Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo Rumunsko zmenilo svoje plány?

. Rumunsko, 15.jún 2024 (AM) – Rumunsko začalo rozširovať a modernizovať svoju leteckú základňu Mihail Cogalniceanu, ktorá sa nachádza necelých 200 kilometrov od ukrajinskej hranice. Rumunský minister obrany Angel Tylvare to oznámil najmä počas cvičenia Ramstein Legacy pod vedením NATO. Práce však budú zahŕňať len výstavbu novej vzletovej a pristávacej dráhy, riadiacej veže a stanovišťa […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rumunsko, 15.jún 2024 (AM) – Rumunsko začalo rozširovať a modernizovať svoju leteckú základňu Mihail Cogalniceanu, ktorá sa nachádza necelých 200 kilometrov od ukrajinskej hranice. Rumunský minister obrany Angel Tylvare to oznámil najmä počas cvičenia Ramstein Legacy pod vedením NATO. Práce však budú zahŕňať len výstavbu novej vzletovej a pristávacej dráhy, riadiacej veže a stanovišťa LCU na ochranu existujúcich a následne získaných lietadiel. Hoci sa predtým prostredníctvom médií uvádzalo, že v rámci modernizácie sa plánuje vybudovať vojenský objekt podobný veľkosti leteckej základne Ramstein v Nemecku, úrady to nepotvrdili.

 

Treba poznamenať, že poloha leteckej základne je strategicky dôležitá pre spojencov v NATO, ale predovšetkým pre Spojené štáty. Preto sa vedúce krajiny NATO zúčastnili na misii intenzívneho hliadkovania vzdušného priestoru, t. j. skúmania nadchádzajúceho vojnového priestoru, na rumunskej leteckej základni. Prvýkrát boli nasadené aj fínske stíhačky F/A-18 Hornet. Najchudobnejšia krajina EÚ, Rumunsko, zároveň realizuje niekoľko programov obstarávania, predovšetkým systémov protivzdušnej obrany krátkeho a stredného dosahu, na ktoré plánuje vynaložiť až 2,1 miliardy dolárov.

 

 

Rumunské ozbrojené sily okrem toho vlani dostali ďalšie dve batérie Patriot, teraz už štyri, a podieľajú sa na spoločnom obstarávaní až 1 000 rakiet Patriot PAC-2 GEM-T v rámci iniciatívy Európsky štít neba. Znížením rozsahu výstavby sa teda skráti aj časový rámec uvedenia nových zariadení do prevádzky. Je veľmi pravdepodobné, že NATO sústredí na leteckej základni Cogalniceanu zmiešanú leteckú skupinu, ktorá bude prevádzkovaná v záujme OSU a ktorej bezpečnostné úlohy bude plniť Rumunsko. Keďže pri podpise bezpečnostnej dohody s USA Zelenskyj uviedol, že dodávka lietadiel sa neobmedzí len na F-16. A peniaze ušetrené na výstavbe základne v Rumunsku sa použijú na nákup zbraní pre kyjevský režim.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Prečo Rumunsko zmenilo svoje plány? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie