na opelenie nepotrebuje iné rastliny. Kvety cukety sú samčie a samičie. Napriek veľkým kvetom je opelenie vetrom nemožné, pretože piestiky a tyčinky sú umiestnené […]
6 min.

Cuketa je pomerne skoro dozrievajúca plodina. Asi mesiac po vzídení sadeníc sa na kríkoch objavia prvé kvety. Napriek množstvu kvetov však plody nemusí nasadiť.

Cuketa je jednodomá rastlina, čo znamená, že na opelenie nepotrebuje iné rastliny. Kvety cukety sú samčie a samičie. Napriek veľkým kvetom je opelenie vetrom nemožné, pretože piestiky a tyčinky sú umiestnené hlboko v púčikoch. Preto je opeľovanie vykonávané hmyzom, ako sú včely a čmeliaky.

Na prvý pohľad samčie a samičie kvety vyzerajú identicky: sú rovnako veľké a majú žltooranžovú farbu. Ak sa však pozriete pozorne na základňu kvetu, rozdiely budú zrejmé.

Samčí kvet vyrastá na dlhej tenkej stonke, zatiaľ čo samičí kvet sa otvára na konci drobného plodu. Samčie kvety, nazývané neplodné kvety, neprinášajú plody. K opeleniu dochádza, keď peľ z tyčinky samčieho kvetu dopadne na piestik samičieho kvetu.

Prečo sa na cuketách objavujú prázdne kvety?

Z cukety sa môžu rozvinúť prázdne kvety z niekoľkých dôvodov a je dôležité vedieť, ako si s týmto problémom poradiť. Tu sú niektoré možné príčiny a riešenia:

Nedostatok opeľovania: Tekvice vyžadujú opelenie, aby vytvorili plody, a ak hmyz, ako sú včely, nie je dostatočne aktívny alebo počasie bráni ich lietaniu, môže to mať za následok neplodné kvety. Pravidelné riedenie starých listov na tekvicových rastlinách môže pomôcť vytvoriť lepšie podmienky pre prístup opeľovačov ku kvetom.
Nedostatok včiel: V niektorých prípadoch môže byť príčinou nedostatku opelenia nedostatočné množstvo včiel alebo iných opeľovačov. V tomto prípade môžete zvážiť umelé opelenie zberom samčích kvetov a prenosom peľu na samičie kvety, aby ste stimulovali produkciu ovocia.
Nevhodné podmienky: Určité faktory prostredia, ako sú extrémne teploty alebo vlhkosť, môžu negatívne ovplyvniť tvorbu plodov. Dbajte na to, aby rastliny dostávali dostatok slnečného svetla, vlahy a neboli stresované podmienkami prostredia.
Nedostatok živín: Nedostatok niektorých živín, ako je bór, môže tiež viesť k tvorbe neplodných kvetov. Uistite sa, že pôda v okolitej rastlinnej oblasti je obohatená o rôzne živiny, vrátane tých, ktoré môžu stimulovať produkciu ovocia, ako je bór. Nedostatok vápnika v pôde vedie k hnitiu špičiek plodov (hniloba špičiek).

Prirodzený životný cyklus: Cuketa, podobne ako iné tekvicovité rastliny, najprv vytvára samčie kvety, aby prilákala opeľujúci hmyz. Po niekoľkých dňoch sa otvárajú samičie kvety a po opelení sa začnú vytvárať vaječníky.

Rastlina produkuje viac samčích kvetov, aby poskytla dostatok peľu na opelenie. Takže vzhľad neplodných kvetov na začiatku sezóny je normálny prirodzený proces.

Nepriaznivé poveternostné podmienky: Za dobrých poveternostných podmienok, keď je teplo a sú periodické dažde, na rastlinách kvitnú samčie aj samičie kvety, rýchlo dochádza k opeleniu, čoskoro sa objavia mladé plody.

Ale chladné počasie na začiatku leta s nízkymi nočnými teplotami (asi +8-10 °C) môže oddialiť plodenie. V takýchto prípadoch rastliny čakajú na priaznivejšie podmienky.

Aby ste cuketám pomohli, môžete ich na noc prikryť, čím ich ochránite pred chladom. Keď sa však objavia samičie kvety, krycí materiál sa musí ráno odstrániť, aby hmyz mohol kvety opeliť.

Ak sú poveternostné podmienky nepriaznivé a na cukete je veľa neplodných kvetov, môžete použiť rastové stimulanty a lieky proti stresu. Takéto prípravky pomáhajú rastlinám prežiť stresové podmienky spôsobené chladným počasím, zrážkami alebo inými nepriaznivými faktormi.

Plody na bočných výhonkoch

Staré odrody popínavej tekvice a uhoriek často prinášajú plody na bočných výhonkoch. Skúsení záhradníci zaštipujú hlavný výhonok týchto rastlín, čo stimuluje rast bočných výhonkov a urýchľuje rodenie. Zaštipnutie hlavnej stonky na 4-5 liste spôsobí rast bočných výhonkov z pazúch listov.

Ak pestujete staršie odrody tekvice, zaštipnutie hlavnej stonky urýchli rast samičích kvetov. Moderné hybridy uhoriek a cukety však nepotrebujú štipnutie – majú prevažne ženský typ kvitnutia a tvoria kompaktné kríky, ktoré sa opeľujú bez včiel.

Nadbytok dusíka a nedostatok fosforu a draslíka

Na začiatku sezóny mnohí aktívne kŕmia rastliny dusíkom, čo je potrebné na tvorbu nadzemnej hmoty. Nadbytok dusíka však môže viesť k „tuteniu“ – rastliny spotrebúvajú veľa dusíka, čím sa zvyšuje zelená hmota na úkor plodenia.

Pri nadbytku dusíka sú rastliny menej schopné absorbovať draslík, ktorý je potrebný na tvorbu plodov.

Ak bolo aplikovaných veľa humusových alebo tekutých organických hnojív, ako sú nálevy z diviny alebo kuracieho trusu, je potrebné prejsť na fosforovo-draselné hnojivá.

Ako organické draselné hnojivo môžete použiť roztok dreveného popola (1 pohár na vedro vody) a v daždivom počasí popol rozptýliť po povrchu pôdy.

Na rýchle doplnenie nedostatku fosforu a draslíka je lepšie hnojiťcuketu monofosfátom draselným, borofosfátom, extraktom superfosfátu alebo síranom draselným. Listové hnojenie poskytuje rýchlejšie výsledky.

Vaječníky cukety môžu tiež hniť kvôli nedostatku vápnika. Pri nedostatku vápnika je narušený proces tvorby bunkovej steny, čím sú vaječníky náchylnejšie na choroby a hnilobu.

Na jej odstránenie je potrebné do pôdy pridať hnojivá s obsahom vápnika. Môžete použiť napríklad vápenec, dolomitovú múku alebo špeciálne minerálne hnojivá.

Použitie špeciálnych komplexných hnojív pre uhorky, tekvice, cukety a tekvice pomôže vyhnúť sa nerovnováhe živín. Toto hnojivo obsahuje všetky potrebné prvky v správnom pomere.

Nedostatok bóru

Bór je dôležitým stopovým prvkom pre rastliny. Jeho nedostatok sa môže prejaviť slabým kvitnutím a slabou násadou plodov, pri akútnom nedostatku odumieraním vrchnej časti rastliny.

Záhradkári často počas kvitnutia zalievajú cuketu kyselinou boritou, ktorá podporuje tvorbu väčšieho množstva kvetov a vaječníkov.

Kyselina boritá sa dá kúpiť v lekárňach alebo záhradných centrách. Zriedi sa v pomere 5-10 g na 10 litrov vody a zaleje sa ku koreňom rastlín alebo sa nastrieka na listy.

Nedostatok slnka

Nesprávny výber miesta výsadby môže spôsobiť nedostatok vaječníkov. Cukety preferujú otvorené slnečné miesta. V tieni sa ich vývoj spomaľuje, čo zhoršuje plodnosť.

Ak je cuketa vysadená v tieni plotu, budov alebo pod starými stromami, úroda sa už neobjaví. V tomto prípade môžete zasiať nové semená na slnečnejšiu oblasť včas pred zberom.

Zahustená výsadba

Cukety vyžadujú veľa miesta: kríkové odrody tvoria kríky s priemerom až 1,5 m a popínavé odrody potrebujú ešte viac miesta, s viničom dlhým až 2 m Pri výsadbe sadeníc by mal medzi jamkami zostať aspoň 1 m.

Pri zahustenom výseve bude úroda menšia pre nedostatok vlahy a výživy. Kvôli hustej výsadbe zostanú niektoré samičie kvety neopelené, keďže sa k nim hmyz nedostane.

Je dôležité nechať v jamke iba jednu najlepšiu rastlinu a zvyšok odstrániť. Ak rastliny rastú príliš blízko seba, je lepšie odrezať prebytočné vyhonky nožnicami, aby ste nepoškodili koreňový systém hlavnej rastliny.

Ako vypestovať bohatú úrodu cukety

Cukety si nevyžadujú zložitú starostlivosť a pestovať ich zvládne aj začínajúci záhradkár. Existuje však niekoľko nuancií, ktoré stojí za to pamätať, aby ste získali dobrú úrodu.

Pre rastliny z čeľade tekvicovitých, ako sú uhorky, tekvice, cukety, vodné melóny, je dôležité, aby semená boli odležané. Čerstvé semená zozbierané v predchádzajúcej sezóne produkujú rastliny, ktoré neskôr začnú prinášať plody a produkujú viac samčích kvetov.

Optimálne semená sú tie, ktoré majú 2-3 roky. Semená cukety zostávajú životaschopné až 5-7 rokov.

Zahriatie semien pred výsevom zlepšuje ich klíčivosť a zvyšuje počet samičích kvetov. Suché semená môžu byť zahrievané vedľa vykurovacieho zariadenia pri teplote +28-30 ° C počas jedného mesiaca alebo uchovávané 2 hodiny pri teplote + 55 ° C.

Bezprostredne pred výsevom môžete semená zohriať aj v horúcej vode (+45°C) 20 minút.

Pravidelný zber cukety

Pravidelné rezanie mladých plodov stimuluje pokračovanie plodenia. Veľké plody ponechané na rastline vedú k zastaveniu kvitnutia a plodenia, pretože rastlina sa zameriava na tvorbu semien. Mladú cuketu treba strihať každý druhý deň alebo každé tri dni, v závislosti od rastu.

Dodržiavanie týchto tipov vám pomôže vypestovať bohatú úrodu cukety a užiť si záhradkárčenie.

The post Prečo na mojej cukete rastú prázdne kvety bez plodov a nakoniec odhnívajú? Dôvodov môže byť hneď niekoľko ale dajú sa vyriešiť appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie