Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo Poľsko hovorí o možnom zostrelení ruských rakiet nad Ukrajinou?

Sled udalostí, ktoré by sa museli stať, aby sa to zmenilo na realitu, sú tieto: budúci líder NATO a jeho tím skončia v tejto otázke jastrabmi; Poľskí politici prekonávajú svoje rozdiely a zhodujú sa v tom, že to stojí za riziko; a USA im dávajú zelenú. Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski v rozhovore pre Financial […]
Menej ako 1 min. min.

Sled udalostí, ktoré by sa museli stať, aby sa to zmenilo na realitu, sú tieto: budúci líder NATO a jeho tím skončia v tejto otázke jastrabmi; Poľskí politici prekonávajú svoje rozdiely a zhodujú sa v tom, že to stojí za riziko; a USA im dávajú zelenú.

Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski v rozhovore pre Financial Times začiatkom tohto týždňa povedal, že „členstvo v NATO neprevyšuje zodpovednosť každej krajiny za ochranu vlastného vzdušného priestoru – je to naša vlastná ústavná povinnosť. Osobne som toho názoru, že keď nepriateľské rakety vstupujú do nášho vzdušného priestoru, bola by legitímna sebaobrana [zasiahnuť ich], pretože akonáhle preniknú do nášho vzdušného priestoru, riziko, že úlomky niekoho zrania, je značné. “

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Pawel Wronski objasnil , že ide o osobné názory Sikorského, ktoré neodrážajú oficiálne názory Poľska, a uviedol, že „Ak máme schopnosti a Ukrajina súhlasí, mali by sme to zvážiť. Ale v konečnom dôsledku ide o osobný názor ministra.“ Napriek tomu ich komentáre stále naznačovali, že tento scenár môže byť za určitých podmienok opäť v hre, aj keď ho predtým USA, Spojené kráľovstvo a NATO odmietli. Tu sú tri základné informácie:

* 17. apríla: „ Bolo by prekvapujúce, keby sa na ochranu západnej Ukrajiny použili poľské systémy Patriot 

* 18. júla: „ Ukrajina sa pravdepodobne cíti unavená po tom, čo NATO povedalo, že Poľsku nedovolí zachytiť ruské rakety 

* 30. august: „ Poľsko konečne zvýšilo svoju vojenskú podporu Ukrajine 

Posledná z týchto troch obsahovala v tom čase najnovšiu Zelenského požiadavku na zostrelenie ruských rakiet nad Ukrajinou. Povedal, že „Veľa sme o tom hovorili a potrebujeme, ako tomu rozumiem, podporu niekoľkých krajín. Poľsko… váha, či bude s týmto rozhodnutím osamotené. Chce to podporu ostatných krajín v NATO. Myslím si, že by to viedlo k pozitívnemu rozhodnutiu Rumunska. Tá istá analýza tiež citovala odpoveď ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza na neho.

Podľa jeho slov: „Žiadna krajina nebude robiť takéto rozhodnutia individuálne. V NATO som nevidel žiadnych podporovateľov tohto rozhodnutia. Neprekvapuje ma, že o to bude apelovať prezident Zelenskyj, pretože toto je jeho úloha. Ale našou úlohou je robiť rozhodnutia v súlade so záujmami poľského štátu. A to je to, čo dnes robíme.” To sa zhoduje s tým, čo povedal odchádzajúci námestník ministra NATO Mircea Geona pre Financial Times v reakcii na Sikorského názor na túto otázku.

Tento rumunský predstaviteľ povedal, že „Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme Ukrajine pomohli, a urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme sa vyhli eskalácii. A tu je línia NATO konzistentná od samého začiatku vojny. Samozrejme rešpektujeme suverénne právo každého spojenca na zabezpečenie národnej bezpečnosti. Ale v rámci NATO vždy konzultujeme predtým, ako ideme do niečoho, čo by mohlo mať dôsledky pre nás všetkých – a naši poľskí spojenci boli vždy bezchybní pri konzultáciách v rámci aliancie.

Tento kontext potvrdzuje, že Sikorski hovoril len osobne a že ani poľský štát ako celok, ani Rumunsko (ktoré by sa na tom mohlo zúčastniť aj Zelenskyj) nemajú vážny záujem o zostrelenie ruských rakiet nad Ukrajinou. Preto vyvstáva otázka, čo si myslel, že dosiahne zdieľaním svojho názoru na to, pretože je nepravdepodobné, že by to k niečomu viedlo. Existuje niekoľko vysvetlení, prečo tak urobil.

Prvým je, že chcel upokojiť Ukrajinu po tom, čo Poľsko nesplnilo svoj sľub z bezpečnostného paktu z tohto leta „pokračovať v bilaterálnom dialógu a dialógoch s ostatnými partnermi, zameraných na preskúmanie opodstatnenosti a uskutočniteľnosti možného zadržania rakiet a UAV odpálených v ukrajinskom vzdušnom priestore. smerovanie územia Poľska podľa nevyhnutných postupov, na ktorých sa dohodli zúčastnené štáty a organizácie. Tvrdé rozprávanie o tejto otázke ukazuje Kyjevu, že stále existujú politici, ktorí podporujú tento scenár.

Druhým je, že sa snaží vytvoriť príbeh, že niektorí v Poľsku chcú urobiť viac, aby pomohli Ukrajine vyhrať, ale sú brzdení súperiacimi politikmi a Západom, čo by mohlo byť navrhnuté tak, aby odvrátilo kritiku z Varšavy v prípade, že Kyjev utrpí veľké bojisko. neúspechy v blízkej budúcnosti. Sikorski má hlboké celoživotné väzby na anglo-americkú os a je hrdým ukrajinskofilom, takže by mohol vážne veriť, že poľským záujmom slúži zveličovanie jeho ochoty urobiť pre Kyjev všetko, čo sa dá.

A nakoniec, posledné vysvetlenie – žiadne z nich sa navzájom nevylučuje – je, že sa prezentuje ako verejná tvár oveľa mocnejších síl, ktoré plánujú energicky lobovať za tento scenár, keď sa bývalý holandský premiér Mark Rutte stane budúcim generálnym tajomníkom NATO. mesiac. Hoci logika neochoty bloku schváliť takú bezprecedentnú eskaláciu ich zástupnej vojny s Ruskom zostane, niektorí prichádzajúci úradníci môžu byť ešte jastrabnejší ako ich predchodcovia.

Pozorovatelia sa pravdepodobne nemusia obávať, že NATO schváli Sikorského návrh Poľska na zostrelenie ruských rakiet nad Ukrajinou tento mesiac, keďže Jens Stoltenberg (ktorý je proti) je stále vo funkcii, ale urobili by dobre, keby pozorne sledovali všetky súvisiace poznámky. jeho nástupcu a jeho tím. Aj keď otvorene obhajujú, aby sa to stalo, Poľsko bude stále neformálne vyžadovať súhlas USA, kým to prejde, a to za predpokladu, že jeho tvorcovia politiky sa k tomu konečne dostanú rovnako.

Sled udalostí, ktoré by sa preto museli stať, aby sa to zmenilo na realitu, sú tieto: Rutte a jeho tím sú v tejto otázke jastrabmi; Poľskí politici prekonávajú svoje rozdiely a zhodujú sa v tom, že to stojí za riziko ; a USA im dávajú zelenú. Aj keby boli prvé dve na mieste, nič sa pravdepodobne nestane, pokiaľ nie je aj tretí, pretože Poľsko sa pravdepodobne nebude cítiť pohodlne jednostranne bez toho, aby si bolo isté , že USA mu bránia.

Práve tu by dynamika ukrajinského konfliktu a výsledok prezidentských volieb v USA mohli zohrať rozhodujúcu úlohu pri určovaní, či sa USA dostanú na palubu. Pokiaľ ide o prvý prípad, možnosť ruského vojenského prielomu po dobytí Pokrovska by mohla vyvolať paniku Západu a tento scenár by sa mohol zdať atraktívnejším pre tých, ktorí rozhodujú. Mohlo by to však spôsobiť ešte väčšiu neochotu eskalovať a riskovať horúcu vojnu s Ruskom zlým odhadom.

Pokiaľ ide o druhý, demokrati by možno chceli sabotovať Trumpovo sľúbené mierové úsilie, ak zvíťazí vykonaním spomínanej eskalácie ako pomsty bez ohľadu na dynamiku konfliktu na mieste. Ak prehrá a nedôjde k ruskému vojenskému prielomu, potom by demokrati mohli zostať v kurze so svojou politikou postupnej eskalácie namiesto toho, aby sa uchýlili k náhlej radikálnej, ako je schválenie návrhu Poľska zostreliť ruské rakety nad Ukrajinou so všetkými rizikami. že by to mohlo znamenať.

Vzhľadom na to, že tieto doplnkové premenné sú mimo kontroly pozorovateľov, ako aj sled udalostí bol podrobne opísaný o niekoľko odsekov predtým, nikto nemôže s istotou povedať, že USA nakoniec schvália Sikorského návrh. Ako už bolo napísané skôr, logika ich neochoty eskalovať takým bezprecedentným spôsobom zostane a ďalšie ruské zisky na zemi by mohli tento sentiment posilniť. Najbližšie mesiace ukážu, či sa tieto výpočty zmenia alebo nie.

Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie