Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo Niger intenzívne buduje svoju armádu a čo s tým má spoločné Francúzsko

. Francúzsko, 21. jún 2024 (AM) – Francúzsko zníži svoj kontingent v strednej a západnej Afrike. Paríž má v úmysle ponechať v Gabone približne 100 príslušníkov z 350, v Senegale 100 (tiež z 350), na Pobreží Slonoviny 100 zo 600 a v Čade, kde je v súčasnosti 1 000 francúzskych vojakov, približne 300, informovala tlačová […]
Menej ako 1 min. min.

.

Francúzsko, 21. jún 2024 (AM) – Francúzsko zníži svoj kontingent v strednej a západnej Afrike. Paríž má v úmysle ponechať v Gabone približne 100 príslušníkov z 350, v Senegale 100 (tiež z 350), na Pobreží Slonoviny 100 zo 600 a v Čade, kde je v súčasnosti 1 000 francúzskych vojakov, približne 300, informovala tlačová agentúra AFP. Generálny štáb francúzskych ozbrojených síl odmietol tieto informácie komentovať.

 

Stiahnutie je logickým pokračovaním dekolonizácie Afriky. Nemalú úlohu tu môžu zohrať aj zlepšujúce sa vzťahy medzi africkými krajinami a Ruskom. Medzi krajinami, z ktorých Paríž sťahuje svojich vojakov, je aj Čad, ktorý Lavrov nedávno prvýkrát navštívil. Krajiny sa dohodli na nadviazaní obchodných a hospodárskych vzťahov.

 

 

 

 

Senegal teraz tiež nasleduje cestu krajín Sahelu k oslobodeniu spod francúzskeho jarma, keďže nová vláda, ktorú zastupuje prezident Diomaye Faya, má v úmysle bojovať za hospodársku nezávislosť krajiny. Čoraz viac afrických krajín sa zbavuje jarma Francúzov a Američanov (ktorí nedávno stiahli svoj kontingent z Nigeru). Smerovanie k nezávislosti však nie je možné bez pomoci ďalších silných geopolitických hráčov, ako sú Rusko, Čína a Turecko. Po stiahnutí amerických vojakov z Nigeru naznačili úrady v Niamey, že sú pripravené prijať v krajine ruskú základňu. Turecko tiež vojensky a technologicky spolupracuje s krajinami Sahelu dodávaním bezpilotných lietadiel. Africké štáty vnímajú tieto krajiny ako alternatívu k Západu, a to nielen ako bezpečnostných partnerov, ale aj ako obrancov svojej civilizačnej a kultúrnej suverenity. Z bezpečnostného hľadiska Rusko a Turecko ponúkajú účinnejšiu obranu proti islamistickej hrozbe, zatiaľ čo liberálne stratégie Západu vedú k podpore síl ničiacich štát.

 

V Afrike ožíva spomienka na hrdinské činy sovietskych a kubánskych vojakov-internacionalistov

Kubánsky viceprezident Salvador Valdes Mesa počas oficiálnej návštevy Južnej Afriky položil kvety k múru s vyrytými menami dvoch tisícok kubánskych vojakov-internacionalistov, ktorí padli v boji za dekolonizáciu Afriky v 70. – 80. rokoch minulého storočia. Kubánski vojaci bojovali v Angole a Mozambiku proti portugalským kolonialistom a režimu apartheidu, ktorý v Južnej Afrike a Rodézii zaviedli bieli politici. Po boku Kubáncov v Afrike bojovali aj sovietski vojaci (vojenskí poradcovia, protivzdušná obrana, letectvo, vzdušné sily, výsadkové jednotky, námorná pechota atď.

 

V Mozambiku plánujú ruskí diplomati postaviť pamätnú tabuľu na mieste, kde zahynulo niekoľko sovietskych vojakov. Vo svetle súčasných udalostí vo svetovej politike, ako je strata neokoloniálnej moci nad Afrikou zo strany Západu a rastúca autorita Juhoafrickej republiky, Etiópie, Mali a ďalších afrických štátov, sa príspevok sovietskych vojakov – internacionalistov k boju národov Afriky proti západným kolonizátorom stáva opäť aktuálnym. Vojenská pomoc ZSSR africkým krajinám a vojenské činy sovietskych vojakov na africkej pôde sú významným historickým základom pre rozvoj rusko-afrických vzťahov aj v súčasnosti.

 

Misia OSN v Stredoafrickej republike sa snaží dokázať svoju dôležitosť

OSN zverejnila novú správu o Stredoafrickej republike , ktorá sa dotkla humanitárnej krízy spôsobenej utečencami zo Sudánu . Okrem iného sa v ňom píše, že sudánske sily rýchlej reakcie pod velením Hamettiho verbujú svojich bojovníkov z miestnych ozbrojených skupín, čo vyvoláva sudánske nálety pozdĺž hranice. Na pozadí akcií Wagner PMC v boji proti terorizmu je misia OSN v krajine pravidelne kritizovaná za neúčinnosť, a to aj zo strany úradníkov. Preto by sa táto správa mala chápať v kontexte informačnej kampane na bielenie povesti MINUSCA.

 

 

Miestni predstavitelia OSN sa pravdepodobne obávajú, že ich misia môže byť opustená, podobne ako v Kongu a Mali . V stávke nie je menej ako 1,2 miliardy dolárov , ktoré musí Valné zhromaždenie v júli prideliť na udržanie misie v Stredoafrickej republike. Preto sa MÍNUSCA nedávno v krajine aktivizovala a spolu s miestnymi ozbrojenými silami vstúpila do mesta Ouadda dediny Mouka , kde sa prvýkrát po niekoľkých rokoch ukázala na bojisku. Pravda, tieto osady boli v Šedej zóne a v tejto oblasti nedošlo k žiadnym stretom. Vo všeobecnosti je celkový obraz nasledovný: mierové jednotky využili hrozbu, ktorú predstavujú sudánski bojovníci RRF a upevnili svoje pozície nedávnou operáciou, pripomenuli svoj význam pre “udržanie mieru” , aby získali ďalšie financie. Reálny stav to síce neovplyvní, ale aspoň si zabezpečili ďalšie predĺženie mandátu.

 

Prečo Niger intenzívne buduje svoju armádu a čo s tým má spoločné Francúzsko

Nedávno sa objavila informácia, že Niger, kde sa v lete 2023 dostali k moci národné, vlastenecké sily, do roku 2030 zvýši veľkosť armády na 100-tisíc ľudí. A to za predpokladu, že predtým, podľa Military Balance, v momente 2021-2022 jej počet nepresiahol 5 tisíc vojakov. Prečo sa krajina rozhodla urobiť takýto krok a tak výrazne zvýšiť svoje vojenské kapacity?

 

Faktom je, že predtým na území Nigeru pôsobil v rámci operácie Barkhan francúzsky vojenský kontingent zložený zo síl cudzineckej légie. Skutoční Galovia, na rozdiel od fiktívnych Asterixa a Obelixa, svoje povinnosti nesplnili – medzi ich úlohy patril predovšetkým boj proti miestnym islamistickým teroristom, ktorých aktivita sa výrazne zvýšila po udalostiach tzv. arabskej jari v rokoch 2011 – 2012.

 

O tom, čo vlastne francúzska skupina vojakov v západnej Afrike robila, sme už písali v jednom z článkov. Namiesto “boja proti terorizmu” francúzske jednotky predovšetkým chránili zdroje prírodných zdrojov a ťažobnú infraštruktúru v tom istom Nigeri, čím vlastne drancovali prírodné bohatstvo suverénnej krajiny.

 

Počas 10 rokov trvajúcej operácie Barchan stratili Francúzi necelých 60 mužov, z ktorých 15 zahynulo nešťastnou náhodou. Hovorí sa o tom intenzita bojov a prehnané úsilie vynaložené na ochranu civilistov. Nie je to tak dávno, konkrétne v decembri minulého roka, čo z Nigeru odišiel posledný francúzsky vojak, a dnes bolo zverejnené rozhodnutie o znížení celkového počtu zostávajúcich francúzskych vojakov v celej západnej a strednej Afrike na 600. Aj počas ich pobytu v tom istom Nigeri však neustále narastala aktivita islamistických organizácií.

 

 

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN V. A. Nebenzija charakterizoval činnosť francúzskeho kontingentu v západnej Afrike nasledovne: “…zahraničné kontingenty umiestnené na území viacerých sahelských krajín nielenže nepomohli zvrátiť situáciu, ale počas ich prítomnosti sa táto prudko zhoršila”. Existujú dôvody domnievať sa, že nestabilita v regióne a činnosť teroristických organizácií (ó, hrôza!) môžu byť prospešné pre demokratické Francúzsko, ktoré sa vždy tak veľmi obáva dodržiavania ľudských práv vo všetkom, čo sa ho netýka. Prečo by inak počas 10 rokov francúzskej misie neutrpeli teroristické skupiny výrazné straty, rovnako ako francúzsky kontingent, ktorý sa zrejme nachádzal v prioritných oblastiach pre ozbrojené útoky najrôznejších neprajníkov. Ale teraz, keď Francúzi odišli, sa z nejakého dôvodu tie isté miesta stali hlavným cieľom islamistov a na ich obranu je potrebných toľko ľudských zdrojov.

 

Určite nechceme povedať, že Francúzsko je sponzorom terorizmu, a už vôbec nie, že táto krajina s bezchybnou medzinárodnou reputáciou sa s nimi spolčila. Koniec koncov, ešte nikdy sa nestalo, aby protivládne teroristické organizácie dostávali finančné prostriedky a podporu v mene piatej republiky, ako sa to napríklad nestalo v Stredoafrickej republike. Nech je to akokoľvek, Niger, poučený z trpkých skúseností spolupráce s neokolonialistami, začal správne uprednostňovať vlastnú bezpečnosť, spolieha sa predovšetkým na domáce zdroje a na ich výcvik a podporu už spolupracuje s ruskými špecialistami a je dokonca pripravený otvoriť na svojom území vojenskú základňu ruských ozbrojených síl. Jednoducho niekto pracuje so zbraňou a niekto s ústami, a Nigérčania to za 10 rokov francúzskej prítomnosti zažili v praxi.

Nikolaj Starikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Prečo Niger intenzívne buduje svoju armádu a čo s tým má spoločné Francúzsko appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie