Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo sa niektoré džemy po zaváraní kazia a ako tomu predísť

Milujete domáce džemy a radi si vychutnávate chuť sezónneho ovocia aj počas zimy? Zaváranie džemov je skvelý spôsob, ako si uchovať letné plody na dlhšie obdobie. Pre mnohých z nás je to tradícia, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu. No čo ak sa po zaváraní džemy kazia? Je to určite nepríjemné. Prečo sa to […]
Menej ako 1 min. min.

Milujete domáce džemy a radi si vychutnávate chuť sezónneho ovocia aj počas zimy? Zaváranie džemov je skvelý spôsob, ako si uchovať letné plody na dlhšie obdobie. Pre mnohých z nás je to tradícia, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu. No čo ak sa po zaváraní džemy kazia? Je to určite nepríjemné. Prečo sa to stáva a ako tomu predísť? Poďme sa na to spolu pozrieť.

Prečo sa džemy kazia?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa domáci džem môže pokaziť. Môže to byť kvôli nesprávnym postupom pri príprave, zaváraní alebo skladovaní. Aj keď sa zaváranie môže zdať jednoduché, vyžaduje si precíznosť a pozornosť k detailom.

Nedostatočné sterilizovanie pohárov – Ak poháre a viečka pred použitím dôkladne nevyčistíte a nevydezinfikujete, môžu v nich zostať baktérie alebo plesne. Tie sa potom dostanú do džemu a spôsobia jeho pokazenie.

Nesprávne množstvo cukruCukor nie je v džemoch len na osladenie. Slúži aj ako prirodzený konzervant. Ak použijete príliš málo cukru, džem sa môže rýchlejšie pokaziť. Naopak, priveľa cukru môže ovplyvniť jeho chuť a konzistenciu.

Nedostatočné zahriatie počas zavárania – Džem musí dosiahnuť správnu teplotu a variť sa dostatočne dlho, aby sa zničili všetky mikroorganizmy. Ak tento krok podceníte, baktérie a plesne môžu prežiť.

Nedokonalé uzavretie pohárov – Ak poháre nie sú pevne uzavreté, vzduch sa dostane dovnútra a vytvorí ideálne podmienky pre rast mikroorganizmov.

Nesprávne skladovanie džemov – Džemy by mali byť skladované na chladnom a tmavom mieste. Ak sú vystavené teplu alebo priamemu slnečnému svetlu, ich trvanlivosť sa znižuje.

Ako predísť kazeniu džemov?

Aby ste sa vyhli sklamaniu z pokazeného džemu, dodržujte tieto jednoduché kroky:

Sterilizácia pohárov a viečok

Sterilizácia je jedným z najdôležitejších krokov v procese zavárania džemov. Poháre a viečka by mali byť dôkladne umyté a následne sterilizované, aby sa zničili všetky potenciálne baktérie a plesne. Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete sterilizovať poháre:

Vo vode: Ponorte ich do vriacej vody na minimálne 10 minút.

V rúre: Umiestnite ich do rúry vyhriatej na 120 °C na 10-15 minút.

V umývačke riadu: Použite program s vysokou teplotou.

Napĺňajte džemom ešte horúce poháre, aby ste predišli kontaminácii.

Použitie dostatočného množstva cukru

Ako už bolo spomenuté, cukor je dôležitým konzervantom v džemoch. Ak chcete predísť pokazeniu džemu, musíte použiť dostatočné množstvo cukru. Odporúča sa použiť pomer 1:1 – to znamená, že na každý kilogram ovocia použijete približne kilogram cukru.

Správne varenie džemu

Aby ste zničili všetky potenciálne mikroorganizmy, džem musí byť varený pri dostatočne vysokej teplote. Odporúča sa, aby džem dosiahol teplotu približne 105 °C. To nielenže zabezpečí konzistenciu džemu, ale tiež zničí všetky baktérie a plesne, ktoré by mohli spôsobiť jeho pokazenie.

Na meranie teploty môžete použiť kuchynský teplomer. Ak nemáte teplomer, môžete použiť „test lyžičky“ – keď lyžička džemu po ochladení na tanieriku zostane tuhá a nevytvára tekuté prúžky, džem je pripravený.

Dôkladné uzavretie pohárov

Po naplnení pohárov džemom je nevyhnutné zabezpečiť ich vzduchotesné uzavretie. Viečka musia byť pevne priskrutkované, aby sa zabránilo prieniku vzduchu do pohárov. Ak používate poháre s viečkami na zaváranie, uistite sa, že sú viečka v dobrom stave a nemajú poškodené tesnenie.

Po uzavretí je dobré poháre obrátiť hore dnom a nechať ich tak niekoľko minút. Tento krok pomôže vytvoriť vákuum, ktoré zabráni prieniku vzduchu do pohára.

Správne skladovanie džemov

Džemy by mali byť skladované na chladnom, suchom a tmavom mieste. Ideálnym miestom je špajza alebo pivnica, kde teplota neklesá príliš nízko ani nevystúpa príliš vysoko. Priame slnečné svetlo môže ovplyvniť kvalitu džemu, preto sa vyhnite skladovaniu na miestach, kde by mohli byť poháre vystavené slnku.

Po otvorení džemu je dôležité ho skladovať v chladničke a spotrebovať do niekoľkých týždňov.

Ako rozpoznať, že sa džem pokazil?

Aj keď sa budete snažiť dodržiavať všetky odporúčania, je dobré vedieť, ako rozpoznať, že sa džem pokazil. Tu sú niektoré príznaky, na ktoré by ste si mali dávať pozor:

Pleseň na povrchu – Jedným z najzreteľnejších znakov pokazenia džemu je prítomnosť plesne na povrchu. Biela, zelená alebo modrá vrstva je jasným znakom. Takýto džem nekonzumujte. Pleseň môže vytvárať toxíny, ktoré sú škodlivé pre zdravie.

Zmenená farba – Hnedastý odtieň môže naznačovať oxidáciu alebo vystaveniu svetlu.

Nepríjemný zápach – Zavarený džem by mal voňať sviežo a sladko. Kyslý alebo zatuchnutý pach je dôvodom na vyhodenie džemu.

Bublinky alebo plyn – Ak pri otváraní cítite tlak alebo vidíte bublinky, džem sa začal fermentovať. Takýto džem by sa nemal konzumovať.

Alternatívne metódy konzervácie džemov

Ak máte obavy z kazenia džemov, existujú aj alternatívne metódy konzervácie, ktoré môžu pomôcť predĺžiť trvanlivosť džemu:

Pridanie kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy – Citrónová šťava alebo kyselina citrónová pomáha znižovať pH džemu, čím vytvára menej priaznivé prostredie pre rast mikroorganizmov. Pridaním malej dávky citrónovej šťavy alebo kyseliny citrónovej do džemu môžete predĺžiť jeho trvanlivosť.

Použitie želírovacieho cukru s konzervačnými látkami – Ak máte radi menej sladké džemy, môžete použiť želírovací cukor, ktorý obsahuje konzervačné látky. Tento cukor umožňuje znížiť množstvo použitého cukru a zároveň zaručí, že sa džem tak rýchlo nepokazí.

Zamrazenie džemu – Ďalšou alternatívou, ako predísť pokazeniu džemov, je ich zamrazenie. Džem môžete uložiť do malých nádob alebo vreciek vhodných na zmrazenie a uložiť do mrazničky. Takto uložený džem si zachová svoju čerstvosť aj niekoľko mesiacov.

Domáce džemy sú nielen chutné, ale aj radostnou pripomienkou leta počas chladných dní. S dodržaním týchto jednoduchých krokov si môžete byť istí, že vaše džemy vydržia a vy si ich budete môcť vychutnať kedykoľvek. Tak smelo do toho a nech sa vám zaváranie darí!

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Prečo sa niektoré džemy po zaváraní kazia a ako tomu predísť je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie